سایر موضوعات

تحریم های آمریکا چگونه ایران و عربستان سعودی را به یکدیگر نزدیک کرده است؟


به گزارش اختازنیوز، توافق ماه گذشته ایران و عربستان اوج سال ها تلاش برای برقراری روابط خوب بود و نشان داد که چگونه سیاست تحریمی آمریکا علیه کشورهایی مانند ایران نتیجه معکوس دارد.

بر اساس بیانیه مشترک ایران و عربستان سعودی با چین، در این توافقنامه مقرر شده است که دو کشور سفارت‌خانه‌ها و دفاتر نمایندگی خود را در خاک کشور دیگر بازگشایی کنند. علاوه بر این، دو کشور متعهد شده اند که در امور داخلی یکدیگر مداخله نکنند. پس از انتقاد شدید ایران از عربستان سعودی به دلیل اعدام روحانی شیعه سعودی به نام باقر نمر النمر، روابط دیپلماتیک دو کشور قطع شد و اکنون این توافق پس از حدود 10 سال به این عدم ارتباط پایان می دهد.

درس های ترامپ برای دستیابی به توافق

به گفته کریستین اولریشسن، محقق خاورمیانه در موسسه سیاست عمومی بیکر دانشگاه رایس، در مصاحبه با میدل ایست آی، در حالی که زمان بندی این معامله تعجب برانگیز بود، ایران و عربستان سعودی سال ها در تلاش برای احیای روابط دوجانبه هستند. انگیزه عربستان سعودی از این توافق درسی بود که از ریاست جمهوری ترامپ آموخت.

ترامپ حداکثر تحریم ها را علیه ایران بازگرداند و از توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی موسوم به برجام خارج شد. در آن زمان بنسلمان مدام از آمریکا می خواست که فشارها را علیه ایران افزایش دهد. در سال 2019، در این میان، تأسیسات نفتی عربستان توسط یک پهپاد انتحاری مورد حمله قرار گرفتند که منجر به کاهش موقت تولید نفت عربستان به میزان 50 درصد شد. واکنش ترامپ به این حمله این بود که او گفت: «این حمله علیه عربستان سعودی بود نه ما». در واقع ترامپ بین منافع آمریکا و منافع عربستان تمایز قائل شد و حمایت مورد انتظار بن سلمان از عربستان را ارائه نکرد. اینجاست که عربستان ناگهان با این واقعیت مواجه شد که باید مجموعه‌ای از سیاست‌ها را اتخاذ می‌کرد که فقط منافع خود را تامین می‌کرد.

به روزهای قبل از برجام برنمی گردیم!

از سوی دیگر، تحریم‌های فلج‌کننده آمریکا علیه اقتصاد ایران، افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی، تهران را به فکر راه‌های خروج از تحریم‌ها و راه‌های خارج از حوزه مالی آمریکا انداخته است. چند روز پس از توافق ایران و عربستان، وزیر دارایی عربستان اعلام کرد که ریاض می تواند خیلی سریع سرمایه گذاری در ایران را آغاز کند.

به گفته دینا اسفندیاری، مشاور ارشد خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه بین‌المللی بحران، ایران با این توافق می‌تواند به آمریکا و متحدانش ثابت کند که هرگز نمی‌توانید من را برگردانید، دوران قبل از برجام و مانند گذشته منزوی و تحریم شوید. سپس. .

چالش چین و ناکارآمدی سیاست تحریم

دلار آمریکا دهه‌ها بر بازار بین‌المللی تسلط داشته و امور مالی بین‌المللی را هم برای سرمایه‌گذاری و هم برای تأمین مالی به آن وابسته کرده است. به دلیل همین سلطه است که آمریکا همواره به سیاست تحریم علیه دشمنان خود متوسل شده است، از کوبا در سال 1962 تا تحریم های رژیم صدام، ایران و سوریه. جدیدترین کشوری که با تحریم های گسترده ایالات متحده اثبات شده است روسیه است که سال گذشته پس از حمله به اوکراین توسط واشنگتن در لیست سیاه قرار گرفت.

کارشناسان می‌گویند سیاست تحریم‌های آمریکا به چالش کشیده شده و ناکارآمدی آن ثابت شده است، به‌ویژه در سال‌های اخیر که چین به رقیب آمریکا در بازار مالی بین‌المللی تبدیل شده است. به عنوان مثال، بر اساس برخی گزارش ها، عربستان سعودی در حال بررسی سناریوی قیمت گذاری و فروش بخشی از فروش نفت خود به چین بر اساس یوان، واحد پول چین است.

در همین راستا، باربارا اسلاوین، کارشناس ارشد مرکز استیمسون، معتقد است که ایالات متحده باید سیاست تحریمی خود را بازنگری کند که ناکارآمدی آن ثابت شده و نتیجه معکوس دارد. ما باید به جای تحریم، روابط خود را با چین و همچنین با کشورهای منطقه خاورمیانه حفظ کنیم تا در موقعیتی قرار نگیریم که از روند میانجیگری و توافقات بین آنها خارج شویم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا