سایر موضوعات

تصفیه کامل طلای کثیف؛ کلید اقتصاد روستایی و شهری/ توانایی شرکت های دانش بنیان در بازفرآوری آب

absnews

مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه تصفیه فاضلاب معتقد است اگر تکنیک های متداول تصفیه فاضلاب را اجرا کنیم، مطمئنا در بلندمدت به سوددهی خواهیم رسید. یکی از این موارد می تواند تولید گاز باشد.

در ایران به گفته محمدرضا بختیاری، رئیس سابق شرکت آب و فاضلاب استان تهران، سالانه شش میلیارد و هشتصد میلیون مترمکعب فاضلاب در کشور تولید می‌شود که حدود یک میلیارد و هشتصد میلیون مترمکعب آن تصفیه می‌شود. حدود 4 میلیارد متر مکعب معادل اندازه تقریبی مخزن سد گتوند یا معادل 70 درصد پساب هرگز به چرخه مصرف باز نمی گردد. به منظور دستیابی به افق بازیابی 100 درصدی آب مصرفی در شهرها، نیاز به نوآوری و همکاری بنگاه های دانش در فرآیند تصفیه آب به شدت احساس می شود.

absnews

اظهارات سلسبیلی حاکی از آن است که برای افزایش همکاری شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه فاضلاب و دولت نیاز به برنامه ای موثر است. . امروزه بخش فاضلاب نیاز به سرمایه گذاری زیادی دارد. در حال حاضر وقتی به تصفیه خانه‌های فاضلاب می‌رویم، آب را با حداقل تصفیه تخلیه می‌کنند و به قنات، رودخانه‌های سطحی، دریاها یا آب‌های زیرزمینی منتهی می‌شوند. استانداردها نیاز به بازنگری دارند زیرا تاکید بیشتر بر تصفیه فاضلاب باعث نجات محیط زیست می شود. ما باید حرکت به سمت فناوری را تسریع کنیم. در سفر من به سنگاپور، آنها پالایشگاه های متفاوتی نسبت به جاهای دیگر داشتند. سنگاپور تقریباً به وسعت یک محله تهران است و به دلیل وسعت کوچکش، تنها سه مرکز دفع زباله صنعتی وجود داشت که هر کدام قابلیت دفن زباله های 40 ساله را داشتند. در آنجا به دلیل کمبود زمین، دفع زباله بسیار سخت و پیچیده بود و مراکز دفع زباله به صورت طبقاتی و چند لایه بود که انواع پلیمرها جدا شده و شیرابه ها تخلیه می شد. چمن در بالای مرکز مدفون بود و در صورت نشت گاز باعث زرد شدن چمن ها می شد.

به گفته وی کلید اقتصاد روستا و شهر در بحث بازیافت و بازفرآوری آب است، باید به این شعار جهانی پایبند بود که می گوید مصرف کمتر، مصرف صحیح و بازیافت است. ما راهی جز این فرمول نداریم. امروز قیمت گاز و آب و برق پایین است اما اگر با بحران آب مواجه شویم با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد. به اطلاع میرسانم اگر ماه آینده بارندگی خوبی نداشته باشیم احتمالا آب جیره بندی خواهد شد.

به گفته وی، این روش در ایران هم سابقه دارد، حدود 40-50 سال پیش برخی شهرک های پتروشیمی و نظامی در آبادان هم چنین چیزی داشتند. تصفیه فاضلاب با توجه به کود موجود در فاضلاب بسیار مقرون به صرفه است، امروزه قیمت کودی که از پساب استخراج می کنیم یک دهم قیمت کود وارداتی است. قیمت جهانی کودها به ویژه کودهای فسفاته به دلیل جنگ اوکراین و روسیه به شدت افزایش یافته و تورم در اکثر کشورها افزایش یافته است.

آنا چک کرد

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، احیای منابع آبی فرآیندی است که با هدف ارتقای کیفیت آب و استفاده مجدد از آن انجام می شود. این کار اکثر مشکلات آنها را حل کرده است، به عنوان مثال در اروپا 60 درصد و در اسلواکی 65 درصد فاضلاب شهری تصفیه می شود و دوباره وارد چرخه می شود، در حالی که کشورهای چاد، سومالی و سودان کمتر از 5 درصد فاضلاب را تصفیه می کنند. دقیقاً کشورها از تولید ضعیف غذا و فقر رنج می برند.

یکی دیگر از نکات اساسی در اقتصاد روستایی، مدل کشاورزی و نحوه مصرف آب در کشور است. 90 درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی و کمتر از 10 درصد برای بخش خانگی مصرف می شود. هلند تقریباً هم اندازه گیلان و مازندران است، اما ۱۹ برابر ایران صادرات کشاورزی دارد، آب و زمین زیادی ندارد، اما از تکنولوژی نهایت استفاده را می‌برد. بیشتر زمین های کشاورزی هلند به صورت گلخانه ای است و 9 برابر مساحت یک گلخانه برداشت می کنند. اما در ایران مدیریت گلخانه ها به روش سنتی انجام می شود و آخرین تکنولوژی مورد استفاده در این مراکز مدیریت دما و آب است.

به گفته این کارشناس، اگر تکنیک های رایج تصفیه فاضلاب را که در دنیا ایجاد شده است، اجرا کنیم، مطمئناً در درازمدت سود خواهیم برد. یکی از این موارد می تواند تولید گاز باشد، در حال حاضر شرکتی در آلمان وجود دارد که از زباله های خانگی مانند پوست میوه، غذای اضافی، نان خشک و تمام زباله های تولید شده در روز گاز تولید می کند. این شرکت یک دستگاه خانگی عرضه می کند که می تواند یک ساعت و نیم گاز خانه را تامین کند. شاید اجرای این کار برای ما که گاز تقریبا مجانی داریم توجیه اقتصادی نداشته باشد اما برای مردم آلمان که ۱۸ برابر قیمت گاز ایران می پردازند موضوعیت پیدا می کند. البته در آینده برای تقویت صنعت خود باید استانداردهای جهانی مصرف سوخت را در تولیدات صنعتی خود بشناسیم و توجه داشته باشیم که ایران برای همیشه گاز نخواهد داشت.

سالسبیلی تخمین می زند که در حال حاضر قیمت اوره از 224 دلار به 900 دلار در هر تن رسیده و نزدیک به 4 برابر افزایش یافته است. این تغییرات نجومی، پالایش و سرمایه گذاری در این حوزه را جذاب کرده است. در تولید کود، منبع تامین مواد اولیه کود تفاوتی ندارد، مهم کیفیت خود کود است و زنجیره تامین این کود مهم است. ما در کشورمان با کودهای ازته مشکلی نداریم. پتروشیمی رازی، کرمانشاه و خراسان نیاز کود اوره کشور را تامین می کنند اما کودهای فسفاته به دلیل تعداد کم معادن فسفر کمتر تولید می شود. امسال با توجه به افزایش سطح زیر کشت و فقر معدنی خاک، مصرف کود را نسبت به سال گذشته نزدیک به 200 هزار تن افزایش داده ایم. کشور از 850 هزار تن تا بیش از یک میلیون تن کود وارد می کند که معتقدم بیشتر این نیاز توسط بنگاه های دانش بنیان در حوزه تهاتر قابل تامین است.

آینده کشاورزی و اقتصاد روستایی را بدون مدیریت آب چگونه ارزیابی می کنید؟ می گوید: مصرف آب باید کنترل شود. فرانسه در قاره سرسبز و پرباران قرار دارد، اما در بحران خشکسالی، 8 راکتور از 17 راکتور هسته ای به دلیل کمبود آب تعطیل شدند. آلمان و پرتغال نیز رفتار مشابهی داشتند. اگر آب ما تمام شود با مشکلات زیادی مواجه می شویم حتی اگر برق ما هسته ای باشد.

در همین راستا احمد سلسبیلی، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه تصفیه فاضلاب در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی و کارآفرینی خبرگزاری آنا، گفت: کشور باید با تمام توان پیش برود. قدرت در جهت تصفیه کامل طلای کثیف ما راهی جز تصفیه نداریم هر طرح معتبری در این زمینه باید اجرا شود در سفرم به آلمان دیدم تصفیه فاضلاب به زندگی روزمره مردم تبدیل شده است در آلمان اکثرا از ساختمان های بالای 6 طبقه فاضلاب داخل ساختمان را تصفیه می کند که در این مدل جداسازی اولیه انجام شده و پساب جامد و مایع جدا شده و آب به چرخه مصرف باز می گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا