تقاضای سرمایه گذاری در مناطق آزاد به 656 هزار میلیارد تومان رسید
در برنامه فوق موضوع افزایش تعداد مناطق آزاد مورد بحث و بررسی قرار گرفت و به سوالات آقایان کیانی مدیرعامل منطقه آزاد ارس و عبدالرحیمی مدیرعامل سابق منطقه آزاد ماکو پاسخ دادند.
عبدالرحیمی بیان کرد: با توجه به اینکه طی یکی دو سال گذشته ایجاد 10 منطقه آزاد جدید تصویب شده است، باید زیرساخت های زیرساختی و زیرساختی مربوط به حمل و نقل و دسترسی را برای این مناطق ایجاد کنیم تا بتوانیم با توانایی کمک به رونق اقتصاد ملی و توسعه آنها مهندسی عمران و قدرت منطقه ای. ابتدا باید 18 منطقه آزاد که تاکنون مصوب شده را فعال کنیم و به اهداف نهایی آنها که تقویت اقتصاد ملی است برسیم و بعد از بلوغ این مناطق می توان به توسعه کمی آنها فکر کرد.
وی افزود: در سال 1995، 500 منطقه اقتصادی آزاد و خصوصی در دنیا وجود داشت و در سال 2006 به 3500 منطقه و در سال 2018 این میزان به 5400 منطقه مصوب رسید و اکنون به گفته مشاوران بین المللی، 4921 منطقه آزاد وجود دارد. در حال بهره برداری و 750 منطقه در حال ساخت. استفاده از این مکانیسم در ساختار توسعه اقتصادی جهان قابل قبول است.
کیانی گفت: الزامات ایجاد مناطق آزاد باید رعایت شود و در این صورت با افزایش تعداد مناطق آزاد موافقت می کنیم. اگر منطقه ای وجود دارد که الزاماتی برای ایجاد منطقه آزاد دارد و می خواهد در اقتصاد ملی نقش آفرینی کند، نباید از این فرصت استفاده کرد و می توانیم با رعایت الزامات و شرایط جغرافیایی تعداد مناطق آزاد را افزایش دهیم. در ماده یک قانون نحوه مدیریت مناطق آزاد در ایران، اهدافی که در ایجاد منطقه آزاد برای توسعه و تکمیل زیرساخت ها کمک می کند، تعیین شده است.
وی افزود: واردات از مناطق آزاد مشخص است و جزء واردات کشور است. تراز تجاری مناطق آزاد در دوره دولت سیزدهم مثبت بوده است، بطوریکه تا دی ماه 1402 هجری شمسی 972 میلیون یورو صادرات و 778 میلیون یورو وارد شده است که بیانگر تراز مثبت است. رویکرد دولت سیزدهم برای افزایش تعامل با همسایگان و افزایش صادرات گام مهمی در این زمینه بود.
عبدالرحیمی همچنین گفت: در مناطق آزاد اگر مشوق ها را رعایت کنیم و قانون به این مناطق تسری پیدا نکند، در کنار آماده سازی زیرساخت های فیزیکی، فضای کسب و کار راحت تری در مناطق آزاد ایجاد می شود. در مناطق آزاد نیز ساختار اداری واحدی نداریم و تغییر مکرر مدیران این مناطق روند پیشرفت این مناطق را کند کرده است.
مدیرعامل منطقه آزاد ارس گفت: تقاضای سرمایه گذاری در تمامی مناطق آزاد در سال 1402 هجری شمسی بالغ بر 656 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره های گذشته رقم زیادی است و 380 هزار میلیارد تومان از این میزان مصوب شد. 95 هزار میلیارد تومان در منطقه آزاد ارس درخواست سرمایه گذاری کرده ایم که 70 هزار میلیارد تومان آن موافقت شده است. از سال 96 تا 1400 حجم جذب سرمایه گذاری بالغ بر 17 هزار میلیارد تومان بوده که در دوره دولت سیزدهم به 88 هزار میلیارد تومان رسیده است.