طرح ملی تعیین وضعیت استخدامی اتباع افغانستانی در 16 استان کشور از 18 اسفند ماه سال 1300 توسط وزارت کار آغاز شد که بر اساس این طرح اقامت مجاز این افراد منوط به روشن شدن وضعیت استخدامی آنها خواهد بود. و شرکت کنندگان از مزایای قانونی این طرح بهره مند خواهند شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، سامانه اشتغال فراگیر اتباع خارجی شهریورماه امسال در 16 استان کشور توسط معاونت استخدامی وزارت کار راه اندازی شد. بر اساس این سامانه از ابتدای مهرماه تمامی واحدهای اجرایی استانی موظف شدند تنها در سامانه جامع اشتغال اتباع خارجی نسبت به ثبت نام و رسیدگی به درخواست های مربوط به استفاده از خدمات استخدامی اتباع خارجی اقدام کنند.
بر اساس ماده 121 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، کارفرمایان حقیقی و حقوقی که پس از ثبت نام و تشکیل پرونده الکترونیکی شخصی در سامانه جهانی اشتغال اتباع خارجی درخواست استفاده از خدمات اتباع خارجی را دارند، می توانند نسبت به ثبت درخواست اقدام کنند. در قالب ویزای ورود با حق کار، صدور، تمدید، تمدید یا لغو مجوز کار.
طبق قانون کار، اتباع خارجی که فاقد پروانه کار، پروانه کار موقت یا کارت کار موقت باشند، اجازه کار در کشور را ندارند و در صورت استخدام و استخدام توسط کارفرما، جریمه خواهند شد.
در بند (ج) بند 11 قانون بخشنامه تنظیم درآمدهای دولت به صراحت آمده است که هر کارفرمایی که به طور غیرقانونی از نیروی کار خارجی استفاده کند یا به غیر از موارد مندرج در پروانه کار مشغول به کار شود به جریمه نقدی پنج برابر حداقل دستمزد محکوم خواهد شد. .
بر این اساس وزارت تعاون، کار و رفاه از سامانه اشتغال فراگیر اتباع خارجی در بهمن ماه سال گذشته رونمایی و از شهریورماه امسال در 16 استان کشور راه اندازی شد.
بر اساس اعلام اداره کل اشتغال اتباع خارجی وزارت کار، با توجه به حضور میلیون ها اتباع غیرمجاز افغانستانی در ایران، وزارت کشور در ابتدای سال جاری سرشماری اتباع غیرمجاز را انجام داد. جمعیت 2.2 میلیون و 200 هزار نفر ثبت شده است.
اتباع فوق الذکر کارت سرشماری با اعتبار شش ماه تا تاریخ 9 مهر 1401 دریافت کردند و 2 بار به مدت سه ماه تمدید شد. بر اساس توافق صورت گرفته، مشارکت در این طرح و اخذ شناسنامه از سامانه اشتغال فراگیر اتباع خارجی، مبنای حضور و اقامت قانونی آنان در جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
این طرح از 18 مهرماه آغاز شد و تا روز دوشنبه 24 اسفند 250 هزار نفر در آن شرکت کردند و جمعیت هدف این طرح حدود 1250 نفر است که تا 10 فروردین 1402 فرصت دارند اطلاعات خود را در اختیار وزارتخانه قرار دهند.
اتباع افغانستان مشمول طرح تعیین وضعیت اشتغال با کارت سرشماری استان های تهران، البرز، قم، گلستان، هرمزگان و بوشهر آنها می توانند برای گرفتن وقت آنلاین به وب سایت مرکز مراجعه کنند http://kanoonnobat.ir در استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سمنان، قزوین، فارس، مرکزی، یزد، کرمان و اصفهان نوبت دهی حضوری می باشد.
پیش از این محمود کریمی بیرانوند – معاون استخدامی وزارت کار – به کلیه واحدهای اجرایی استانی دستور داده بود تا از طریق سامانه جامع اشتغال اتباع خارجی نسبت به ثبت درخواست های مربوط به خدمات استخدامی اتباع خارجی اقدام کنند.
بر اساس گزارش مرکز برنامه ریزی و اطلاعات راهبردی وزارت کار، در سال گذشته 30 هزار و 140 شهروند شاغل غیرقانونی توسط بازرسان کار شناسایی شدند که بیشترین تعداد آنها در استان تهران با 12 هزار و 949 نفر بوده است. و کمترین تعداد مربوط به استان های کردستان و ایلام بوده است.
بررسی تمدید و صدور کارت کار موقت برای اتباع خارجی در سال های 1399 تا 1400 نشان می دهد که این روند در سال 1400 روند افزایشی را تجربه کرده است به طوری که در سال 1399 در مجموع 206496 کارت کار موقت صادر و تمدید شده است، اما این آمار در سال 1400 به 313449 کارت کار موقت افزایش یافت.
وزارت کار قبل از این سیستم تلفن 0216369 به منظور جلب مشارکت مردمی برای حمایت از نیروی کار ایرانی و برخورد با کارفرمایان متخلف که از اتباع غیرمجاز برای به کارگیری نیروی کار مورد نیاز استفاده می کنند، اعلام کرده بود.
به گزارش ای بی اس نیوز، بسیاری از کارشناسان معتقدند یکی از دلایلی که کارفرمایان اتباع خارجی را به کار می گیرند، عدم پرداخت حق بیمه و ارزان بودن نیروی کار خارجی است که منجر به از دست رفتن فرصت های شغلی برای جویندگان کار و کارگران خانگی شده است. با این وجود، برخی از کارفرمایان از کمبود نیروی کار ایرانی در زمینه های خاص گله مند هستند و به ناچار نیروی کار خارجی را فرا می خوانند.
انتهای پیام