یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

تلاش مضاعف برای چرخاندن چرخ زندگی؛ 70 درصد کارگران شغل دوم دارند

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، کشور در حال حاضر حدود 15 میلیون کارگر دارد که در بخش های مختلف خدماتی و تولیدی مشغول به کار هستند. کارگران نیز مانند سایر اقشار جامعه از ابتدای انقلاب در کشور مشغول به کار بوده اند و در تمام سختی ها و سختی ها و فراز و نشیب ها در کنار مردم قدم برداشته اند.

کارگران از جمله اقشاری ​​هستند که به ویژه در دو سالی که از پایان دولت دوازدهم و سیزدهم می گذرد، از نابسامانی های اقتصادی، تورم و گرانی بسیار آسیب دیده اند. گروهی که اساس توسعه اقتصادی محسوب می شوند و چرخ های اقتصاد کشور را به گردش در می آورند اما در زمان تصمیم گیری ها همواره آخرین توجه به آن ها بوده است.

برخی بر این باورند که کارگران به دلیل الگوی نجابت بیش از حد کارگران و همچنین نابسامانی اقتصادی و سیاست های اقتصادی ناکارآمد که نیروی کار را به جایی رسانده است که اکثر کارگران با مشکلات معیشتی جدی مواجه هستند، نتوانسته اند به اندازه کافی مطالبات خود را مطرح کنند.

ریشه مشکلات کارگری را در دو حوزه می توان دید، اولاً از منظر تصمیمات دولت و ساختار اقتصادی که به نوعی عامل بیرونی است و ثانیاً از ساختار جامعه کارگری و صنفی. یا به عبارتی یک عامل درونی.

امنیت شغلی یکی از مهم ترین دغدغه ها و خواسته های جامعه صنفی است که نقش مهمی در حفظ اشتغال و صیانت از نیروی کار دارد. امنیت شغلی در یک کلام به معنای ثبات کار است که باعث ایجاد انگیزه در کار، کیفیت تولید و بهره وری بنگاه می شود و در اسناد بین المللی قانون اساسی و قانون کار در کشور ما بر اهمیت امنیت شغلی کارگران تاکید شده و اجرای ویژه ای دارد. ضمانت برای این امر در نظر گرفته شده است. با وجود این، امروز بیش از 96 درصد از کارگران کشور قراردادی و موقت هستند و تنها 4 درصد از کل کارگران کشور رسمی محسوب می شوند و جامعه صنفی خواهان ابطال 179 رأی دیوان عدالت اداری در حوزه است. از قراردادهای کار همچنین مسائل معیشتی و بیمه ای از دیگر دغدغه های کارگران است که همه ساله در آستانه هفته کارگر مطرح می شود.

دستمزدهای پایین به دلیل تورم واقعی در جامعه، هر روز از جدول کارگران کاسته است. کارگران تنها طبقه متاثر از شوک های اقتصادی هستند. مثلاً با گرانی گوجه، تخم مرغ و نان، همسفره کارگران متضرر می شود. هر ساله با فرا رسیدن فصل پاییز قیمت گوجه فرنگی افزایش می یابد. بارها و بارها در کوچه ها و خیابان ها از کنار کارگرانی می گذشتیم که نان تازه، قفسه های تخم مرغ، گوجه و پیاز در دست داشتند، کارگرانی که با تهیه یک تخم مرغ ساده یا املت گرسنگی خود را رفع می کردند. امروزه با گرانی تخم مرغ، گوجه و روغن، نه تنها «املت» دیگر غذای کارگران محسوب نمی شود، بلکه برخی از کارگران از حق خوردن آن محروم شده اند.

از ابتدای سال تاکنون، قیمت برخی از محصولات غذایی چندین بار تغییر کرده است و گروهی که درآمد ثابت ماهانه از محل کار دریافت می‌کنند، منجر به حذف برخی محصولات از سبد مصرفی خود شده است که شغل دوم و سوم را تشکیل می‌دهد.

* 70 درصد کارگران شغل دوم دارند

هادی ابویی نماینده کارگران در شورای عالی کار با تاکید بر اینکه میزان دستمزدها به حدی است که کارگران از کار در واحدهای تولیدی خودداری می کنند، گفت: کارگران معتقدند با ساعات کاری طولانی و درآمد کم نمی توانند حقوق خود را پرداخت کنند. هزینه های زندگی، و آنها باید این کار را پس از اتمام ساعت انجام دهند. کار در یک واحد تولیدی یا اداری برای دسترسی به شغل دوم و رفع نیازهای خانواده. بعد از مدتی در شغل دوم مثلا (تاکسی اینترنتی) تمایل آنها برای انتخاب آن به عنوان شغل دائمی بیشتر می شود و ترجیح می دهند به سمت این مشاغل بروند.

ابویی با بیان اینکه باید واقعیت ها را بپذیریم، اضافه کرد: فاصله حقوق کارگران با هزینه های زندگی زیاد است، حقوق کارگران عادلانه نیست، در صورتی که به عنوان یکی از اعضای شورای عالی کار بر اساس اصل سه جانبه گرایی قبول دارم. من امسال 27 درصد افزایش حقوق کارگران شورا را دادم. در واقع من به عنوان نماینده کارگر رضایت کامل نداشتم، شورای عالی کار منافع کارگران و کارفرمایان را در نظر گرفت.

دبیرکل کنفدراسیون عالی اتحادیه های کارگری ایران با بیان اینکه شرایط عرضه و تقاضای نیروی کار نسبت به گذشته تغییر کرده است، گفت: 70 درصد کارگران شغل دومی برای تامین هزینه زندگی خود دارند.

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *