رئیس مرکز پژوهش های مجلس از راه اندازی فاز اول سامانه هوشمند بررسی قوانین در این مرکز خبر داد و گفت: این اقدام پس از 6 دهه برای اولین بار با راستی آزمایی 99 درصدی انجام شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای شورای اسلامی، بابک نگهداری درباره اهمیت بازنگری قوانین در کشور گفت: بر اساس تاکیدات راهنمای عالی در خصوص امنیت قضایی و سیاستهای کلی ابلاغی در مورد نظام قانونگذاری در سال 1397 و تاکید بر تدوین قانون و بررسی قوانین و مقررات مصوب 1388، مرکز پژوهش های مجلس با آسیب شناسی و بررسی کارشناسی نظام قانون گذاری کشور، از سال 1400 به دستور ریاست محترم قوه مقننه یازدهم، طرح تبیین بازنگری قوانین و مقررات به صورت دانش بنیان و با رویکرد امکان سنجی و امکان سنجی این مهم را در دستور کار خود قرار داد.
وی با توجه به روند تاریخی بازنگری قوانین و اهمیت این موضوع در کشور تصریح کرد: موضوع بازنگری قانون از دهه 40 به طور رسمی توسط معاونت حقوقی قوه قضائیه و سپس در سال 50 در قوانین و مقررات قوه قضائیه مطرح شد. کشور. سازمان بازنگری و پس از انقلاب در معاونت حقوقی ریاست جمهوری و معاونت حقوقی مجلس از سال 1388 در نظام حقوقی کشور مطرح و مورد توجه قرار گرفت و در مسیر کار چالش های اساسی در این زمینه وجود داشت. که عزم مرکز پژوهش های مجلس را برای تعریف پروژه ای در این زمینه تقویت کرد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص آغاز روند بررسی قوانین در مرکز پژوهشهای مجلس، یادآور شد: مرکز پژوهشهای مجلس در ابتدا تمامی مطالعات و بررسیهای داخلی کارشناسان در این زمینه را مورد بررسی و تحلیل قرار داد که به صورت جداگانه در قالب 4 جلد کتاب، نشریه ای است که بر ارائه الگوی جدیدی در نحوه بازنگری قوانین و مقررات تمرکز داشته است.
نیژدری در خصوص الگوی مرکز پژوهش های مجلس در بازنگری حقوق خاطرنشان کرد: با توجه به تعداد و تراکم قوانین و مقررات کشور، فصل جدید این مرکز در بررسی حقوقی، استفاده از هوش به عنوان دستیار یا جایگزین هوش انسانی بوده است که نتیجه آن صرفه جویی قابل توجه در نیروی انسانی و تخصص.
وی در تشریح مشکلات سیستم های مختلف قوانین کشور گفت: در حال حاضر سیستم های مختلف کشور در حال طی مراحل ورود اطلاعات به صورت کاملا دستی و در نهایت بازنگری هستند که منجر به اتلاف عظیم نیروی انسانی می شود. و بروز ایرادات اطلاعاتی به دلیل کثرت قوانین و مقررات، مشکلات عدیده ای از جمله عدم استفاده از تکنیک های هوشمند در تمامی مراحل ورودی اطلاعات و افزایش ظرفیت، عدم وجود یک رویه کدگذاری واحد، وجود دارد. جامع نبودن مسائل حقوقی، عدم تعامل با کاربران و مخاطبین، عدم درج در روند تصویب طرح و لایحه، عدم شمول رد و عدم شمول قوانین کامل به طور ضمنی وجود دارد.
نیژداری درباره روند بازنگری قوانین با استفاده از هوش مصنوعی گفت: این مشکل در سال 1401 توسط یک تیم تحقیقاتی متشکل از کارشناسان حقوقی در سیستم های قوانین و مقررات و هوش مصنوعی به گونه ای برنامه ریزی شد که ضمن تدوین یک نظریه نظری و مدل بومی هوش مصنوعی در سامانه بررسی قانون و مقررات می تواند کتاب اصول استفاده از هوش مصنوعی در سامانه بررسی قوانین و مقررات را در قالب یک محصول آموزشی و پژوهشی طراحی کند که به زودی چاپ و در دسترس خواهد بود. به جامعه علمی کشور
وی ادامه داد: مرکز پژوهش های مجلس از سال 1401 افق اجرای الگوهای استخراج شده را به عنوان یک سامانه هوشمند در نظر گرفت و با ایجاد سامانه، بازنگری در قوانین و مقررات راه هوشمند را طراحی کرد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس یکی از ویژگی های این سامانه را استفاده از نظرات کارشناسان و مردم در خصوص طرح ها و صورتحساب ها برشمرد و گفت: در فاز اول این طرح بر اساس بانک اطلاعات قوانین و مقررات پژوهشگاه مجلس شورای اسلامی است. مرکز با وجود چالش ها، کاستی ها و مشکلات فراوان، مدل گزیده بازنگری قوانین و مقررات به صورت آزمایشی اجرا و نتایج آن مورد ارزیابی قرار گرفته است.
نگهداری خاطرنشان کرد: از خروجی های مهم فاز اول می توان تمامی نسخه های صریح در قوانین را استخراج کرد، تمام موارد با انقضای مهلت را استخراج کرد، موارد ابطال ضمنی، 3 کد از عناوین قوانین کامل را استخراج کرد. شامل کدهای ثبتی، تجاری و مبارزه با فساد با فاکتور مربوطه. با دست اشاره شد.
وی مرحله اول بررسی قوانین و مقررات را تدوین و جمع آوری آنها برشمرد و گفت: در فاز اول این طرح بر اساس بانک اطلاعاتی قوانین و مقررات مرکز پژوهش های شورای اسلامی، داده ها ذخیره و جمع آوری شد. فرم یک فایل متنی در پایگاه داده تجربی. این سیستم بر اساس واژه پردازی و جستجوی متن برنامه ریزی و طراحی شده است تا بتواند کلمات را بازیابی کرده و آنها را در ایجاد نمودار درختی تجزیه و تحلیل و ارتباط برقرار کند.
وی ادامه داد: گام های بعدی در بهبود نظام بازنگری قوانین شامل مواردی مانند طراحی مدل کدگذاری هوشمند برای همه قوانین، ارائه مدل نسخه سازی ضمنی برای همه کدها، طراحی سیستم کامل، هوشمند و تعاملی قوانین، انطباق هوشمند قوانین است. طرح ها و فاکتورها به قوانین، و طراحی یک مدل مقررات هوشمند از قوانین جامع.
نگهداری خاطرنشان کرد: پس از حدود دو سال کار پژوهشی در زمینه بازنگری حقوق با هوش مصنوعی، نتیجه کار نشان می دهد که این وظیفه به نحو احسن و عملیاتی انجام شده است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، مرحله اول بازنگری قانون را 99 درصد نتایج صحیح بیان کرد و گفت: نتایج مرحله اول طرح هوشمندسازی بازنگری قانون که در آن 1704 قانون ساختار و کدگذاری شده است. بانک قوانین مرکز پژوهش های شورای اسلامی نشان می دهد که 2801 مورد ابطال کلی قوانین، 1625 مورد ابطال جزئی صریح قوانین، 76 مورد قوانین آزمایشی، 447 مورد قوانین موقت، 191 مورد قوانین منقضی اعلام شده در قوانین تجدید نظر شده و 33 مورد از قوانین تمدید شده. علاوه بر این، آمار بازنگری ضمنی هوشمند نشان می دهد که 90 مورد رد اجرا، 3 مورد رد مطالب، 13 مورد رد ضمنی تفاسیر، 68 مورد رد ضمنی آیین نامه اجرایی، 70 مورد رد ضمنی قوانین موارد فرعی با قاعده رد صریح قانون اصلی و 18 مورد رد ضمنی تصویب شد. سه کد تست را نشان می دهد.
وی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که تحقق الگوی بومی و مناسب در نظام حقوقی ایران در این زمینه پیش از این در مجامع علمی مورد توجه نبوده و اکنون می توان گفت که نتایج متعدد این طرح به صورت کتاب منتشر خواهد شد. . به زودی و این مهم می تواند اولین گام در مسیر پیشرفت نظام حقوقی ایران باشد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس در پایان خاطرنشان کرد: سامانه طراحی شده برای بازنگری در قوانین و مقررات کشور با استفاده از هوش مصنوعی در سال 1402 تکمیل می شود و امیدواریم بتوان از این دستاورد در حوزه بهره برداری کرد. حاکمیت مشارکتی در قانونگذاری و افزایش سرعت و دقت قوانین و مقررات. مقررات و کدگذاری هوشمند باید در این زمینه موثر باشد.
انتهای پیام