این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: سومین متغیر تأثیرگذار در سیاست های اخیر ریاض ، کاهش بحران در منطقه بوده و چشم اندازهایی برای حل تدریجی تنش ها بین دو کشور ایجاد شده است.
کامران کرمی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ای بی اس نیوز ، با اشاره به مذاکرات ایران و عربستان در هفته های اخیر اظهار داشت: عوامل و عوامل متعددی باعث شده است که عربستان سعودی به سمت مذاکره و تنش زدایی با ایران حرکت کند. اولین متغیر فشار آمریکا بر عربستان سعودی برای تصمیم گیری و مذاکره با تهران بود.
به گفته این کارشناس ، مشکلات شبه جزیره عربستان بعید است تا بر تنش گسترده در یمن غلبه کند تا زمانی که بین نیروهای درگیر در یمن تعادل برقرار نشود.
وی خاطرنشان کرد: متغیرهای مذکور نقش مهمی در گرایش عربستان به مذاکره با ایران و در سه دور مذاکره و رایزنی بین طرفین داشته است و فضا برای دور چهارم مذاکرات در حال آماده سازی است.
کرمی یادآور شد: در این مذاکرات شاهد گشایش روابط ایران و عربستان هستیم و دو کشور تمایل دارند که کنسولگری های خود را بازگشایی کنند.
وی گفت: “در مذاکرات ایران و عربستان سعودی ، مذاکرات جدی در مورد یمن انجام شده است ، اما جزئیات این مذاکرات هنوز مشخص نیست و نمی توان با قطعیت در این مورد اظهار نظر کرد. اما اگر یمن یکی از محورهای اصلی مناقشه ایران و عربستان می توان گفت بحران قابل حل است.
کرمی افزود: سعودی ها چاره ای جز پذیرش راه حل بحران یمن ندارند ، زیرا پس از 6 سال حملات در یمن ، نه تنها برتری ندارند ، بلکه با اماراتی ها در دوران انتقاد نیز تنش دارند. شورا. از جنوب یمن. “
“با توجه به پیچیدگی بحران یمن از نظر تنوع نیروهای درگیر و میزان اختلافات آنها و بی میلی عربستان از دادن امتیازات کافی به انصارالله به عنوان یکی از نیروهای سیاسی-اجتماعی داخل یمن ، چشم انداز در حال حاضر مشکل یمن حل شده است. “
این کارشناس مسائل منطقه درباره نقش عراق در میانجیگری بین ایران و عربستان سعودی گفت: “عراق توانست نقش خود را در این دوره در دوران نخست وزیری” مصطفی الکاظمی “ایفا کند. وزیر باید بی طرفانه عمل کند و تا حدی به عربستان توجه کند.
کرمی گفت: بسیاری از برنامه های اصلاحی اقتصادی و اجتماعی عربستان سعودی بر اساس چشم انداز 2030 تحت تاثیر سقوط قیمت نفت و همه گیری کرونا قرار گرفته است. بن سلمان از این منظر به استقبال عربستان رفت و لغو این برنامه ها می تواند موقعیت بن سلمان را در این شرایط تهدید کند.
وی با بیان اینکه سالها سوء تفاهم و تفسیرهای مبهم دو کشور ، تصویر واقعی دو کشور را مخدوش کرده است ، گفت: تا زمانی که دو مسیر ایجاد اعتماد و ایجاد تعادل در روابط تهران و ریاض باقی نماند ، مذاکرات در حال انجام است تا جایی که مدیریت استرس همچنان ادامه دارد. و نمی تواند به یک فرمول رضایت بخش تبدیل شود.
وی گفت: “عراق به دنبال بازیابی نقش منطقه ای خود است.”
این پژوهشگر امور منطقه ای گفت: “تمایل جدی برای از سرگیری روابط تهران و ریاض وجود دارد.” این کشور ایران بود ، اما سعودی های دوران ترامپ امیدوار بودند که ایران دست بالا را داشته باشد و در یک وضعیت ضعیف وارد مذاکرات شود.
این کارشناس مسائل عربستان افزود: “جو بایدن” قول می دهد که جمال خاشقچی را ترور کند تا روابط آمریکا و عربستان را بررسی کند ، فروش تسلیحات را متوقف کند ، سطح ولیعهد سعودی را با وزیر دفاع آمریکا پایین بیاورد و سیستم های پاتریوت پایگاه پادشاه سلمان را کنار بگذارد. از زمان روی کار آمدن بایدن ، این موضوع در دستور کار دولت آمریکا قرار گرفته است و عربستان سعودی مجبور شده است با بازیگرانی مانند ایران ، ترکیه و قطر به سمت تنش زدایی پیش برود.
وی یادآور شد: عربستان سعودی در اوایل ژانویه 2021 شروع به کاهش تنش ها با قطر کرد. سپس این کشور ضربان هایی را به ترکیه ارسال کرد و در نهایت با ایران مذاکره کرد.
کرمی بحران یمن را یکی از محورهای گفتگوی ایران و عربستان عنوان کرد و گفت: یمن به عنوان یکی از متغیرهای مورد بحث در سطح منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است. سعودی ها انتظار دارند این مذاکرات حملات انصار الله را مهار کند. در این صورت ، فضایی مبتنی بر تنش زدایی بین ایران و عربستان ایجاد می شود و منجر به بازیابی نیروهای از دست رفته سعودی می شود و مدل آتش بس برقرار می شود تا نیروهای ائتلاف سعودی بتوانند نیروهای خود را در داخل یمن باز پس بگیرند.
وی افزود: تامین امنیت دریایی در خلیج فارس ، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی در مرکز مذاکرات دو طرف قرار دارد.
کرمی گفت: “اگر ایران و عربستان سعودی نتوانند مذاکرات کنونی را به چارچوب مذاکره برای امنیت منطقه تبدیل کنند ، نمی توان به تغییرات اساسی در روابط دو طرف امیدوار بود.”
مدیر بخش مطالعات عربستان در موسسه مطالعات استراتژیک در خاورمیانه دومین متغیر سعودی در بررسی توسعه روابط با کشورهای منطقه از جمله ایران را تهدیدی برای این کشور دانست. جانشین ولیعهد. این فشارها باعث شد محمد بن سلمان ولیعهد فعلی معتقد باشد که تنش در روابط با کشورهای منطقه تهدیدی برای آینده پادشاهی وی است و او مجبور شد به سمت تنش زدایی با بازیگران و کاهش آن حرکت کند. تنش ها برای ایجاد موقعیت پایدارتر در عربستان سعودی.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز