شاید بتوان گفت که موضوع خلع سکه 4200 تومانی مهمترین موضوع بودجه سال 1401 است، موضوعی که به دلیل تأثیر فراوانی که بر معیشت مردم داشت، اهمیت خاصی پیدا کرد. طبیعتا حذف این ارز باعث افزایش قیمت کالاها می شود و این دلیل اصلی نگرانی در این زمینه است.
به گزارش ای بی اس نیوز، با وجود افزایش چشمگیر منابع برای حذف ارز ترجیحی به مجلس شورای اسلامی، دولت هنوز برنامه مشخصی برای حذف ارز 4200 تومانی ارائه نکرده است و با وجود گذشت چند هفته از سال، به نظر می رسد.
دلیل اهمیت روزافزون تبصره 14 که مربوط به هدفمندی یارانه ها است، این بود که دولت منابع جبرانی حذف ارز ترجیحی در این تبصره را در نظر داشت تا مستقیماً به مردم پرداخت شود. در واقع دولت ارز ترجیحی را حذف کرد و منابعی را که برای جبران افزایش قیمت کالاهای اساسی کنار گذاشته بود را برای پرداخت مستقیم به مردم در تبصره 14 قرار داد.
در نهایت خاطرنشان می شود که یکی از مهم ترین موضوعات در خصوص حذف ارز ترجیحی در کشور، نبود زیرساخت در وزارتخانه های اقتصادی برای شناسایی دقیق دهک های درآمدی است. مصداق بارز چالش ها و کاستی های مرتبط با این موضوع با فاجعه اختصاص سهام عدالت به ثروتمندان و رها شدن اقشار مستضعف آغاز شد و با توزیع بحرانی یارانه بنزین در سال 1398 خاتمه یافت.
با وجود اینکه بازه زمانی مشخصی برای حذف ارز ترجیحی در نظر گرفته نشده است، اما برخی اظهارنظرها از جمله بحث حذف ارز ترجیحی از داروها که اخیرا توسط وزیر بهداشت اعلام شد و به زودی مورد تایید وزارت بهداشت قرار نگرفت. ، حواشی ایجاد کرده اند. در هر صورت باید دید دولت در نهایت چه زمانی تصمیم به خروج تدریجی ارز 4200 تومانی خواهد گرفت و آیا سکوت فعلی تنها در راستای غلبه بر تنش ضعیف قیمتی در ابتدای سال و … خواهد بود یا خیر. اختلاف نظر در این زمینه است. به طور کلی دو راهکار برای جبران افزایش قیمت پس از حذف ارز ترجیحی پیشنهاد شده است، یکی پرداخت نقدی یارانه و دیگری پرداخت یارانه در قالب کارت هوشمند برای خرید مایحتاج اولیه.
جدول تبصره 14 لایحه مالی 1401 تقدیم شده توسط دولت به مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است (مقادیر به میلیارد ریال):
به نظر می رسد امروز در اواسط فروردین همچنان ارز دولتی برای نهاده های دامی پرداخت می شود و برنامه و بودجه نیز یکی از بازیگران اصلی آن است. فراموش نکنیم که در نسخه اولیه لایحه مالی که از سوی دولت به مجلس تقدیم شد، اساسا ارز 4200 تومانی لغو شد و برای پوشش آثار لغو ارز وارداتی مربوط به نهاده های دامی، دارو و گندم وارداتی بود. ، در مجموع 106 هزار میلیارد تومان متذکر شد که 14 مورد محاسبه شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، پس از تصویب نهایی و تصویب لایحه بودجه 1401 در شورای نگهبان، قانون دارایی از سوی رئیس مجلس برای اجرا به رئیس جمهور ابلاغ شد. یکی از نکات حاشیه ای مهم قانون بودجه، عدم انتشار جدول تبصره 14 به همراه تبصره های بودجه است. در سال های گذشته، جدول زیر در تبصره 14 شاید به اندازه امسال برجسته نبوده است.
بر اساس تغییرات اعمال شده در مجلس شورای اسلامی، ۷۱ هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت مابه التفاوت یارانه واردات و خرید تضمینی گندم و نان به صورت خطی تامین شد. همچنین مابه التفاوت نرخ کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی 161 هزار میلیارد تومان تعیین شد. در نتیجه می توان گفت مجلس منابع جبرانی حذف ارز ترجیحی را حدود 130 هزار میلیارد تومان افزایش داده است. البته مجلس نیز در این خصوص اظهار نظر کرده است و بر این اساس در صورت حذف ارز ترجیحی باید برنامه مشخص دولت برای تثبیت قیمت ها برای دهک های مورد حمایت شفاف باشد.
از جمله مواردی که در خصوص حذف ارز ترجیحی مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفت این بود که دولت تنها حدود 100 هزار میلیارد تومان برای جبران اصلاح قیمت کالاها، دارو، یارانه نان و خرید تضمینی گندم اختصاص داد. این رقم اما در مقایسه با پیشبینی افزایش قیمتها و دهکها که باید مورد حمایت دولت باشد، رقم بسیار پایینی به نظر میرسید.
جدول تبصره 14 قانون دارایی سال 1401 که به دولت ابلاغ شده است (مبلغات هزار میلیارد ریال) به شرح زیر است.
absnews