تبصره راهکارها و الزامات اجرای عملی کنترل تورم و رشد تولید – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز
یادداشت اقتصادی – انتخاب شعار سال از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) با هدف بسیج امکانات و ظرفیت های کشور در راستای بهبود و تحول جامعه است. بنابراین شعار سال درخواستی مختص یک سال خاص نیست، زیرا اساساً بهبود و تحول امری مستمر و زمان بر است. شعار سال 1402 به معنای کنترل تورم و رشد تولید یکی از مطالباتی است که در بیانات معظم له در سال های اخیر همواره به طور مستقیم و غیرمستقیم به آن اشاره شده است اما انتخاب آن برای سال 1402 نشان می دهد. که به دلیل ملاحظات خاص در کشور Now Is در اولویت قرار گرفت.
این شعار در نگاه اول بر الزامات منفی و ایجابی دلالت دارد و الزام به مهار تورم به عنوان شرط لازم برای رشد تولید به درستی مقدم بر آن بوده است. اساساً در شرایط تورمی به ویژه تورم بالا نمی توان برای راه اندازی و توسعه شرکت های تولیدی برنامه ریزی کرد و سرمایه گذاران تمایلی به ورود به عرصه تولید نخواهند داشت. بدیهی است که اگر همزمان بسترها و زمینه های سرمایه گذاری جذابی در کشور وجود داشته باشد که بدون نیاز به راه اندازی کسب و کار جدید بازدهی بسیار بالاتری داشته باشد، به ناچار سرمایه ها به سمت بخش های غیرمولد سفته بازی و میانجی گری سوق داده می شود و این انحراف، به نوبه خود آسیب بیشتری به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد. برای تبیین بیشتر شعار سال ابتدا به بحث کنترل تورم و ابعاد مختلف آن می پردازیم و سپس به الزامات و زمینه های رشد تولید می پردازیم.
ریشه های تورم در ایران:
از منظر تاریخی، ریشه های تورم کشور را می توان به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول تورم مستمر و مزمن کشور در 4 دهه اخیر است که منشأ آن در ایجاد نقدینگی است. دلیل رشد نقدینگی از یک سو کسری مستمر بودجه دولت است که با استقراض از بانک مرکزی و استقراض از بانک های کشور (و در نهایت اضافه برداشت بانک از بانک مرکزی) تامین می شود. از سوی دیگر، تعهد بانک مرکزی به واریز معادل ریالی درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت به حساب دولت واریز شد که در مقاطعی موجب افزایش پایه پولی شد. با توجه به آنچه در این بخش به آن اشاره شد، یکی از مهمترین عوامل ایجاد نقدینگی، بی انضباطی مالی دولت بوده است. یکی دیگر از عوامل افزایش بی رویه نقدینگی، رشد بی رویه بانک های خصوصی در دو دهه گذشته بوده است. رفتارهای نامنظم و نظارت ناکارآمد بانک مرکزی بر عملکرد این بانک ها موجب بهمن آفرینی نقدینگی در اقتصاد کشور شده است که آثار و تبعات تورمی آن بر کسی پوشیده نیست. از این رو بی انضباطی پولی عامل مهم دیگری در افزایش نقدینگی در کشور بوده است.
دسته دوم به وقوع تورم حاد و شدید در کشور اشاره دارد. این تورم ها محصول جهش نرخ ارز است. تحریم ها و ناتوانی کشور در تامین ارز مورد نیاز، منجر به کاهش ارزش پول ملی و در نتیجه تورم بالا در کشور شده است. آنچه به ویژه در دهه اخیر به عنوان تورم حاد و شدید در کشور مشاهده شده، ناشی از جهش نرخ ارز بوده است.
مدیریت و کنترل تورم:
با توجه به آنچه گفته شد، مدیریت و کنترل تورم (مزمن و حاد) ناشی از عوامل تورمی کشور نیازمند اتخاذ رویکردهای متفاوتی است.
برای مدیریت تورم مزمن باید اقداماتی که منجر به انضباط مالی و کاهش کسری بودجه شود و همچنین اقداماتی با هدف تقویت انضباط پولی در دستور کار قرار گیرد. در حوزه مدیریت تورم حاد نیز مجموعه ای از اقدامات مرتبط با مدیریت عرضه ارز از جمله همکاری ها و پیمان های مشترک پولی و تجاری و استفاده از ارزهای محلی در مبادلات، توسعه محصولات ارزان قیمت وجود دارد. به جای فروش مواد خام و همچنین اقدامات مربوط به مدیریت تقاضا. جهت گیری ها و راهبردهای کلان دولت فعلی نشان می دهد که اقدامات در راستای مهار تورم مزمن و حاد به درستی در دستور کار قرار گرفته است، اما باید توجه داشت که تداوم و تداوم حرکت در این مسیر و عدم ترس از اعتراض و پرداخت از این طریق شرط لازم برای تحقق این اقدامات است.
رشد تولید:
اما در زمینه رشد تولید که در واقع می توان آن را درمان برخی از بیماری های مزمن اقتصادی کشور از جمله بیکاری زیاد، وابستگی به مواد اولیه و تنوع کم در سبد صادراتی کشور دانست. توجه به نکاتی ضروری است.
نکته اول جذابیت تولید برای عموم مردم و تسلط بر فرهنگ سودآوری ناشی از کار و فعالیت اقتصادی مولد به جای فرهنگ سودآوری ناشی از دلالی و احتکار است.
برای این منظور، بهبود فضای کسب و کار، رفع موانع تولید و تسهیل در راه اندازی بنگاه های کوچک و متوسط و نیز افزایش هزینه هر نوع سود حاصل از روش های تولید ضروری است. و رقابت در دستور کار.
در این راستا نه تنها دولت، بلکه سایر قوا و ادارات دولتی نیز باید با اختیارات و مسئولیت های کامل و با عزمی راسخ برای حمایت از دولت وارد میدان شوند. همچنین دستگاه ها و رسانه های تبلیغاتی، ترویجی و آموزشی باید به توسعه فرهنگ کار و تولید توجه ویژه ای داشته باشند. متأسفانه آنچه در اکثر رسانه های رسمی و غیر رسمی تبلیغ می شود با وضعیت ایده آل این حوزه بسیار فاصله دارد.
تولید منابع راکد و کم بازده:
تولید منابع راکد و ناکارآمد یکی از راهبردهای اصلی در راستای رشد تولید در کشور است. پایین بودن نرخ بهره وری کشور نشان می دهد که کاستی هایی در این زمینه وجود داشته است. بسیاری از معادن، شرکت های متوسط و بزرگ، پالایشگاه ها، نیروگاه ها و غیره. در کشور فعالیت می کنند که کارایی آن کمتر از استانداردهای بین المللی است. از طرفی ظرفیت های مغفول مانده و استفاده نشده زیادی در کشور داریم که هنوز نتوانسته ایم آن ها را وارد تولید کنیم و ارزش افزوده ایجاد کنیم.
ظرفیت مجموعه های دانش بنیان در رشد تولید:
همچنین توانمندی های منحصر به فرد مجموعه های فناوری و دانش کشور که در سال های اخیر توانسته اند به خوبی پاسخگوی اعتماد و حمایت دولت باشند، می تواند به عنوان شتاب دهنده ای قدرتمند به رشد تولید داخلی کمک کند.
ضرورت گسترش اقتصاد:
نکته دیگر قابل ذکر این است که موفقیت دولت و حکومت در اجرای سیاست های تحول آفرین و بهبود شرایط اقتصادی به شدت در گرو همکاری و همراهی مردم است. متأسفانه دیدگاه غالب در سیاست گذاری های اقتصادی در 4 دهه گذشته این است که هر سیاستی که دولت اعلام می کند باید مورد قبول مردم باشد. ناگفته نماند که فقدان اقناع و نزدیکی سیاسی هزینه های زیادی برای کشور داشته است و حتی از منظر کارآمدی نیز در اکثر موارد نتایج بسیار متفاوت از اهداف بوده است. باید اذعان داشت که سیاست گذاری اقتصادی یک راه یک طرفه و رویکردی از بالا به پایین از بالا به پایین نیست.
از اول انقلاب تا کنون مردم محور همه تحولات و اصلاحات بوده اند و هر جا که مردم و اعتقادشان نادیده گرفته شده، دستاوردها ناچیز بوده است. اگر مردم حسن نیت و صداقت را در گفتار و رفتار مسئولان ببینند، حاضرند برای رسیدن به اهداف و آرمان ها هزینه ها و سختی ها را بپردازند و در آن صورت جایی برای مخالفان و مخالفان باقی نمی ماند.
مدیریت و جهت گیری افکار عمومی برای دستیابی به اهداف اقتصادی موضوعی است که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته و نیازمند توجه جدی است.
نتیجه:
آنچه ذکر شد برخی از مهم ترین راهکارها و الزامات تحقق شعار سال یعنی کنترل تورم و رشد تولید بود. با توجه به اینکه تحقق شعار سال در گرو هماهنگی و همکاری همه قوا و نهادهای حاکمیتی است، پیشنهاد می شود برای ایجاد هماهنگی و انعکاس مستمر گزارش تحقق شعار، کرسی ابرقدرت تشکیل شود. سال برای تبدیل شدن این شعار به مطالبه عمومی و عریضه عملی، دگرگون شده و آثار و ثمرات آن کام افراد جامعه را شیرین می کند. فراموش نکنیم که هر حرکت دگرگونی و هر تغییری به سوی بهتر شدن از خود انسان آغاز می شود و طبق وعده قرآن همواره یاری و هدایت خداوند همراه جوامعی است که خواهان دگرگونی و دگرگونی جهان در درون خود هستند. به خواست خدا…
* هادی دیباوند، عضو هیئت علمی و مدیر گروه اقتصاد مقاومتی دانشگاه امام حسین (ع)
absnews