وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بر اساس قانون و حاکمیت شرکتی، وزارت حراست مستقیماً مسئولیت خودروسازان را ندارد، گفت: این وزارتخانه تنها نقش تصمیمگیری ندارد و تلاش میکند سیاستهای درستی را تدوین کند.
عباس علی آبادی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص قیمت خودرو تصریح کرد: شورای رقابت متشکل از گروهی از کارشناسان نهادهای مختلف، به صورت مستقل و بر اساس قانون عمل می کند؛ بنابراین شورای رقابت متشکل از کارشناسان نهادهای مختلف به صورت مستقل عمل می کند. ما باید با آنها گفت و گو کنیم، اما در مأموریتی که رئیس جمهور برای بررسی قیمت خودروهای مونتاژی به وزارت امنیت و اقتصاد محول کرد، این به این معنا نیست که بخواهیم نظر شورای رقابت را تغییر دهیم. و بر آنها حکومت می کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر اساس قانون و حاکمیت شرکتی، وزارت امنیت مسئولیت مستقیمی در قبال خودروسازان ندارد. او بیشتر یک سیاست گذار است و در این زمینه سعی می کنیم سیاست ها را درست تدوین کنیم. با این حال، تصور اینکه راه کنترل بازار یا مهار تورم از طریق تثبیت قیمت باشد، تفسیر دقیقی نیست. زیرا اگر قیمت گذاری درست تعیین نشود و تولیدکننده متحمل ضرر شود، تولید متوقف می شود. به محض توقف تولید، تورم دوباره افزایش می یابد، بیکاری افزایش می یابد و بسیاری از مشکلات دیگر.
انقباض بازار سرمایه گذاران را می ترساند
به گفته وی، همه سیاست ها و بخشنامه ها باید عادلانه و منطقی باشد تا توان لازم برای تولید وجود داشته باشد و تولیدکننده تمایل به تولید داشته باشد. اما وقتی در بازار انقباض ایجاد می کنیم، در واقع در حال مهاجرت سرمایه گذاری از آن بازار هستیم.
از جمله اتفاقات غیرحرفه ای که در این صنعت رخ داده، افزایش دو برابری قیمت خودرو است که خودرو را به کالایی سرمایه ای تبدیل کرد.علی آبادی گفت: از جمله اتفاقات غیرکارشناسی که در این صنعت رخ داده افزایش دو برابری قیمت خودرو است که خودرو را به کالای سرمایه ای تبدیل کرده است. باید به سمت تعادل حرکت کرد و مردم باید بدانند که خودرو می خرند، باید مصرف کننده ساده باشند و به امید کسب سود بیشتر در بازار بفروشند که می تواند زمینه ساز سفته بازی نیز باشد.
بازار خودرو باید به قیمت متعادلی دست یابد و رقابتی شود
وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال که قیمت واقعی خودرو چقدر باید باشد، گفت: از نظر کارشناسی معتقدم بازار باید به قیمت متعادلی برسد و به سمت رقابت پذیری حرکت کند. وقتی بازار انحصاری و غیررقابتی می شود، تعادل بازار به هم می خورد. ما باید تولید را به شرایط خوب برگردانیم، اجازه واردات بدهیم و عوارض گمرکی وضع کنیم به گونه ای که عملا قیمت به جایی برسد که قیمت واقعی با نقطه سربه سر به اضافه سود قابل قبول تولیدکننده/واردکننده مطابقت داشته باشد. اگر نتوانیم تعدیل مناسب را انجام دهیم، عدم قطعیت در حدس و گمان بازار باقی خواهد ماند.
وی افزود: اما اگر افزایش قیمت ناشی از ناهنجاری در بازار باشد، باید سیاست ها تغییر کند. من شخصا معتقدم که باید همیشه سیاست های پویا و متناسب با شرایط داشته باشیم.
انتهای پیام