معاون توسعه تجارت بینالملل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: توافقنامه تجاری اکوتا (اکوتا) در دو دهه گذشته برای توسعه همکاریهای کشورهای عضو اکو مورد مذاکره قرار گرفت، اما پس از آن، تعرفهها و ساختار تولیدی کشورها تعیین شد. دستخوش تغییرات اساسی شده بود. در آخرین جلسه شورای همکاری اکو با اصلاح متن توافق موافقت شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، طی هفت ماهه امسال تراز تجاری ایران با 9 کشور عضو CEE به رقم مثبت 1.6 میلیارد دلار رسید و در بین اعضا، ترکیه بزرگترین شریک تجاری ایران شد.
سازمان همکاری اقتصادی یا به اختصار ECO در حال حاضر دارای 10 عضو و جمعیتی در حدود 480 میلیون تن است. اما بارها تاکید شده است که امور اعضای این سازمان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد. مثلا پارسال شفیعیرئیس وقت اتاق بازرگانی ایران در نشست مشترک با دبیرکل اکو گفت: میزان تجارت اقتصادی این 10 کشور در جهان نزدیک به 930 میلیارد دلار است اما میزان تجارت درون گروهی. به 70 میلیارد دلار نمی رسد. علاوه بر این، میزان همکاری اقتصادی درون گروهی در داخل اکو تنها 8 درصد است، علیرغم این واقعیت که 10 کشور عضو سهم عظیمی از سرمایه جهانی را در اختیار دارند.
با این حال، در سند چشم انداز ECO 2025، کشورهای این سازمان متعهد شدند که تجارت درون منطقه ای را دو برابر کرده و آن را از 7 تا 8 درصد فعلی به 15 درصد افزایش دهند.
از جمله موانع همکاری کشورهای عضو اکو میتوان به عملیاتی نشدن موافقتنامهها، دشواری اخذ روادید برای بازرگانان در برخی از کشورهای عضو، مشکلات مربوط به ترانزیت از برخی کشورهای عضو و حجم پایین تجارت درون گروهی اشاره کرد. . سرمایه گذاری. توافقنامه «آکوتا» یا توافقنامه تجاری «اکو» یکی از راه حلهای توسعه تجارت است که هنوز اجرایی نشده است. یکی از دلایل عدم اعمال آن این است که برخی کشورها هنوز مهمترین بند یعنی بند با هدف کاهش میزان حقوق گمرکی در تجارت بین کشورهای سازمان را نپذیرفته اند.
محمدصادق قنادزاده، معاون توسعه تجارت بینالملل سازمان توسعه تجارت ایران در این خصوص گفت: مهمترین توافقنامه، توافقنامه تجاری اکو (اکوتا) است که طی دو دهه گذشته مورد مذاکره قرار گرفت. اما پس از آن تعرفه ها و ساختار تولید کشورها دستخوش تغییرات اساسی شد.
به گفته وی، یکی از این تحولات این است که ترکیه آزادسازی های اساسی تعرفه ها را انجام داده است. علاوه بر این، افغانستان و تاجیکستان به WTO پیوستند و آزادسازی تجارت اساسی را اجرا کردند. بر این اساس این سه کشور ساختار حمایتی تعرفه ای بسیار سبکی دارند. در مقابل، حمایت تعرفه ای ایران به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
قناعت زاده در پایان تاکید کرد: در آخرین جلسه شورای همکاری اکوتا با اصلاح متن توافق نامه موافقت شد.
انتهای پیام