سه شنبه , ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

تهران در بن بست مسکن ناپایدار

بررسی های جدید مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد؛

نتایج پژوهش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که رکورد جدید «فقر مسکن» در ایران شکسته شده و مهاجرت اجباری از تهران آغاز شده است.

به گزارش خبرنگار علم و فناوری خبرگزاری آنا، جزئیات بررسی جدید مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که رکورد جدید «فقر مسکن» در ایران شکسته شده است به طوری که 55 درصد خانوارها از مسکن مناسب محروم هستند. و مسکن ارزان قیمت این جمعیت به عنوان مسکن فقیر در اوایل دهه 1990 معادل 33 ​​درصد کل خانوارها بود. اما به تایید مرکز پژوهش های مجلس، در اواخر دهه 90 تورم بالا، بی ثباتی متغیرهای اقتصادی و کاهش درآمد سرانه همراه با جهش تاریخی قیمت مسکن و البته اصرار بر سیاست ضعیف تامین مسکن. ، دست به دست هم داد تا دسترسی را تسهیل کند اقشار کم درآمد از مسکن مناسب محروم می شوند و رفاه کل دارایی خانوار آسیب می بیند.

کمبود عرضه نسبت به افزایش سالانه تقاضای مسکن، این بازار را وارد بحران جدی کرده است که در همین راستا مرکز آمار ارقامی را با عنوان تورم مسکن و اجاره بها در فروردین ماه 1402 منتشر کرده است که حکایت از رشد قیمت در بازار مسکن دارد. در ماه اول سال

دلایل حاشیه نشینی در بازار مسکن

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه در فروردین 1402 به 47.6 درصد رسید که بالاترین رقم در 10 سال گذشته است. همچنین نرخ تورم نقطه به نقطه 55.5 درصد است. در این میان اعداد مربوط به تورم بخش مسکن از جمله قیمت مسکن و اجاره بها جالب توجه است.

تورم و سیاست ناکارآمد مسکن دو مقوله حاشیه ای برای بازار مسکن است که متاسفانه تاکنون نتوانسته اند روند بازار را در جهت کاهش قیمت و مناسب سازی عرضه تغییر دهند.

بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تورم ماهانه مسکن معادل 1.9 درصد بوده است. در عین حال تورم نقطه به نقطه مسکن 39.1 درصد اعلام شد و تورم سالانه در این بخش به 33.9 درصد رسید.

مفهوم «فقر مسکن»

«فقر مسکن» یا محرومیت خانوارها از دسترسی به مسکن مناسب و مقرون به صرفه در سال 1383 برابر با 24 درصد کل خانوارهای ایرانی بوده است. این میزان در اوایل دهه 90 معادل 33 ​​درصد خانوارها بود، در بحبوحه افزایش قیمت مسکن، در سال 1377 معادل 36 درصد و در سال 1400 معادل 55 درصد بود.

این بدان معناست که بیش از نیمی از خانوارهای ایرانی به مسکن مناسب و مقرون به صرفه دسترسی ندارند که هزینه آن کمتر از 30 درصد کل هزینه خانوار است. این در حالی است که پیش از آن، هبیتات گفته بود که رسم جهانی فقر مسکن در سراسر جهان معادل محروم کردن 20 درصد خانوارها از دسترسی به مسکن ارزان قیمت است.

افزایش قیمت اجاره در ماه آوریل

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تورم ماهانه اجاره بها تنها 1.8 درصد بوده است! همچنین تورم نقطه به نقطه 38.9 درصد اعلام شد. این بدان معناست که در فروردین امسال مردم تنها 38.9 درصد بیشتر از فروردین 1401 اجاره داده اند. در حالی که واقعیت بازار اجاره با این ارقام کاملاً در تضاد است! مرکز آمار همچنین تورم سالانه اجاره بها را 33.7 درصد اعلام کرد.

اگرچه کارشناسان اقتصادی ارقام اعلام شده را اسمی می دانند و معتقدند این ارقام بسیار کمتر از واقعیت های عینی است، اما این ارقام نیز حاکی از گرفتار شدن مردم در بحران مسکن است.

این در حالی است که وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی حوزه مسکن در آستانه بحران فصل جابجایی با مشارکت مجلس هنوز راهی برای برون رفت از این بحران برنامه ریزی نکرده و همچنان از همان تکرار تکراری استفاده می کند. و طرح های ناکارآمد گذشته مانند تعیین سقف اجاره بها، مالیات بر خانه های خالی را تجویز می کند.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *