تحلیلگر روابط بین الملل: این آژانس انرژی اتمی است که به تعهدات خود در قبال ایران عمل نمی کند
ای بی اس نیوز/ خراسان رضوی دو عصر پیش، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به درخواست سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه (معروف به ترویکا) قطعنامهای را علیه ایران علیرغم همه حسن نیت ایران در تعامل صادر کرد. با آژانس و عدم پایبندی غرب به تعهدات برجام. او از جمهوری اسلامی می خواهد که همکاری خود را با آژانس افزایش دهد.
اگرچه این قطعنامه تاکید می کند که ایران تعهدات خود را بر اساس معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) نقض کرده است، اما تاکنون و در تمام بازرسی های مکرر آژانس بین المللی اتمی از تاسیسات هسته ای ایران، هیچ نشانه ای مبنی بر صلح آمیز نبودن فعالیت های هسته ای ایران وجود ندارد. کشف نکرد
قطعنامه اخیر شورای حاکم با 20 کشور تصویب شد و 12 کشور رای ممتنع دادند. علاوه بر این، این قطعنامه با مخالفت و رای منفی دو کشور چین و روسیه مواجه شد. وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این قطعنامه اعلام کرد که صدور چنین قطعنامهای هیچ تأثیری بر تمایل جمهوری اسلامی ایران برای پیگیری بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای و اجرای برنامههای توسعه هستهای خود مطابق با قوانین کشور نخواهد داشت. حقوق تحت معاهدات بین المللی مربوطه
داریوش پایسته، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با تاکید بر اینکه تصویب این قطعنامه ربطی به ترویکا ندارد، گفت: حتی اگر آژانس واقعا این قطعنامه را از نظر فنی صادر می کرد، باز هم مورد توجه قرار نمی گرفت. یک اتفاق بسیار منفی برای ایران، زیرا در این قطعنامه فقط از ایران خواسته شده است که فورا به شبهات آژانس پاسخ دهد و بازرسان حرفه ای را برکنار کند. بنابراین در این مرحله عملاً چیزی به ضرر ایران صادر نشده است.
وی ادامه داد: امروز بدترین حالت این است که مصوبه اخیر شورای حاکمیتی وارد شورای امنیت شود. اما از آنجایی که چین و روسیه در شورای حکام به این قطعنامه رای منفی دادند، در شورای امنیت نیز آن را وتو خواهند کرد. این بدان معناست که از نظر فنی این قطعنامه هیچ نتیجه ای برای ترویکا به همراه ندارد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: اما به نظر می رسد این قطعنامه بیش از آنکه جنبه فنی داشته باشد جنبه سیاسی داشته و با هدف ایجاد نوعی ایران هراسی در منطقه و تاثیرگذاری بر تعاملات نظامی جمهوری اسلامی و روسیه صورت گرفته و پیامدهای منفی دارد. تاثیر بر مسائل داخلی ایران

سفر اخیر گروسی، مدیرکل آژانس به ایران
پایسته با تاکید بر اینکه ترویج ایران هراسی یکی از اهداف اروپا و آمریکا است، گفت: در این راستا تروئیکا تلاش می کند بگوید ایران به سمت سلاح هسته ای حرکت می کند، به کنوانسیون های بین المللی توجه نمی کند، قواعد را رعایت نمی کند. NPT، و از پیروی از دستورالعمل های آژانس انرژی اتمی خودداری می کند. بنابراین، در آینده ممکن است ترویکا تصمیم بگیرد که برای لغو قطعنامه 2231 (قطعه ای که منجر به امضای برجام شد) اقداماتی انجام دهد تا ایران تحت فشار بیشتری قرار گیرد.
وی افزود: در واقع در شرایطی که ایران از یک سو تلاش و رایزنی های منطقه ای در خصوص جنگ غزه انجام می دهد و از سوی دیگر با مشکلات داخلی از جمله انتخابات ریاست جمهوری مواجه است، تروئیکا می خواهد تلاش کند. ایران باید تسلیم هر تقاضایی برای تسلیم شود.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به انفعال نسبی آمریکا در تصویب قطعنامه اخیر شورای حکام گفت: این امر به دلیل نزدیکی به زمان انتخابات آمریکاست. در شرایط کنونی آمریکا به دنبال تنش و بحران نیست، بلکه از اسرائیل نیز می خواهد که به جنگ غزه پایان دهد تا از بحران های بعدی جلوگیری کند.
پایسته با اشاره به پایبندی ایران به تعهدات هسته ای خود گفت: ایران دومین کشور در خاورمیانه است که عضویت خود در NPT را پذیرفته و به تعهدات خود مبنی بر عدم تولید سلاح هسته ای احترام می گذارد، اما متاسفانه آژانس به بخشی از تعهدات خود عمل نکرده است. . نسبت به ایران این کار موثر نبود، به ویژه به این دلیل که طبق ماده 4 معاهده NPT، خدمات و فناوری های لازم برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای باید به کشورهای عضو ارائه شود. آیا ایران به عنوان عضو NPT توانست به این خدمات دسترسی داشته باشد؟ واضح است که این ماده علیه ایران اعمال نشده است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال ما و ژاپن تقریباً همزمان به عضویت NPT درآمدیم، اما اگر تعداد نیروگاه های هسته ای ایران و ژاپن را نسبت به وسعت سرزمینی این دو کشور مقایسه کنیم، سیاسی شدن کامل و دو برابری را مشاهده می کنیم. -برخورد با رفتار آژانس در قبال کشورها. چنین رفتاری در کنار قطعنامه اخیر شورای حاکم می تواند ایران را به این نتیجه برساند که پیوستن به NPT عملاً هیچ منفعتی برای کشور ندارد.
انتهای پیام