بر اساس گزارش های مرکز پژوهش های شورا، احتکار مسکن منجر به سرمایه گذاری خانه ها و افزایش قیمت اجاره بها شده است. بر این اساس، شورای اسلامی شهر با شناسایی منازل خالی از سکنه برای ثبت نام منازل مردم در سامانه املاک و مسکن موافقت کرد تا این سامانه به مرجع اطلاع رسانی منازل مردم تبدیل شود. سرانجام سامانه املاک و مستغلات در فروردین 1400 هجری قمری راه اندازی شد. هرچند که پیش از این راه اندازی این سامانه بر عهده وزارت راه و شهرسازی بود.
سرانجام دولت حمایت خود را از این موضوع اعلام کرد و در همین راستا در تیرماه 1401 هجری قمری، معاون اول رئیس جمهور وقت، المخبر طی نامه ای به مقامات ابلاغ کرد که ارائه خدمات به مردم بدون کد منحصر به فرد سیستم املاک و مسکن ممنوع شد.
اکنون به گفته مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، بیش از 20 دستگاه به سامانه املاک و مسکن متصل هستند اما همچنان برخی از قطعات به این سامانه متصل نیستند. یکی از دستگاه هایی که سیستم های آن باید با سامانه املاک و مسکن مرتبط باشد، بانک مرکزی است.
حدود اردیبهشت ماه، بانک مرکزی اقدامات خود را برای گنجاندن شبکه بانکی در سامانه املاک و مسکن اعلام کرد و در این رابطه، امینه نادال زاده، مدیر اداره توسعه و تنظیم نظام های پرداخت بانک مرکزی در گفت وگویی گفت: به گزارش خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز: بر اساس بند 7 تبصره 8 ماده 169 قانون مالیات های مستقیم مصوب 1398، افراد باید محل سکونت خود را به سامانه املاک و مسکن اعلام کنند. بر این اساس، این سامانه این امکان را برای عموم مردم فراهم می کند تا با مراجعه به سایت، اطلاعات محل سکونت خود را ارائه دهند.
این مسئول اضافه کرد: در همین قانون مقرر شده است که اگر فردی محل سکونت خود را اعلام نکند از برخی خدمات از جمله خدمات بانکی محروم می شود. یعنی اگر قصد ارائه خدمات بانکی را داریم باید محل سکونت را در نظر بگیریم و محل سکونت فرد را در سامانه املاک و مسکن اعلام کنیم.
نادال زاده افزود: در بانک مرکزی این موضوع با توجه به دسته چک باید به صورت آزمایشی بررسی و لحاظ شود. یعنی وقتی مشتری مراجعه می کند و می خواهد دسته چک بگیرد، اطلاعات در سامانه املاک و اقامتگاه تایید می شود آیا اظهارنامه کرده است یا خیر؟ حال با در نظر گرفتن این موضوع، دسته چک در اختیار فرد قرار می گیرد. این طرحی است که به صورت آزمایشی دنبال می شود و در مراحل بعدی می توان سایر خدمات بانکی از جمله افتتاح حساب را محدود کرد.
وی در پایان می گوید: اجرای این طرح دور از دسترس نخواهد بود. در مورد زیرساخت ها باید یک سری اقدامات فنی انجام شود و این اقدامات فنی تکمیل شود تا بتوانیم کار را پیش ببریم. ابتدا سیستم بانکی باید بتواند با سامانه املاک و مسکن ارتباط برقرار کند و ما زیرساخت های مربوطه را آماده کرده ایم و منتظریم اطلاعات به دست ما برسد تا مرحله اجرا برداشته شود اما در نهایت در برنامه های بانک مرکزی است که این موضوع در فصل بهار اجرایی شود.
24 تیرماه سامانه بانک مرکزی به سامانه املاک و مسکن متصل می شود
حال مهران محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در آخرین پیگیری از آخرین جزئیات اتصال شبکه بانکی به سامانه املاک و مسکن در جمع خبرنگاران گفت: بر اساس آخرین گزارش ها، بانک مرکزی سامانه در 15 جولای به سامانه املاک و مسکن متصل می شود. اما در مرحله اول در صورت عدم ثبت نام افراد در سامانه املاک و مسکن از انجام عملیات بانکی و صدور دسته چک ممانعت به عمل نمی آید و فقط به آنها تذکر داده می شود و پس از مدت کوتاهی صادر می شود. دسته چک های جدید برای ثبت نام کنندگان در سامانه املاک و مسکن مسدود و اسامی که ثبت نشده اند اخذ می شود.
اما اتصال دستگاه ها به املاک و سیستم های احراز هویت برای کمک به شناسایی خانه های خالی چقدر اهمیت دارد؟ اقبال شکری، عضو کمیسیون ساخت و ساز مجلس در این خصوص اعلام کرد: شناسایی خانه های خالی از سکنه از طریق ثبت نام در سامانه املاک و مسکن نقش بسیار موثری در بهبود بازار مسکن دارد و بخش بزرگی از مشکلات مسکن را ایجاد می کند. بخش، به ویژه کنترل اجاره بازار. دولت باید هر چه سریعتر این موضوع را با همکاری همه نهادها پیگیری و پیگیری کند تا بتوانیم دلالان و دلالان را حذف کنیم از طرفی با ارائه این واحدها به بازار مسکن می توان بخش زیادی از مشکلات را حل کرد. مشکلات مسکن در کشور
حال باید منتظر ماند که آیا بالاخره 24 تیرماه سامانه های بانک مرکزی به سامانه املاک و مسکن متصل می شود؟ ارتباط می تواند گام موثری در جهت اجرای الزامی یک ماده قانونی باشد.
خبرنگار: کیمیا گولیبور