دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

تنفس در مذاکرات وین و سفر پرمعنا امیر عبداللهیان به مسکو

روسیه هفته گذشته گفت که ایالات متحده باید کتباً متعهد شود که تحریم‌ها علیه مسکو به دلیل بحران اوکراین، همکاری اقتصادی و هسته‌ای این کشور با ایران را که برخی از آنها بخشی از شورای امنیت هستند، مختل خواهد کرد. امنیت سازمان ملل.

اظهارات صریح شمخانی نشان می دهد که ایران در چارچوب منافع ملی خود قصد دارد با ترکیب فعلی در مذاکرات باقی بماند و در تعامل با طرف های حاضر در مذاکرات به توافقی قوی دست یابد.

مذاکرات وین اکنون به دلیل عدم تمایل واشنگتن به اتخاذ تصمیمات سیاسی لازم به کندی پیش می رود و تأثیر واقعی سایر عوامل در تسریع مذاکرات تقریباً صفر است.

روسیه در مذاکرات وین نقش سازنده و تسهیل کننده طرفین را در غلبه بر مسائل دشوار ایفا کرد و در این راستا همکاری و رایزنی موثری با تیم مذاکره کننده ایرانی برقرار کرد.

این فضا تا آنجا پیش رفته است که حتی موضع بی طرفی فعال جمهوری اسلامی ایران مبنی بر مخالفت با جنگ از یک سو و محکومیت اقدامات تحریک آمیز آمریکا و غرب در اوکراین از سوی دیگر. به ناکامی ایران در برآوردن خواسته های روسیه تعبیر شده است. حمله به رسانه های غربی و همفکران آنها در داخل بود.

این سفر می تواند در چارچوب پیچیده مذاکرات وین و همچنین تشدید بحران اوکراین که به تقابل بی سابقه ای بین غرب و روسیه منجر شده است، مهم باشد.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۲۳ اسفندماه برای دیدار با مقامات فدراسیون روسیه عازم مسکو شد.

این در حالی است که روسیه روز جمعه در بیانیه‌ای این اتهامات را رد کرد و گفت: «ادعاهای مشابه و بی‌اساس در مورد سیاست خارجی روسیه بیش از یک بار مطرح شده است.

سفر وزیر امور خارجه ایران به مسکو با توجه به شرایط جدیدی که روسیه در آن قرار دارد، بی شک بستری برای گفت وگوهای جدی، صریح و آینده نگر بین دو کشور است که در سال های اخیر نشان داده است که با وجود اختلافات در برخی مناطق و … مسائل بین المللی، آنها می توانند از نزدیک، هدفمند و با موفقیت بر روی موضوعاتی با پیچیدگی زیاد کار کنند.

مسکو با اشاره به مسائل حل نشده ایران و آمریکا که در حال حاضر از موانع اصلی شکل‌گیری این توافق است، خاطرنشان کرد: متن توافق در مورد موضوعات باقی مانده بین آمریکا و ایران همچنان در حال بررسی است. و تعدادی از مذاکره کنندگان سیاسی بر سر متن نهایی به توافق رسیدند و مذاکرات در وین طبق معمول ادامه خواهد داشت.

سفر حسین امیرعبداللهیان به مسکو و رایزنی با مقامات دو کشور می تواند شرایطی را فراهم کند که ضمن خنثی سازی فرافکنی ها و عملیات روانی آمریکا و مقصر دانستن طرف های دیگر در ایجاد شرایط موجود، زمینه لازم را برای انجام وظایف آمریکا در این زمینه فراهم کند. مذاکرات در وین آماده باش.

این روزنامه به نقل از یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده است، نوشت که اگر کرملین از درخواست خود برای معافیت از تحریم ها عقب نشینی نکند، ایالات متحده به دنبال توافقی برای حذف روسیه از برجام است.

در چنین شرایطی روز گذشته روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا نوشت که واشنگتن با درخواست روسیه برای معافیت از تحریم ها برای اجرای برجام مخالف است و به مسکو یک هفته فرصت داد تا این درخواست را پس بگیرد.

درخواست روسیه باعث شد رسانه ها و برخی مقامات غربی مسکو را به حمله وحشیانه به نهایی کردن مذاکرات وین و دستیابی به توافق متهم کنند.

در چنین شرایطی و با توجه به تهدید آمریکا مبنی بر حذف روسیه از برجام و پیگیری راه های دیگر برای دستیابی به توافق، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در صفحه توئیتر خود نوشت: اتباع و خارجی ها فقط برای رسیدن به توافق کار می کنند. حفظ و ارتقای منافع ملی ما تا رسیدن به خواسته های قانونی و عقلانی خود و دستیابی به توافق محکم در مذاکرات در وین خواهیم ماند.

اجرای این استراتژی الزاماتی دارد، از جمله تبادل مداوم نوشته‌های غیررسمی با هیئت آمریکایی در مذاکرات و رایزنی‌های سطح بالا با مقامات روسی برای تمرکز بر مشترکاتی که می‌تواند راه را برای یک توافق محکم در وین هموار کند.

برخی از منتقدان و مخالفان همکاری ایران با روسیه در خاک خود و همچنین موج غرب، مسکو را به گروگان گرفتن منافع ایران برای برآوردن خواسته های خود متهم کرده اند.

وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه گفت که روسیه با این واقعیت پیش می رود که «راه احیای مؤثر اجرای برجام، بازگرداندن تعادل بین عناصر هسته ای و جنبه های اقتصادی «توافق» است به طوری که به نفع همه طرف ها».

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *