
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: تثبیت 68 هزار هکتار از عرصه های شن روان در مناطق فوق بحرانی کشور با استفاده از مدل ها و فناوری های موثر به جای استفاده از مالچ نفتی و بهره گیری از دستاوردهای دانش بنیان. شرکت ها طی دو سال آینده در اولویت قرار گرفته اند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، وحید جعفریان افزود: مطابق با اجرای برنامه جامع تثبیت مناطق شن روان در ابر مناطق – انتقادات و تسلط بر روستاها. و شهرکسازی، استقرار پایلوتهای تحقیقاتی در چند استان و توسعه فناوریهای نوین ایجاد انواع بادشکن در قالب یک تفاهم نامه سه جانبه بین سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، مؤسسات تحقیقاتی چین و دانشگاه تهران.
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: در این برنامه جامع جابه جایی مناطق شنی در 68 هزار هکتار از مراکز فوق بحرانی در 10 استان کشور با استفاده از الگوها و فناوری های بومی و دانش ما انجام شد. کشور با رویکرد اقتصادی و مشارکتی و محیط زیست برای ثبات در اولویت قرار گرفته است.
وی گفت: اولین پایلوت تحقیقاتی مشترک برای تثبیت مناطق ماسهای متحرک با استفاده از طرحها و فناوریهای مدرن و ساخت بادگیرهای شطرنجی در منطقه قم حسینآباد اجرا میشود. با هماهنگی دانشگاه تهران تهیه شده و این پایلوت اجرا خواهد شد. در استان قم طی یک ماه آینده
جعفریان ادامه داد: در صورت موفقیت پایلوت های تحقیقاتی، با همکاری شرکت های دانش بنیان داخلی و بزرگ و با رعایت استانداردها و ملاحظات زیست محیطی برای اجرا در استان های تعیین شده، تمامی مواد اولیه را برای ساخت بادشکن و تثبیت شن های روان آماده می کنیم. .
وی گفت: قرار است 11 روش تثبیت شن روان از جمله ساخت بادگیرهای غیر زنده در این طرح های تحقیقاتی آزمایشی مورد استفاده و پایش قرار گیرد.
در همین حال مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: این پژوهش آزمایشی با عنوان «پایلوت ساخت و ارزیابی روشهای نوین تثبیت شن و ماسه با استفاده از فناوریهای تثبیت بادشکن» با همکاری معاونت تحقیقات چین اجرا میشود.
وی سال 1402 را نقطه عطفی در به روز رسانی دانش و همچنین استفاده از دانش بومی و بهره گیری از توان ملی و بین المللی برای تثبیت مناطق شن روان در مناطق فوق بحرانی کشور دانست و گفت: موفقیت این خلبانان ایران را به یکی از قطب ها تبدیل می کند. مدیریت بیابان
جعفریان بیان کرد: بر اساس مطالعات اخیر 30 میلیون هکتار از مزارع کشور تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد و از این سطح نزدیک به 14 میلیون هکتار به عنوان کانون های فوق بحرانی و فرسایش بادی شناخته می شود که آسیب زا هستند.
وی ادامه داد: نتایج مطالعات سال 1396 نیز نشان داد که 68 هزار هکتار از مناطق فوق بحرانی برای تثبیت شنهای روان از نظر مالچپاشی در اولویت هستند و با اجرای مدلها و فناوریهای روز دنیا پیگیر این سطح هستیم. با ما باید ترکیب دانش بومی را به جای مالچ نفتی تثبیت کنیم.
مدیرکل دفتر امور بیابان های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر اینکه عملیات مالچ پاشی نفتی آخرین گزینه و اقدام ممکن برای تثبیت شن های متحرک از دیدگاه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است. وی گفت: سیاست این سازمان همواره بر استفاده از الگوهای مبتنی بر دانش بومی، مشارکتی، کم هزینه و احترام به محیط زیست است و از این رو ساخت بادشکن برای کنترل شنهای روان در اولویت قرار گرفت.
وی افزود: ترکیب و روش کاربرد مالچ نفتی با تحقیقات و ارزیابی های گسترده با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت ایران اصلاح شده و از سال 1401 مورد بهره برداری قرار گرفته است.
جعفریان تصریح کرد: خسارات ناشی از هجوم شن های روان به منابع زیستی انسانی به ویژه در خشکسالی های پنج سال گذشته و با تغییر اقلیم و آسیب به پوشش گیاهی مناطق بیابانی به دلیل سوء مدیریت منابع آبی و عدم پرداخت سیل افزایش یافته است. . دشت ها