این در برنامه “برترین” ذکر شد.
سخنگوی انجمن صنفی صنفی صاحبان مراکز فروش و عرضه فرآورده های نفتی کشور گفت: طرح تخصیص بنزین بر اساس شماره ملی در دو مرحله قابل اجرا است.
به گفته این روزنامه نگار خبرگزاری صداوسیمادر برنامه گفتگوی «بالتر» موضوع «تخصیص یارانه سوخت به شماره یا پلاک ملی» و احسان تمدان کارشناس حوزه انرژی و رضا نواز سخنگوی انجمن صنفی صنفی صاحبان فروش و عرضه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. فرآورده های نفتی کشور مهمان این برنامه بودند.
ابتدا احسان تمدن توضیح داد که طرح اختصاص یارانه بنزین به هر شماره ملی از کجا آمده و قرار نیست چه مشکلی را حل کند. در حال حاضر با کمبود بنزین و عدم تعادل انرژی مواجه هستیم. بنابراین بحث تخصیص هر شماره ملی به دو دلیل پاسخ می دهد: اول برقراری عدالت و دوم جلوگیری از قاچاق بنزین.
این کارشناس اقتصادی می افزاید: همه ما به دنبال توزیع عادلانه هستیم اما آیا عدالت به معنای برابری است یا خیر؟ عدالت در هیچ کجا به معنای برابری نیست.
در ادامه رضا نواز به شرح مختصری از توزیع یارانه سوخت پرداخت و گفت: از سال 1384 و 1385 سهمیه بندی سوخت و بنزین در نظر گرفته شده است. این تحول بزرگ ابتدا در داخل نهادهای دولتی و حتی در بین مردم مخالفانی داشت، اما در نهایت این اتفاق افتاد و زیرساختهای آن ایجاد شد و بحرانهای زیادی را پشت سر گذاشتیم.
سخنگوی انجمن صنفی صنفی صاحبان مراکز فروش و عرضه فرآورده های نفتی کشور گفت: این طرح همچنان با چالش هایی مواجه بود زیرا نتوانست اهداف کلی به ویژه در قانون هدفمندی یارانه ها را اجرا کند. امروز هم اصلا وضعیت خوبی نداریم. هیچ یک از بخش های دولتی و خصوصی از روند تولید، توزیع و مصرف راضی نیستند. هر روز رکوردهای خاصی شکسته می شود و به وزارت نفت فشار می آورند که باید سوخت را تامین کند.
نواز با بیان اینکه اکنون این سوال مطرح می شود که چگونه می توان از این وضعیت عبور کرد، گفت: با روش پیش فرض فعلی توزیع کمک ها نمی توانیم بر این وضعیت فائق آییم و نباید انتظار داشته باشیم که همه موارد با فرضیه های ما حل شود. الان دولت می گوید بنزین 1500 تومان و بنزین 3000 تومان یارانه می دهم. یعنی در حال حاضر دو سهم در بنزین داریم، یک قسمت یارانه ای و یک قسمت بیشتر یارانه ای.
تمدن در پاسخ به این سوال که آیا مصرف زیاد به دلیل تخصیص بنزین یارانه ای به مردم است، گفت: توزیع بنزین هیچ گاه باعث نگرانی مردم نشده است که آیا در طول مسیر به بنزین دسترسی دارم یا خیر؟ بنابراین، اگر عدالت را در دسترسی به ذات تعریف کنیم، تفاوتی بین آن دو نیست.
تمدن ادامه می دهد: درست است که کسانی که خودرو ندارند مستقیما یارانه بنزین دریافت نمی کنند اما وقتی سوار تاکسی می شوند می توانند از این یارانه به شکل دیگری استفاده کنند.
نواز افزود: آقای تمدن گفتند کسانی که ماشین ندارند از وسایل نقلیه عمومی استفاده می کنند. این منابع عمومی همچنان در دسترس همگان است، چه آنهایی که خودرو دارند و چه کسانی که خودرو ندارند، اما در حوزه سوخت، کسانی که 4 خودرو دارند، سود بیشتری خواهند برد. اگر همه باید از یارانه های دولتی بهره مند شوند.
دو مرحله برای اجرای تخصیص یارانه بنزین به هر شماره ملی
سخنگوی انجمن صنفی صنفی صاحبان مراکز فروش و عرضه فرآورده های نفتی کشور همچنین گفت: تخصیص یارانه بنزین به شماره ملی در دو مرحله قابل اجرا است. اولین اقدام این است که این یارانه 90 هزار تومانی بنزین را به مالک خودرو اختصاص دهیم. اگر این طرح با موفقیت اجرا شود، به عنوان گام دوم، میتوانیم به ابعاد مختلف تخصیص یارانه بنزین به همه بپردازیم و به بحث بپردازیم.
وی بیان کرد: اگر دولت بخواهد در شرایط فعلی مصرف کننده واقعی را پیدا کند، بر آنها نظارت کند و سوخت را بر اساس حجم ترافیک توزیع کند، با سیستم های فعلی با مشکل مواجه می شود. اما اگر به مالک خودرو واگذار شود می توانند از آن به عنوان اعتبار استفاده کنند.
تمدن سپس به بیان کمبود بنزین پرداخت و گفت: در حال حاضر حدود 20 تا 30 میلیون لیتر کمبود بنزین داریم. از طرفی مصرف خودروهای ما بالاست. خودرویی که وارداتی نیست و مصرف خودروهای ما نسبتاً بیشتر از خودروهای دنیاست. بنابراین ما به بنزین نیاز داریم. حال باید به این سوال پاسخ دهیم که دولت چگونه و به چه قیمتی می خواهد این 20 تا 30 میلیون لیتر را در اختیار مردم قرار دهد؟
نواز افزود: قرار نیست با دادن یارانه به مردم همه مشکلات حوزه سوخت را حل کنیم. الان دولت کسری دارد یا خیر؟ اگر این اقدام صورت نگیرد باز هم کسری خواهیم داشت.
تمدن با تاکید بر این فرض که مرحله اول به درستی اجرا شد، این سوال را مطرح کرد: فرض کنید بعد از اجرای مرحله اول افزایش جمعیت نداشته باشیم. دولت 90 میلیون لیتر بین 60 میلیون نفر توزیع کرد. همچنین روزانه 20 تا 30 میلیون لیتر تقاضا داریم. میزان تقاضایی که دولت باید به مردم بدهد چقدر است؟
نواز پاسخ داد: تفاوت قیمت خرده فروشی بنزین از سوی دولت با قیمت پایه تفاوت چندانی ندارد، بنابراین این طرح باعث افزایش قیمت نخواهد شد.
نواز در پاسخ به این سوال که سوخت گیری پس از حذف کارت سوخت و تخصیص یارانه سوخت به شماره ملی چگونه انجام می شود؟ وی گفت: به هر یک از افراد خانواده 15 لیتر بنزین اختصاص یابد. یعنی 15 لیتر بنزین 1500 تومانی دارد و می تواند این اعتبار را به دیگران منتقل کند اما نمی تواند بالاتر از قیمت آزاد یعنی 3000 تومان بفروشد.
سخنگوی انجمن صنفی صاحبان مراکز فروش و عرضه فرآورده های نفتی کشور ادامه داد: به عبارت دیگر فردی که خانواده پرجمعیت دارد و بیشتر مصرف می کند در این طرح فردی که یک نفر است اما دو ماشین ها. از این به بعد اگر بخواهد بیش از حد سهمیه خود بنزین مصرف کند باید بنزین را با قیمت آزاد مصرف کند.
وی در پایان افزود: معتقدیم در شرایط فعلی نیازی به مانور قیمت ها نیست و به دنبال حرکت از یک وضعیت به وضعیت دیگر هستیم. شرایط فعلی اجازه کنترل مصرف سوخت و توزیع عادلانه را به دولت نمی دهد و تنها گزینه افزایش قیمت سوخت است که هم تورم زا و هم مضر است.