بانک مرکزی در آذرماه 1400 با هدف مدیریت نقدینگی بازار بین بانکی ریالی در تعامل با بانک ها اقدامات اعتباری زیر را انجام داد:
انجام عملیات بازار آزاد با موقعیت انبساط طی چهار حراج به ترتیب به ارزش های 699، 727.6، 750 و 780.7 هزار میلیارد ریال با ارزش معاملاتی 2957.3 هزار میلیارد ریال در قالب قرارداد بازخرید با سررسید 7 روزه. محل عملیات بازار آزاد در پایان آذرماه معادل 780.7 تریلیون ریال بوده است.
استفاده بانک ها از اعتبار عادی با سقف نرخ برای تامین نیاز نقدینگی 16 روزه در مجموع 73.7 هزار میلیارد ریال (تراز اعتبار عادی در پایان آذرماه صفر بود).
تثبیت نرخ سود بین بانکی 20.5 درصد
همچنین نرخ رشد نقدینگی در 12 ماهه منتهی به دی ماه 1400 به 39.8 درصد رسید که 2.6 واحد درصد آن ناشی از افزایش پوشش آماری بوده است. به عبارت دیگر، در صورت عدم احتساب پوشش آماری فوق، رشد نقدینگی در پایان دی ماه 1400 نسبت به پایان سال 1399 معادل 27.1 درصد و طی دوازده ماه منتهی به آذرماه 1400 معادل 37.2 درصد بوده است. .
در حوزه تجارت خارجی نیز بر اساس اطلاعات منتشر شده در پایگاه اطلاعات گمرک جمهوری اسلامی ایران، در ده ماهه امسال ارزش صادرات گمرکی حدود 38.8 میلیارد بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 38 درصد افزایش داشته است. در مدت مشابه سال 1399 ارزش واردات گمرکی در این مدت حدود 41.5 میلیارد دلار گزارش شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 34 درصد افزایش داشته است.
به گزارش ای بی اس نیوز، بانک مرکزی در راستای شفاف سازی فضای اقتصادی کشور برای برنامه ریزان و فعالان اقتصادی، از مرداد ماه سال گذشته اقدام به اطلاع رسانی به موقع از تحولات اقتصادی کرده که خلاصه ای از تمامی تحولات است.سیاست های کلان اقتصادی و اقدامات بانک مرکزی دستیابی به اهداف و ماموریت های خود در دسامبر 1400 به شرح زیر ارائه شده است:
در دی ماه 1400 و پیرو روند ماه های اخیر، متوسط نرخ تورم سال به سال، نقطه به نقطه و ماهانه شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی با کاهش همراه بوده است.
بیانیه آمار پولی
بانک مرکزی در دی ماه 1400 چه کرد؟
در این ماه، تمامی زیرگروه های عمده شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به جز گروه «خوراکی ها و آشامیدنی ها» با تورم ماهانه کمتری نسبت به ماه قبل همراه بودند. با وجود کاهش قابل توجه تورم ماهانه ارزش اجاره مسکن طی سه ماه گذشته، زیرگروه «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها» به دلیل اهمیت بالای خود در مصرف شاخص قیمت، همچنان سهم قابل توجهی در تورم در آذرماه . در زیرگروه ویژه کالا، عمده کاهش تورم ماهانه را کالاهای بادوام ثبت کردند که نوسانات قیمت آنها به شدت با نوسانات بازار ارز مرتبط است.
بر اساس اعلام وزارت امور اقتصاد و دارایی، کارگزاری این بانک از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه، بیست و هشت مرحله مزایده و دو پذیره نویسی اوراق بهادار دولت اسلامی را به مبلغ 660.8 هزار میلیارد ریال برگزار کرد. اوراق بهادار مالی اسلامی دولتی توسط بانک ها و سایر سرمایه گذاران (آذرماه امسال در چهار مرحله مزایده اوراق بهادار دولت اسلامی، 19.6 تریلیون ریال اوراق بهادار دولت اسلامی توسط بانک ها (31.9 درصد) و 41.9 تریلیون ریال توسط سایر سرمایه گذاران (68.1 درصد) خریداری شد. ) به مبلغ 61.5 هزار میلیارد ریال خریداری شد.
در آذرماه امسال به دلیل کاهش انتظارات تورمی و در نتیجه کاهش بازده اسمی مورد انتظار در بازار سایر دارایی ها، نرخ سود اوراق بهادار دولت اسلامی کاهش یافت. نرخ بازده اسناد مذکور با سررسید یک، دو و سه ساله به ترتیب با 0.38، 0.48 و 0.20 واحد درصد نسبت به ماه قبل به ترتیب 23.28، 24.43 و 25 کاهش یافت. 06 درصد در این مدت کاهش بازدهی اوراق بهادار دولت اسلامی منجر به انتقال منحنی بازده اسناد خزانه اسلامی به سطح کمتری نسبت به آذرماه شد.
بررسی روند سیر تحول نرخ بازار بین بانکی نشان می دهد که این نرخ در دی ماه نسبت به ماه های قبل کاهش یافته و در حدود 20.5 درصد تثبیت شده است. علیرغم کاهش حجم معاملات در بازار بین بانکی طی دی ماه 1400، افزایش مجموع رپوهای تحویلی در عملیات بازار آزاد و تسهیلات عادی در این دوره حاکی از استفاده از منابع موجود برخی از بانک ها (بانک هایی که قبلاً مازاد دارند) است. موجود در بازار بین بانکی برای رفع نیاز نقدینگی و کاهش مازاد عرضه آنها در بازار بین بانکی که عمدتاً به دلیل افزایش سپرده های دولت نزد بانک مرکزی اتفاق افتاده است.
لازم به ذکر است که این ارقام صرفاً نمای کلی از سیر تحول قیمت ها در شهر تهران را نشان می دهد و لازم است قیمت های محاسبه شده در ماه های مختلف به ویژه در سطح منطقه، ناهمگونی واحدهای مسکونی مبادله شده (از نظر قیمت) مقایسه شود. مساحت، محله، تاریخچه، وضعیت مشاعات مانند پارکینگ و انباری، کیفیت ساخت و ساز و عوامل دیگر) باید در نظر گرفته شود. در بازار سهام، شاخص کل بورس در آخرین روز آذرماه نسبت به آخرین روز ماه قبل از آن 3 درصد کاهش داشت. لازم به ذکر است سیاست گذار پولی با رصد مستمر تحولات قیمت دارایی ها و توجه به پیامدهای آن در تغییر سطح انتظارات تورمی، در صورت لزوم اقدامات سیاستی را در دستور کار قرار خواهد داد.
توسعه بازار رسمی ارز در آذرماه نشان می دهد که در این ماه میانگین نرخ فروش حواله به دلار و اسکناس در سامانه سنا به ترتیب برابر با 247.1 و 265.9 هزار ریال بوده که نسبت به ماه قبل معادل 3.4 است. ماه درصد افزایش و 2 درصد کاهش را نشان می دهند. تحولات غیررسمی بازار نیز حاکی از ادامه کاهش نرخ دلار در ماه مورد بررسی است.
در 10 ماهه امسال از سهمیه ارزی 1400، حدود 13.4 میلیارد دلار ارز با نرخ ترجیحی نقدی و اعتباری برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی و واکسن کرونا اختصاص یافت.
بر اساس اعلام بانک مرکزی در 10 ماهه امسال از سهمیه ارزی سال 1400 حدود 13.4 میلیارد دلار ارز با نرخ ترجیحی به صورت نقدی و اعتباری برای واردات کالاهای اساسی، دارو، پزشکی تخصیص یافت. تجهیزات و واکسن کرونا
در سایر بازارهای دارایی از جمله مسکن، بررسی ها حاکی از افزایش شاخص «قیمت مسکن معامله شده» است، به طوری که بر اساس اطلاعات به دست آمده از سامانه ثبت معاملات مسکن کشور، میانگین قیمت خرید و فروش هر متر مربع واحدهای مسکونی معامله شده شهر تهران در دی ماه 1400 نسبت به ماه قبل 1.1 درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل 20.3 درصد افزایش داشته است.
absnews
حجم نقدینگی در پایان آذرماه 1400 (معادل 45014.6 هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال 1399 معادل 29.5 درصد افزایش یافت. لازم به ذکر است که 2.4 واحد درصد رشد نقدینگی در 10 ماهه منتهی به دی ماه 1400 مربوط به الحاق خلاصه اطلاعات اداره کل دارایی و بدهی بانک مهر اقتصاد به خلاصه اطلاعات دارایی و بدهی بانک سپه بوده است. اداره کل (به دلیل ادغام بانک ها متعلق به نیروهای مسلح بانک سپه است) و فاقد سابقه پولی است.
وضعیت بازار ارز در دی ماه 1400
نرخ رشد پایه پولی در 12 ماه منتهی به دی ماه 1400 کاهش یافت، به طوری که رشد 12 ماهه پایه پولی از 42.1 درصد در مرداد به 35.5 درصد در ژانویه کاهش یافت. همچنین پایه پولی در پایان دی ماه 1400 (معادل 5679.2 میلیارد ریال) نسبت به پایان سال 1399، 23.8 درصد افزایش یافته است.