اسلام آباد قصد دارد ساخت 80 کیلومتری پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان را از مرز ایران تا گوادر آغاز کند تا در صورت تصمیم تهران برای مراجعه به دادگاه بین المللی، از پرداخت جریمه احتمالی 18 میلیارد دلاری خودداری کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، یک منبع رسمی از وزارت نیرو پاکستان به نیشن گفت: همچنین مقرر شد پاکستان برای پروژه خط لوله صلح درخواست معافیت از تحریم های آمریکا را ارائه کند.
به گفته این منبع آگاه، ابتدا مقرر شد در فاز اول پروژه خط لوله صلح، 80 کیلومتری مرز پاکستان با ایران تا گوادر آغاز شود. هزینه تخمینی این بخش از پروژه 158 میلیون دلار خواهد بود و مقرر شده است که از طریق شرکت توسعه زیرساخت گاز (GIDC) تامین مالی شود. این مقام مسئول با بیان این جزئیات گفت: قرارداد این پروژه برای تامین روزانه 750 میلیون فوت مکعب گاز به مدت 25 سال از میدان گازی پارس جنوبی ایران و تحویل آن به مرز ایران و پاکستان در اردیبهشت 1388 امضا شد.
در این پروژه یک خط لوله گاز به طول 1931 کیلومتر برای انتقال گاز ایران به پاکستان احداث می شود که شامل 1150 کیلومتر خط لوله گاز در داخل ایران و 781 کیلومتر خط لوله گاز در داخل پاکستان است. هر دو کشور ملزم به اجرای این پروژه در خاک خود بودند. بر اساس توافق، تحویل این پروژه تا ژانویه 2015 آغاز می شد. در حال حاضر ایران ساخت بیش از 900 کیلومتر از این خط لوله گاز را در خاک خود به پایان رسانده است، در حالی که 250 کیلومتر باقیمانده آن تکمیل نشده است. ساخته شده.
در دسامبر 2012، دولت ایران در توافقنامه ای بین دولت پیشنهاد کرد که این پروژه و پیمانکار مهندسی، تدارکات و ساخت را تامین مالی کند. با این حال، دولت ایران در مارس 2014 به طور یکجانبه از توافقنامه دولت به دولت خارج شد. در نتیجه، پاکستان اعلام فورس ماژور یا رویدادهای موجه تحت قرارداد خرید و فروش گاز خط لوله صلح را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد.
در نتیجه فعالیت های پروژه متوقف شد. شرکت ملی نفت ایران اخطاریه ای مبنی بر نقض بااهمیت تعهدات مندرج در قرارداد خرید و فروش گاز خط لوله صلح و همچنین اخطاریه تحت ضمانتنامه حاکمیتی صادر شده توسط پاکستان به نفع شرکت نفت ایرانی در بهمن ماه ۱۳۹۷ صادر کرده است.
پاکستان در این مورد با ایران مذاکره کرد و هر دو طرف بر اساس قانون مدنی فرانسه این مدت را به مدت پنج سال تمدید کردند. بر این اساس، الحاقیه خرید و فروش گاز در سپتامبر 2019 به امضا رسید. ایران به پاکستان اطلاع داد که تمدید بیشتر قرارداد طبق قانون مدنی فرانسه مشروط به پیشرفت قابل توجه پاکستان در این پروژه در سه ماه آینده خواهد بود، در غیر این صورت، تمدید بیشتر قرارداد طبق قانون مدنی فرانسه مشروط به پیشرفت قابل توجهی از سوی پاکستان در این پروژه خواهد بود. ایران باید این موضوع را به دیوان بین المللی داوری ارجاع دهد.
در 21 دسامبر 2023، شرکت ملی نفت ایران اخطاریه نقض مواد را به شرکت بین دولتی گاز پاکستان صادر کرد و اعلام کرد که ضمانتهای خریدار نقض شده است. در همین اطلاعیه شرکت ملی نفت ایران بر اساس ضمانتنامه دولتی صادره از سوی دولت پاکستان به نفع شرکت ملی نفت ایران اخطاریه صادر و به شرکت توسعه زیرساخت گاز پاکستان مهلت داد تا تخلف این ماده را اصلاح کند. ادعا کرد و مشکل را حل کرد، برای حل به کمیته هماهنگی ارجاع شد.
این منبع آگاه به نیشن گفت: برآورد میشود در صورت عدم اجرای این پروژه توسط پاکستان، تهران موضوع را به دادگاه بینالمللی داوری مستقر در پاریس برده و پاکستان باید حدود 18 میلیارد دلار تعهدات قراردادی بپردازد.
انتهای پیام