00:00 – 23 مهر 1403
حدود 6 سال از تصویب قانون اصلاح قانون صدور چک در سال 1396 می گذرد که به گفته بسیاری از کارشناسان این حوزه، اعمال آن توانست بخش زیادی از اعتماد و اعتبار را به این ابزار معاملاتی بازگرداند، اما دایره اجزای آن هنوز ناقص است.
از جمله مواد قانونی در انتظار تکمیل، ماده 6 این قانون است. نوری کارشناس امور چک در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز با اشاره به این قانون می گوید: در سال 1376 قانونی در ماده 6 قانون اصلاح قانون صدور چک صادر شد. مصوبه ای که بر اساس آن هر شخصی می تواند با توجه به داده های ارائه شده توسط سامانه اعتبارسنجی، طبقه بندی را بانک مرکزی تا سقف معینی با صدور چک ناقص محاسبه کند، یعنی شخص می تواند چک صادر کند و تعهد ایجاد کند. تا حدی که قانون لازم الاجرا و قابل اجرا شود.
این در حالی است که عدم اجرای این ماده قانونی باعث شده است که برخی افراد موجودی لازم برای دریافت دسته چک را نداشته باشند و این امر منجر به کلاهبرداری های مختلف شده است. یکی از مخاطبان ای بی اس نیوز که اهل بازار بزرگ تهران است در این باره به ما گفت: سال گذشته چکی به ارزش حدود 200 میلیون تومان دریافت کردم که متأسفانه پس از پیگیری های فراوان برگشت متوجه شدم که چک برای یک فرد بی خانمان بوده است.
با اجزای بند 6 قانون اصلاحی صدور چک، احتمال سوء استفاده از این ابزار کاهش می یابد.
در ادامه محمد نوری کارشناس مسائل چک در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز در خصوص پیچیدگی های عدم اجرای ماده 6 قانون صدور چک گفت: با اجرای سایر بخش های قانون چک اعتماد به چک، این است. ابزار تا حد زیادی در میان «فعالان اقتصادی» معتبر است، اما این قطعه از پازل که سقف اعتبار و موضوع بند 6 است، خلأ ایجاد کرد و اکنون که مردم و فعالان اقتصادی بیشتر به چکها علاقه دارند. اما در این صورت انگیزه و هزینه سوء استفاده از چک برای ذینفعان افزایش یافته است.
این کارشناس مسائل چک می گوید: یکی از متداول ترین روش های بهره برداری، افتتاح حساب بانکی برای افرادی است که چیزی برای از دست دادن ندارند (مانند کارتن خواب، معتادان و…) و در آن حساب چک می گیرند و آن چک ها را می فروشند. . چک بر روی افراد، و اعداد بزرگ را می توان به این شکل کلاهبرداری کرد.
وی افزود: در صورت اجرای موضوع اعتبار مجاز، به افرادی که دسته چک آن ها ریسک بالایی دارد، حق اعتبار کم داده می شود، بنابراین در صورت اجرای ماده 6، امکان سوءاستفاده از بین می رود و پازل چک تکمیل می شود موارد ذکر شده برای شبکه بانکی و بانک مرکزی برای اجرای هرچه سریعتر این ماده قانونی بسیار مهم است.
پیش نویس فنی دستورالعمل تعیین سقف اعتبار متقاضیان دسته چک توسط بانک مرکزی تهیه شده است
اجرای حکم قانونی مربوط به صدور چک که در نهایت پس از پیگیری های مختلف روز گذشته زهرا بابی رئیس اداره نظام های نظارتی و نظارتی بانک مرکزی با اشاره به اینکه پیش نویس دستورالعمل تعیین سقف صدور چک در 1401 توسط بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تهیه و نیز ارائه شد: در این سیاست مطابق مواد 6 و 21 قانون اصلاحی صدور چک، نحوه تعیین سقف مجاز معرفی شد.
وی ادامه داد: بر اساس بررسی های کارشناسان بانک مرکزی، اعضای شورای پول و اعتبار در آن زمان به این نتیجه رسیدند که به دلیل ضعف قوانین اعتباری، این سیاست شرکت ها را با چالش های زیادی در سیستم پرداخت و اعتبار مواجه می کند همچنین توسط رئیس جمهور به شورای اسلامی ابلاغ شد. با توجه به تمایل بانک مرکزی برای انجام این وظایف بدون آسیب رساندن به فرآیند تولید و کسب و کار کشور در این مدت، عملیات پایگاه اعتباری به طور کامل بررسی و تایید شده است. در حال حاضر مدل فنی عملیاتی برای تعیین سقف مجاز طراحی و تصویب تهیه شده است.
همانطور که رئیس اداره نظام های نظارتی و نظارتی بانک مرکزی تصریح کرد: بر اساس این مدل عملیاتی، پیش نویس دستورالعمل ها با در نظر گرفتن دغدغه های کشور طی ماه های آینده پیشنهاد و به تصویب شورای عالی بانک مرکزی خواهد رسید. کسب و کار و اقدامات سیستم تولید.
بر اساس آمار اعلام شده در تیرماه 1403 هجری شمسی حدود 912 هزار فقره چک به ارزش بیش از 1009 هزار میلیارد ریال در سراسر کشور برگشت خورده است که از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب 1.5 و 0.9 درصد نسبت به دوره قبلی افزایش داشته است. ماه با اعمال قانون محدودیت اعتبار چک، سهم چک های برگشتی نیز کاهش می یابد. حال باید منتظر ماند و دید اجرای کامل این ماده قانونی پس از مدت ها تردید چه زمانی به مقصد نهایی خود می رسد؟ ای بی اس نیوز پیگیر این موضوع خواهد بود.