سایر موضوعات

هدر رفت غذای 18 میلیون نفر با ضایعات کشاورزی/ امکان خودکفایی در واردات نهاده های دامی با غنی سازی ضایعات غذایی – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز | ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز


به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، نشست کارشناسان علمی با عنوان «نقش شرکت های دانش بنیان در ایمنی مواد غذایی (بررسی خوراک دام)» با حضور علی کیانی راد رئیس پژوهشکده برنامه ریزی، کشاورزی و روستایی برگزار شد. توسعه اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مدیر علمی و آقایان دکتر هرمز منصوری عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی و دکتر اکبر تقی زاده، استاد دانشگاه تبریز و معاون -رئیس اداری و مالی دانشگاه مراغه به عنوان سخنرانان این نشست برگزار شد.

در ابتدای این جلسه دکتر علی کیانی راد رئیس پژوهشکده برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مدیر علمی ضمن تحلیل تعریف بخش کشاورزی در کشور ، گفت: کشاورزی تنها شامل تولید نمی شود، بلکه در تعریف کلی کشاورزی، حفظ منابع طبیعی، تجارت، بهداشت و درمان و غیره است. همه به عنوان اجزای زنجیره ارزش کشاورزی در نظر گرفته می شوند و در یک تعریف کلی می توان گفت که کشاورزی شامل همه چیز از ژن تا سلول است. بنابراین، از این نظر، کشاورزی فقط تامین کننده زنجیره غذایی نیست.

وی ادامه داد: زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و غذایی از ژن تا سلول، زنجیره پیچیده ای از تولید تا توزیع را در ابعاد مختلف تشکیل می دهد.

وی ضمن بحث مولفه های چهارگانه امنیت غذایی گفت: در تعریف امنیت غذایی، «غذا باید از قبل در دسترس باشد»، چه آن مواد غذایی از تولید داخل باشد و چه از مقوله واردات، که البته با توجه به قانون اساسی باید بیشتر مبتنی بر تولید داخلی باشد. بنابراین غذا باید در دسترس و سالم باشد. ثبات غذا یکی دیگر از مؤلفه های امنیت غذایی است.

دکتر کیانی راد افزود: امنیت غذایی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی، بیماری های همه گیر و درگیری های بین المللی متزلزل می شود و در واقع این سه پدیده می توانند امنیت غذایی را تحت تاثیر قرار دهند.

در ادامه این نشست دکتر هرمز منصوری از اعضای هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان سخنران افتتاحیه این نشست ضمن بیان اهمیت امنیت غذایی، تصریح کرد: بیشترین سهم مصرف پروتئین در جهان به تولید شیر و پس از آن تولید تخم مرغ اختصاص دارد. در کشور ما 152 میلیون تن مصرف مواد غذایی داریم. تولیدات کشاورزی ما 133 میلیون تن است که 110 میلیون تن محصولات گیاهی و 22 میلیون تن محصولات دامی است.

وی با اشاره به آمارهای موجود در خصوص ضایعات محصولات کشاورزی در زنجیره تامین کشور گفت: ما تخمین زده می شود 30 میلیون تن تلفات و ضایعات در این بخش در طول زنجیره تامین وجود داشته باشد. در واقع تقریباً 30 درصد از تولیدات کشاورزی کشور به زباله تبدیل می شود که معادل غذای 18 میلیون نفر است.

منصوری ضمن تشریح تاریخچه تولیدات کشاورزی در کشور گفت: در دهه 40 صادرکننده گاو بودیم اما پس از اصلاحات ارضی و اتخاذ سیاست های مختلف در سال های بعد واردکننده دام شدیم.

وی ادامه داد: ما 900 هزار تن گوشت قرمز و 11 میلیون تن شیر در کشور تولید می کنیم. در این میان برای تامین شیر مورد نیاز کشور در مقطعی با سیاست اختلاط گاوهای وارداتی با گاوهای داخلی مواجه شدیم. در واقع این سیاست با امکانات ملی کشور در زمینه نهاده های دامی در تضاد بود و پس از اجرای این سیاست، نیاز به واردات نهاده های دامی در سال های اخیر به وجود آمده تا بتوانیم تولید شیر را حفظ کنیم. ، مرغ و گوشت در حد قابل قبولی باشد.

75 تا 80 درصد هزینه های واحدهای تولید دام مربوط به تامین خوراک دام است

منصوری بیان کرد: همچنین برای تامین خوراک دام و طیور به محصولات فرامرزی نیاز داریم. اگرچه 80 درصد از زمین های زیر کشت برای کشت غلات استفاده می شود، اما همچنان در این بخش با کمبود منابع مواجه هستیم. نکته اصلی این است که واردات علوفه به دلیل حجم زیاد و هزینه های حمل و نقل غیراقتصادی بوده و از سوی دیگر افزایش قیمت نهاده های دامی در سال های اخیر بسیار بالا بوده است. این هزینه ها تاثیر مستقیمی بر قیمت نهایی محصول دارد.

وی ضمن تاکید بر اینکه بیشتر نهاده های دامی در کشور تولید نمی شود، تاکید کرد: نیاز به بهره وری در بخش کشاورزی در اولویت قرار دارد و این امر با کاهش جمعیت روستایی و عشایری و در واقع تولید محصولات دامی و کشاورزی در جمعیت در حال کاهش است. کاهش می یابد. جالب است بدانید با توجه به داده های موجود 75 تا 80 درصد هزینه هر واحد تولیدی در حوزه تولید دام را خوراک دام تشکیل می دهد و اگر مراتع باکیفیت بتوانند این سهم را تامین کنند، هزینه تولید به شدت کنترل می شود. .

منصوری ضمن اشاره به محدودیت های منابع آبی کشور تاکید کرد: باید به سمت ارتقای کیفی مراتع حرکت کنیم و ارتقای راندمان آبیاری را در نظر بگیریم. بسیاری بر این باورند که در بخش کشاورزی تا 50 درصد بیشتر برداشت آب داریم و این رقم تنها با اجرای مدل‌های بهره‌وری منابع آب قابل مدیریت است.

منصوری با اشاره به اهمیت تغییر الگوی فرهنگ ادامه داد: باید به سمت تغییر الگوی فرهنگ حرکت کنیم. توجه به پسماندهای کشاورزی و باغی و اهمیت بهداشت و بهداشت دام در کنترل بهره وری در بخش کشاورزی و دامداری از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این، انتخاب ژنتیک مناسب دام نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است که باید در تحقق مدل های بهره وری در بخش کشاورزی و دامداری مورد توجه قرار گیرد.

این پژوهشگر ارشد بخش کشاورزی در پایان سخنان خود افزود: با مدل‌های نوآورانه و دانش‌بنیان می‌توان بخش زیادی از نیاز خوراک دام را تامین کرد و این مدل‌ها می‌تواند به امنیت غذایی کمک زیادی کند. کشور”.

در ادامه، دکتر اکبر تقی زاده، استاد دانشگاه تبریز و معاون مالی دانشگاه مراغه به عنوان سخنران دوم این جلسه، ضمن اشاره به فرامین رهبر انقلاب در خصوص نقش دانشگاه ها و دانش بنیان ها در امنیت غذایی در بخش کشاورزی گفت: هدف ما کاهش و توقف واردات نهاده های دامی به کشور است.

وی ضمن اشاره به تجربیات خود در مدیریت پسماندهای کشاورزی و تبدیل آن به نهاده های دامی گفت: این برای هر منطقه و هر منطقه است. وی از ضایعات کشاورزی همان منطقه با بهره وری بالای 60 درصد برای تهیه خوراک دام استفاده کرد. غنی سازی پسماندهای کشاورزی برای استفاده بهتر از دام می تواند تضمین کننده امنیت غذایی و کاهش وابستگی کشور به واردات نهاده های دامی باشد.

تقی زاده با اشاره به وجود 30 درصد ضایعات کشاورزی در کل تولیدات این بخش در کشور، خاطرنشان کرد: توجه بیشتر به دامپروری از اهمیت ویژه ای برای کشور برخوردار است تا میزان استفاده از مواد پروتئینی توسط جمعیت افزایش یابد. و این مستلزم تامین آب است و با توجه به کمبود آب در کشور باید در جهت بهره وری گام برداریم. بدیهی است که ما باید بتوانیم «کاه» غذای شکم‌کن حیوانات را با استفاده از روش‌های علمی به ماده‌ای غنی و غنی برای خوراک دام تبدیل کنیم و در این بخش نقش پایگاه‌های دانش بسیار تعیین‌کننده است.

وی ضمن تاکید بر اهمیت بهره وری پسماند کشاورزی در تولید خوراک دام، تاکید کرد: قابلیت هضم پسماندهای کشاورزی برای دام با روش های فناورانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

تقی زاده ادامه داد: با وجود یک میلیون تن ضایعات نیشکر در کشور می توانیم بخشی از خوراک دام کشور را با روش های بومی و خانگی تامین کنیم.. بنابراین با استفاده از روش های نوین تهیه خوراک دام غنی شده حتی می توان از بیماری های دامی پیشگیری کرد.

این استاد دانشگاه در پایان ضمن اشاره به نتایج مطالعات علمی انجام شده در خصوص استفاده از روش های ذکر شده و آزمایش های انجام شده در این زمینه گفت: بر اساس یافته های علمی از این مدل های بومی برای غنی سازی ضایعات کشاورزی و … استفاده می کنیم. با استفاده از این محصول به عنوان نهاده های دامی می توان کاهش چشمگیری در قیمت نهایی دام داشت و از طرفی نیاز کشور به واردات نهاده های دامی را به شدت کاهش داد.

absnews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا