ترکیه در سال جاری از آلمان به عنوان بزرگترین تولید کننده برق با سوخت زغال سنگ در اروپا پیشی خواهد گرفت، زیرا تورم بالا تولیدکنندگان برق را مجبور به کاهش مصرف گاز طبیعی گران قیمت و روی آوردن به سوخت های ارزان تر کرده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، داده های اندیشکده زیست محیطی Ember نشان داد که ترکیه با سوزاندن زغال سنگ رکورد 117.6 تراوات ساعت برق تولید کرد که نتیجه آن انتشار 118 میلیون تن دی اکسید کربن و گاز مرتبط در سال 2023 بود.
این میزان تولید قابل مقایسه با 117.9 تراوات ساعت برق تولید شده در آلمان است که رکورد تولید برق مبتنی بر زغال سنگ در اروپا است و از 97 تراوات ساعت برق تولید شده در لهستان که بیشترین وابستگی به سیستم برق اروپا را دارد، فراتر می رود. روی زغال سنگ .
سه شرکت بزرگ تولید برق با سوخت زغال سنگ در اروپا
آلمان و لهستان کاهش قابل توجهی در تولید برق با سوخت زغال سنگ تا سال 2023 داشته اند و متعهد به کاهش بیشتر مصرف زغال سنگ و افزایش سریع استفاده از انرژی های تجدیدپذیر برای تولید برق به طور موازی شده اند.
در مقابل، سال 2023 دومین سالی بود که تولید برق با سوخت زغال سنگ در ترکیه افزایش یافت. در حالی که ترکیه با یکی از بالاترین نرخ های تورم در جهان دست و پنجه نرم می کند، تولیدکنندگان برق این کشور همچنان به استفاده از زغال سنگ برای تولید برق علاقه نشان می دهند.
نرخ تورم سالانه ترکیه در سال 2023 به 64.77 درصد رسید که یکی از بالاترین نرخ های تورم در جهان بود و در فضایی با نرخ بهره پایین و افزایش شدید قیمت ها در بسیاری از بخش های اقتصاد این کشور در نیمه دوم سال گذشته رخ داد.
به منظور مهار تورم، بانک مرکزی ترکیه سیاستی را برای افزایش نرخ بهره از پایین 9 درصد به بیش از 42 درصد در نیمه دوم سال دستور داد. افزایش نرخ بهره رشد قیمت ها را کند کرده است، اما اقتصاددانان انتظار دارند که چرخه افزایش نرخ تا اواسط سال 2024 ادامه یابد، قبل از اینکه نرخ تورم تعدیل شود.
ارزش لیر ترکیه در بازارهای ارز به شدت کاهش یافته و بر اساس اطلاعات شرکت مالی LSEG، نرخ مبادله لیر در برابر دلار آمریکا از ژوئن تا کنون حدود 30 درصد کاهش یافته است.
تورم و تولید برق
برای تولیدکنندگان برق که به شدت به واردات سوخت برای تولید برق متکی هستند، افزایش سریع نرخ بهره و تضعیف لیر منجر به کاهش قدرت خرید گاز طبیعی، به ویژه گاز طبیعی مایع گران قیمت (LNG) شده است.
بر اساس گزارش شرکت تحقیقاتی کپلر، واردات LNG ترکیه در سال 2023 نسبت به سال 2022 به میزان 8.2 درصد کاهش یافت و به کمترین میزان از سال 2019 رسید. به دلیل کاهش واردات گاز، تولیدکنندگان برق مجبور به کاهش تولید برق با سوخت گاز شدند. به همین میزان به 66 تراوات ساعت می رسد.
بر اساس آمار اندیشکده آمبر، برای جبران کاهش مصرف گاز، شرکت های برق تولید برق با سوخت زغال سنگ را به میزان سالانه 3.5 درصد افزایش دادند و به رکورد جدید 4 درصد در سال 2022 رسیدند و به 37 درصد در سال 2022 رسیدند. 2023.
آمار کپلر نشان داد که کل واردات زغال سنگ ترکیه تقریبا ثابت بوده و به حدود 39.3 میلیون تن رسیده است، اما تغییرات شدیدی در منابع خرید مشاهده شده است. خرید ترکیه از روسیه که به دلیل کاهش قیمت صادرات انرژی پس از جنگ در اوکراین شناخته می شود، به 22.8 میلیون تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 25 درصد افزایش داشته است. روسیه همچنین 58 درصد از صادرات زغال سنگ ترکیه را به خود اختصاص داده است که نسبت به 46 درصد در سال 2022 و کمتر از 20 درصد در سال 2018 افزایش داشته است.
همزمان با افزایش واردات زغال سنگ از روسیه، خرید ترکیه از کلمبیا، آفریقای جنوبی، استرالیا و آمریکای شمالی در سال 2023 کاهش یافت و با وجود ثابت ماندن حجم واردات زغال سنگ، این امر موجب صرفه جویی ارزی قابل توجهی برای واردکنندگان شد.
از آنجایی که شرکت های برق همچنان با فشار ناشی از افزایش هزینه ها مواجه هستند، علیرغم رشد مستمر در سهم منابع تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی، زغال سنگ روسیه احتمالاً ستون مهم تولید برق باقی خواهد ماند. برق ترکیه در سال 2024.
به گزارش رویترز، اگر تولید برق با سوخت زغال سنگ آلمان ثابت بماند، انتظار می رود ترکیه در سال جاری به بزرگترین تولید کننده برق زغال سنگ اروپا تبدیل شود و توجه دوباره به جنوب اروپا جلب شود. اروپا به عنوان یک مرز کلیدی در پیگیری اقدامات انتقال انرژی.
انتهای پیام