07:30 – 20 نوامبر 1403
برنج پس از گندم دومین محصول استراتژیک کشور محسوب می شود و در برنامه هفتم بر خودکفایی 90 درصدی در تولید برنج تاکید شد تا امنیت غذایی ارتقاء یابد و وابستگی سفره خانواده به طرف مقابل کاهش یابد. کشور مرزبانی و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های تولیدی اذعان دارند که دستیابی به این مهم در داخل کشور امکان پذیر است.
بر اساس آمار گمرک طی 5 ماهه امسال 491 هزار تن برنج قبل از مدت ممنوعیت وارد کشور شده و با وجود پیگیری های مکرر نمایندگان گمرک، حدود 100 هزار تن برنج در گمرکات کشور واریز شده است. استانداری های ساحلی و واردکنندگان برنج در آن مدت این میزان برنج را ترخیص کردند و این ممنوعیت محقق نشد و یا مدت زمان ممنوعیت کاهش یافت در نهایت بازار برنج با نوساناتی مواجه شد که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و رئیس جمهور را برانگیخت. از ستاد کل. کمیته کشاورزی اتاق تعاون کمبودهای مصنوعی را دلیل اعلام کرد.
بررسی های میدانی از سطح بازار نشان می دهد که قیمت برنج خارجی و ایرانی با نوساناتی مواجه است و هر کدام از فروشندگان دلایل خود را ارائه کردند اما آنچه مهم است قیمت برنج ایرانی نسبت به ابتدای فصل 25 تا 30 است. درصد و برنج خارجی بسته به تفاوت برند بین 30 تا 50 درصد است که بر اساس اعلام مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در خصوص افزایش تولید، احتساب مصرف فردی و دستیابی به خوداتکایی، انتظار میرود از آن جلوگیری شود. نوسانات بازار یا با بررسی مجدد ارقام تولید در صورت کمبود برنج و باید معرفی شود تا به سفره دهک های آسیب پذیر جامعه آسیبی نرسد. چندی پیش شورای نمایندگان استان های ساحلی و جنوبی کشور در شورای اسلامی در نامه ای به رئیس جمهور اعلام کرد که ممنوعیت واردات برنج باعث کمبود شدید، افزایش قیمت برنج و فشار بر قیمت پایین شده است. – با ورود به استان های ساحلی و مرزی خواستار ترخیص برنج های واریز شده در گمرک شدند اما طبق قانون وزارت جهاد با ترخیص برنج های وارداتی در فصل ممنوعیت موافقت نکرد.
ردا کنجری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از توزیع 200 تن برنج خارجی با هدف تنظیم بازار خبر داد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی با هدف تنظیم بازار، 200 تن برنج خارجی در اختیار بنکداران قرار داد. برنج خارجی.» برنج با نرخ 33 هزار تومان به جای 35 هزار تومان و هر کیسه 10 کیلویی 350 هزار تومان در اختیار مصرف کننده نهایی قرار می گیرد که به دلیل عدم احتساب حاشیه سود معقول نوشته شده است.
کمبود عرضه دلیل اصلی افزایش 50 درصدی قیمت برنج خارجی
مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج در این خصوص گفت: در فصل برداشت، دولت هیچ اقدامی برای کاهش دوره ممنوعیت یا ورود بار رسوب به بازار انجام نداده است که منجر به ایجاد کمبود جدی و افزایش 50 درصدی قیمت برنج خارجی در بازارها، چیزی است که نمایندگان استانداری های جنوبی در این مورد به آن اعتراض کردند.
به گفته وی، مقدار کمی برنج از طریق معاملات دولتی وارد بازار شده است، اما بعید است که بتواند قیمت را در بازار کاهش دهد، زیرا افزایش قیمت برنج خارجی 20 تا 30 درصد افزایش می یابد. افزایش قیمت خود محصول مانند برنج پرمحصول ایرانی.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج از افزایش 30 درصدی قیمت برنج ایرانی نسبت به ابتدای فصل برداشت خبر داد و گفت: اکنون قیمت هر کیلو برنج پرمحصول کمتر از 100 هزار تومان است. و ارقام کیفیت بالاتر از آن است. 100 هزار تومان در بازار و همچنین قیمت مشخص برای برنج خارجی و به دلیل پایین بودن نرخ طعم در مغازه ها قابل اعلام نیست و گاهی بین 60 تا 70 درصد افزایش می یابد.
تا پایان سال نیازی به واردات برنج نداریم
سهراب سهرابی مدیر طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی گفت: سطح زیرکشت برنج کشور در سال جاری 750 هزار هکتار است که امسال 4 میلیون و 500 هزار تن برنج تولید شده که 2 میلیون آن از این میزان است. و 700 هزار تن برنج سفید در مقایسه با 1400 در سال گذشته 35 درصد و تولید در سال قبل 200 هزار تن افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه نیازی به واردات برنج نداریم، تصریح کرد: بر اساس آمار مصرف سرانه سالانه کل تولید برنج مورد نیاز با احتساب ذخیره استراتژیک 3 میلیون و 200 هزار تن است و با وجود شرایط مساعد برای تولید و واردات 500 هزار تن برنج قبل از دوره ممنوعیت، دیگر امکان پذیر نیست.
سهرابی بر گنجاندن ذخیره استراتژیک از تولیدات داخلی تاکید کرد و افزود: طبق قانون باید 250 هزار تن ذخیره استراتژیک برای حمایت از برنج کاران داشته باشیم و این میزان از تولیدات داخلی تامین شود و پیشنهاد ما این است که ذخایر باید از ارقام پرمحصول باشد.
مجری طرح برنج با بیان اینکه 900 هزار تن از کل تولید به ارقام پرمحصول و مابقی به ارقام باکیفیت اختصاص دارد، گفت: طبق مصوبه شورای قیمت گذاری، قیمت برنج برای گروه اول 75 هزار تومان است. گروه دوم 72 هزار تومان و گروه سوم 70 هزار تومان.
بر اساس اعلام اتحادیه واردکنندگان، نیاز کشور به 120 هزار تن برنج خارجی در ماه است و برنج خارجی به دلیل کمبود و تاثیر آن بر بازار برنج پرمحصول و پرمحصول، افزایش قیمت داشته است. ارقام مرغوب ایرانی سفره 6 قشر جامعه را تهدید می کند.
امسال در تولید برنج به خودکفایی رسیده ایم
بر اساس اطلاعیه وزارت جهاد کشاورزی، انبارهای کارخانه های شالیکوبی و کشاورزان مملو از برنج است به طوری که کشاورزان هم اکنون نگران فروش این محصول هستند.
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده در سال جاری در 3 استانداری شمالی و 15 فرمانداری باقیمانده، 3 میلیون و 200 تا 3 میلیون و 300 هزار تن برنج تولید می شود و به همین دلیل داریم. در تولید برنج به خودکفایی رسید.
وی با بیان اینکه نیازی به واردات برنج نداریم، افزود: با توجه به میزان تولید برنج و موجودی باقیمانده در کارخانه ها و انبارهای برنج، نه تنها دچار کمبود ذخایر برنج نمی شویم، این در حالی است که در چند سالی مانند مصوبه 1401 به بهانه تنظیم بازار و حمایت از حقوق تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، یک میلیون و 800 هزار تن برنج بیش از میزان و ظرفیت انبارهای استراتژیک وارد شد، هرچند بارها اشاره کرده ایم که اگر 50 درصد ارز وارداتی به تولیدات داخلی اختصاص دارد در تولید داخلی خودکفا خواهد شد. ما می شویم
پیشه ور ادامه داد: بر اساس مرکز آمار سرانه مصرف برنج بین 27 تا 30 کیلوگرم است، این در حالی است که انجمن واردکنندگان میزان واردات را 40 کیلوگرم اعلام می کند. اما به طور کلی امسال به دلیل رسوب برنج در انبارها، تولید برنج در کارخانه های برنج رها شده است.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی ارقام مرغوب محلی را با 10 درصد وقفه در استانداری های شمالی 70 تا 75 هزار تومان اعلام کرد گفت: 10 تا 20 درصد سود را شامل می شود که باید در فروشگاه ها به فروش برسد.
گزارش ها و بررسی های میدانی حاکی از آن است که بازار برنج با نوساناتی مواجه است و دستگاه های نظارتی و بازرسی وابسته به وزارت جهاد باید با اعمال کنترل شدید بر بازار و انبارها از افزایش قیمت ها جلوگیری کنند تا دلالان و واسطه ها نتوانند قیمت ها را افزایش دهند. .