طبق بودجه سال 1402 قرار بود میزان تعهدات ارزی فرش و صنایع دستی به سطح مواد اولیه کاهش یابد، اما به گفته رئیس کمیسیون فرش و صنایع دستی خانه ایران، هفت ماه پس از شروع کار. سال این مصوبه هنوز ابلاغ نشده است و در صورت ابلاغ، صادرات فرش افزایش می یابد.
به گزارش ای بی اس نیوز، آمارهای رسمی گمرک نشان می دهد در سال گذشته بیش از 12 میلیون و 972 هزار تن انواع فرش، کف پوش، موکت، موکت، موکت و … به ارزش 78 میلیون و 115 هزار دلار معادل بیش از 2 میلیارد و 214 میلیون تومان بوده است. صادر می شود. از نظر وزنی و ریالی به ترتیب با افزایش دو و پنج درصدی مواجه بوده اند، اما درآمد ارزی آنها نسبت به سال 1400 حدود 14 درصد کاهش داشته است.
این رقم صادرات در مقایسه با دهه 1970، دوره اوج صادرات فرش، ناچیز به نظر می رسد. صادرات فرش دستباف در سال ۱۳۷۲ با افزایش نزدیک به دو میلیارد دلاری به اوج خود رسید و برای پنج تا هفت میلیون نفر اشتغال ایجاد کرد، اما پس از این دهه شاهد کاهش تدریجی صادرات این محصول بودیم. به طوری که صادرات فرش دستباف در سال 1396 به 240 میلیون دلار و پس از اعمال تحریم ها در سال 2018 به 70 میلیون دلار رسید.
اما با وجود کاهش صادرات فرش در سال های اخیر، با توجه به پتانسیل صادرات فرش و همچنین اصالت این محصول ایرانی، همچنان موضوع و بحث مهمی است. در سالهای اخیر عوامل بینالمللی و داخلی زیادی برای تبیین کاهش صادرات فرش ذکر شده است، اما اخیراً اختلاف نظرهایی در این زمینه به وجود آمده است و مرکز ملی فرش وجود اقتصاد پنهان در صادرات فرش را مهمتر میداند. عامل. برای کاهش صادرات اما صادرکنندگان زیر بار اقتصاد هستند. در صنعت فرش هیچ گونه پنهانکاری و قاچاق وجود ندارد و آنها معتقدند علت اصلی مشکلات صادرات فرش دستباف تحریم ها و عوامل داخلی به ویژه قراردادهای ارزی است.
البته علیرغم اختلاف نظرها، مرکز ملی فرش ارزهای خارجی را به عنوان مانع مهمی برای صادرات فرش پذیرفته است و فرحناز رافع مدیر این مرکز اواخر مردادماه در نشست خبری اخیر خود اعلام کرد که مقرر شده در در بودجه سال 1402 صادرات فرش به استثنای مواد اولیه از پرداخت تعهدات ارزی معاف خواهد بود. اما این فایل نیاز به جدول و دستورالعملی داشت که تهیه شده و به زودی خبرهای خوبی اعلام خواهد شد.
تلاش برای معافیت فرش از تسویه تکلیف ارزی در برنامه هفتم
اما با گذشت هفت ماه از سال هنوز این خبر خوب اعلام نشده و مشکلات صادرات فرش همچنان پابرجاست. مرتضی حاجی آقامیری -عضو هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف و رئیس کمیسیون فرش و صنایع دستی اتاق ایران- نیز به مصوبه کاهش تعهدات ارزی این بخش اشاره میکند. فرش و صنایع دستی به میزان تکلیف ارزی مواد اولیه در قانون بودجه سال جاری. وی گفت: پس از گذشت هفت ماه هنوز این مصوبه ابلاغ و اجرایی نشده است.
بر اساس اظهارات وی به اتاق ایران، در جلسه شورای گفتگو در خردادماه، این عدد نهایی و جدول مربوطه نیز با مرکز ملی فرش تهیه شد اما پس از گذشت هفت ماه از سال ابلاغ نشد. این در حالی است که قانون بودجه 1402 تا پایان سال جاری اجرا می شود و در شرایطی که هفت ماه از معافیت ارزی فعالان فرش و صنعتگری می گذرد هنوز ابلاغ نشده است. ، طی پنج ماه آینده اجرا می شود و گشایش زیادی در این زمینه ایجاد نمی کند. میری از این رو از تلاش برای افزودن این بند در قانون برنامه هفتم توسعه خبر داد تا فعالان حوزه فرش تا پنج سال آینده از آن اطمینان داشته باشند و شرایطی برای آنها مهیا شود.
رئیس کمیسیون فرش و صنایع دستی خانه ایران به بررسی مسائل مربوط به کارت بازرگانی می پردازد، چرا که اکثر فعالان عرصه فرش در بازار شهرت خوبی دارند و فاقد سند مالکیت و کد رهگیری، فروش هستند. سپری گفت: ارزهای صادراتی و نحوه بازگرداندن ارزها از دیگر موانع پیش روی بخش خصوصی علاوه بر توافقنامه است، اما معتقد است ابلاغ برنامه زمان بندی تهیه شده و بند ذکر شده در بودجه 1402 در خصوص کاهش تعهد ارزی فرش و محصولات صنایع دستی تا حد مواد اولیه منجر به افزایش صادرات فرش می شود.
انتهای پیام