سامر کامل فاضل، نویسنده و تحلیلگر سیاسی سوریه و کارشناس حوزه انرژی در گفت و گو با خبرنگار رکنا به نقل از ایلنا، به تشریح پرونده این کشور و آینده آن با توجه به مختصات گذشته و حال پرداخت. گفت: در حالی که بحران سوریه وارد سیزدهمین سال خود می شود و با وجود بازپس گیری بیشتر اراضی این کشور که تحت کنترل گروه های تروریستی تحت حمایت کشورهای غربی، ترکیه و برخی کشورهای منطقه بود، با هدف ایجاد حکومت سوریه و با تغییر رویکرد و همچنین دور کردن آن از ائتلاف مقاومت در منطقه، مشاهده میکنیم که شرایط سیاسی و اقتصاد کشور همچنان ناپایدار است و پیامدهای اجتماعی دشوار آن، مردم سوریه را در این بحران خسته کرده است. در سایه کاهش قابل توجه قدرت خرید به دلیل افت ارزش پول کشور، کمبود برق و مواد غذایی، مواد غذایی، مایحتاج اولیه و دارو کاهش می یابد.
این تحلیلگر سوری افزود: می توان گفت همه این مشکلات امری طبیعی و ناشی از جنگ طولانی کشورهای جهان علیه سوریه است به طوری که راه حل کلی این وضعیت اقتصادی اساساً از راه حل سیاسی مبتنی بر اصول عبور می کند. که مهمترین آنها تمامیت ارضی و حاکمیت و بازگشت امنیت و ثبات در کشور است.
وی تاکید کرد: سوریه امروز از منظر داخلی نیازمند بازنگری فوری در تمامی سیاستهای اقتصادی است که در دوران بحران اتخاذ شد، اما نتوانستند وضعیت، اقتصاد و واقعیت زندگی مردم را بهبود بخشند، زیرا در این راه باید از روند تولید حمایت شود و تمام سرمایه گذاری های مالی به سمت بخش تولید با هدف تامین مجدد همه کالاهای مورد نیاز در بازارها و پیروی از سیاست های پولی، مالیات های مصوب و بهبود درآمد شهروندان مانند اول انجام شود. شرایط بقای کشور
فاضل گفت: مطمئناً همه راه حل های متعارف و پیشنهادی اقتصادی تنها با توسل به همان راه حل سیاسی که در محاصره غرب به سرکردگی ایالات متحده آمریکا و ترکیه برای دستیابی به منافع خود در خاورمیانه است، محقق می شود. منطقه.”
وی افزود: حضور غیرقانونی آمریکا و ترکیه در سوریه عامل اصلی وضعیت بد اقتصادی است زیرا حضور نیروهای آمریکایی در شرق فرات و کنترل آنها بر منابع انرژی مهمترین عامل در سوریه و بر نفت اصلی است. میادین و میادین گازی در این کشور و سرقت آنها تاثیر زیادی در اغتشاشات دارد. در اقتصاد سوریه و محدودیت دولت برای واردات انرژی از خارج با استفاده از ارز، خزانه کشور را روز به روز خالی کرد. آمریکایی ها عمداً محصولات گندم را در منطقه «الجزیره» سوریه که تولید آن در سطح بالایی قرار داشت و دولت به دنبال صادرات آن بود، دزدیدند و همه این اتفاقات با کمک گروه های کردی بود که در برابر وعده های دروغین تسلیم شدند. آمریکا برای دستیابی به اهدافی مانند تجزیه طلبی و تشکیل دولت مستقل انجام شده است.
این کارشناس انرژی گفت: ترکیه که با تسهیل ورود تروریست ها از مرزهای خود به خاک سوریه و تامین تسلیحات، آموزش و اطلاعات آنها نقش مهمی در وقوع جنگ و تداوم آن در سوریه ایفا کرد، چندان دور از دسترس نبوده است. این داستان. آنها آب رودخانه های دجله و فرات را از خاک سوریه قطع کردند که تأثیر منفی قابل توجهی بر کاهش کشاورزی در مناطق شرقی سوریه و از دست رفتن مقادیر زیادی انرژی الکتریکی داشت.
وی افزود: همه این سیاستهای خصمانه در قبال سوریه، اقتصاد این کشور را تا زلزله ۱۵ بهمن به وضعیت فعلی رساند و بر چالشهای روزافزون ناشی از جنگ و ویرانکردن خانهها و بیخانمانی خانوادهها افزود.
فاضل گفت: بر این اساس می توان گفت که پایان بحران سوریه و بازگشت مردم سوریه به زندگی عادی خود بیش از هر چیز مستلزم تحقق شرایط زیر است:
– لغو تحریم های غرب علیه اقتصاد سوریه که آسیب های زیادی را در همه سطوح و در همه بخش های خدماتی و معیشتی وارد کرده است. در راس این تحریم ها قانون ظالمانه سزار است که ایالات متحده آمریکا علیه سوریه اعمال کرد.
– نیاز به سرمایه گذاری عربی و خارجی در اقتصاد سوریه و پیش بردن آن در مسیر بهبود تدریجی.
– لزوم تشدید تلاشهای بینالمللی برای بازسازی سوریه بهویژه پس از فاجعه زلزله که ناشی از توافق همه طرفهای دوست و وفادار سوریه برای ورود شرکتها و سرمایهها به این کشور است و در راس آنها ایران، متحد سوریه، که در طول جنگ سوریه قدرت این ائتلاف را تقویت کرد. ثابت کن، این اتفاق خواهد افتاد.
این تحلیلگر سوری در ادامه گفت: اما در بعد سیاسی مشخص است که مواضع سیاسی کشورهای عربی و برخی کشورهای غربی در قبال سوریه شروع به تغییر کرده است و تمام سناریوهایی را که در دوره ایجاد شده بود شکست خورده اند. سال های جنگ برای سرنگونی دولت سوریه و یا حتی تغییر رویکرد آنها، آن را ارائه کردند و پذیرفتند. تماس با دمشق به تدریج آغاز شد و با سفر ایمن الصفدی وزیر امور خارجه اردن و ابتکار او برای حل بحران سوریه و بازگرداندن دمشق به آغوش اعراب، شاهد تحرکات دیپلماتیک مهمی در سوریه بودیم. این ابتکار همچنان در دست بررسی است تا بستر مناسب برای فعال سازی و دستیابی به اهداف مورد نیاز و همچنین سفر «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به سلطان نشین عمان و سپس به امارات متحده عربی تحت حمایت. گشایش اعراب به سوریه صورت گرفته است. تغییر موضع عربستان در قبال سوریه به دلیل اهمیت جایگاه این کشور در منطقه عربی و نقش منطقه ای آن بسیار مهم تلقی می شود. بیش از یک سال است که ریاض به تدریج شروع به تماس با دمشق با بازنگری در سیاست خود کرده است و این تماس ها پس از توافق تاریخی با ایران برای احیای روابط شتاب بیشتری گرفته است.
وی افزود: «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: اجماع در جهان عرب در حال شکل گیری است و ادامه انزوای سوریه بی فایده است و وضعیت کنونی نمی تواند ادامه یابد و باید تعامل داشته باشیم. در گفتگو با دمشق، این گواه است.
فاضل گفت: بنابراین می توان گفت که وارد فصل پایانی این بحران طولانی سوریه می شویم و تغییر مواضع اعراب پس از بررسی همه محاسبات غلط آنها نسبت به سوریه گواه این امر است. جهان عرب پس از سال ها جنگ علیه سوریه متوجه شد که نظام عرب بدون ستون اصلی خود پایدار نخواهد بود و ثبات در منطقه خاورمیانه به ناچار از درهای ثبات در سوریه خواهد گذشت.
خبر از رکنا