سه شنبه , ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

بی خانمانی مستاجران به دلیل افزایش اجاره بها! • رکنا

روزنامه جاوه می نویسد: ادامه افزایش قیمت های نجومی استخدام این ممکن است منجر به بی خانمانی برخی مستاجران و مسکن کیسبه بازار شود. این روزنامه در مطلبی با عنوان مبارزه دولت و مجلس با اجاره بهای بی رویه می نویسد: این روزها افزایش نجومی قیمت اجاره بهای مسکن و اماکن تجاری باعث اختلاف مستاجران و برخی شرکت ها شده است. آمارها نشان می دهد که سال گذشته برای اجاره هر مترمربع واحد مسکونی در تهران مجبور به پرداخت 126 هزار و 900 تومان بودیم در حالی که امسال این رقم به بالای 240 هزار تومان رسیده است. این میزان در بازار اجاره واحدهای تجاری دو یا سه برابر شده است و هیچ نهاد نظارتی نمی تواند بازار اجاره را کنترل کند.

در چند سال گذشته، دولت ها تقریباً از هر وسیله ای برای کاهش آشفتگی در بازار اجاره استفاده کرده اند، اما همیشه نتیجه معکوس داشته است. به همین دلیل امسال دولت و مجلس طرحی به نام کنترل و تنظیم اجاره بها ارائه کردند. املاکی که بر اساس آن باید با حذف دلالان و به ویژه مشاوران متخلف املاک در بازار اجاره مسکن ساماندهی شود. بر اساس این طرح، حق الزحمه مشاوران املاک در سامانه ثبت معاملات و املاک کشور محاسبه و به صورت خودکار در قراردادها لحاظ می شود و صاحبان مشاغل باید از طریق دستگاه کارتخوان متصل به سازمان امور مالیاتی، هزینه دریافت کنند.

مسکن یکی از پرطرفدارترین سرمایه‌گذاری‌ها است و این محبوبیت را می‌توان از این جهت تایید کرد که قیمت یک کالا با واردات سرکوب می‌شود، اما از آنجایی که مسکن وارداتی نیست، محبوبیتی برای افراد جامعه برای سرمایه‌گذاری در این بخش ایجاد می‌کند. . در حالی که نبود مالیات موثر در بخش مسکن، محبوبیت این بخش را در سال های اخیر افزایش داده است.

بر اساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس، نتیجه این جذابیت ها طی 17 سال گذشته باعث افزایش 52 برابری قیمت مسکن شده است. امسال اجاره بهای واحدهای مسکونی و تجاری به قدری افزایش یافته که برخی مستاجران مجبور به ترک واحدهای مسکونی خود و مهاجرت به حاشیه شهرها شده اند. علاوه بر این، بسیاری از شرکت‌هایی که مسکن‌های اجاره‌ای را اشغال کردند نیز مجبور به ترک محل اقامت خود و ماندن در خانه شدند. اما آیا در چنین شرایطی دخالت دولت یا مجلس و استفاده از سیاست های تنبیهی می تواند راهگشا باشد؟

کارشناسان خاطرنشان می کنند: ابتدا باید بازار مسکن به گونه ای ساماندهی شود که بازار اجاره بتواند خود را بر این اساس سامان دهد. در خصوص اجاره بها برخی بحث ساماندهی مشاوران املاک و ایجاد سازوکاری برای تعیین میزان حق الزحمه مشاوران املاک را مطرح می کنند که درصدی از ارزش معامله لحاظ می شود. نوعی تضاد منافع است که با افزایش نرخ اجاره، هزینه های آنها نیز افزایش می یابد، در این زمینه برخی به اصلاح مبنای محاسبه حق الزحمه مشاوران املاک بسته به معامله و اجاره واقعی اشاره می کنند. ارزش. افزایش اموال طبق مواد 54 و 64 قانون مالیات های مستقیم می باشد. برخی دیگر می گویند چون ضمانت اجرایی کافی برای مالیات خانه خالی وجود ندارد و این قانون هنوز به نتیجه نرسیده است، اگر بتوانیم بانک اطلاعات را تکمیل کنیم و به اهداف آن در این زمینه دست یابیم، آثار مثبت آن را می بینیم. استقرار در بازار مسکن و اجاره.

اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: موضوع مسکن و اجاره باید جنبه مثبتی داشته باشد و معتقد است در مقطعی به دلیل شیوع ویروس کرونا حکمی صادر شد که صاحبخانه نمی تواند درخواست کند. پس از پایان قرارداد مستاجر را ترک کند، حکم این بود که برخی از مالکان خانه های خود را بدون پرداخت اجاره نگهداری کنند. اگر بخواهیم در بحث مسکن و اجاره به نتیجه مثبت برسیم باید به قانون به ویژه قانون مالیات خانه خالی توجه کنیم و به موارد دیگر نیز رجوع کنیم. همچنین تسهیلاتی به نام «وام ودیعه مسکن» در نظر گرفته شد که متاسفانه با تبانی مستاجران و مشاوران املاک از بین رفت و به دست مستاجران واقعی نرسید.

اقدامات دولت

از اردیبهشت ماه گذشته دولت و مجلس به دنبال راهکارهای مشخص برای ساماندهی بازار اجاره مسکن هستند. دو گام اساسی در داخل دولت برداشته شده است. ابتدا دولت مصوباتی را برای حمایت از مالکانی که با مستاجران قرارداد دو یا سه ساله امضا می کنند تصویب کرد و لایحه ساماندهی بازار اجاره نیز تهیه و به مجلس ارسال شد. همچنین اخیراً شورای عالی مسکن سقف افزایش اجاره بها را در تهران 25 درصد و در شهرستان ها 20 درصد تعیین کرده است.

محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور در این خصوص می گوید: «مصوبات دولت شامل مشوق های مالیاتی برای مالکانی که خانه های خود را به مدت دو سال یا بیشتر اجاره می دهند و همچنین معافیت هایی برای بهبود شرایط بازار است.» اجاره و مشوق های اجاره ملک برای چندین سال مالیات تا 100% برای مالکانی که در زمان شروع قرارداد ملک خود را بیش از یک سال اجاره می دهند.

وی می افزاید: مالکانی که قرارداد اجاره دو ساله واحدهای مسکونی با افزایش سالانه نرخ اجاره بها تا سقف 50 درصد تورم اعلامی بانک مرکزی امضا کنند، از تخفیف 50 درصدی مالیات برخوردار خواهند شد. و مالکانی که برای واحدهای مسکونی 3 ساله و بیشتر قرارداد اجاره می بندند که طبق شرایط فوق اقدام کنند از تخفیف 100 درصدی مالیات برخوردار خواهند شد.

ورود مجلس به تعرفه حق الزحمه مشاوران حقیقی، آیا قیمت ها کاهش می یابد؟

در ادامه اقدامات دولت، مجلس «طرح ساماندهی بازار اجاره مسکن» را نیز در دستور کار خود قرار داده است. وکلای کشور در جلسه روز گذشته صحن علنی مجلس طرح قانونی شدن این آشفته بازار، حمایت از مستاجران و کاهش قیمت ها را بررسی کردند.

محسن زنگنه نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در بحث بند اول این طرح در خصوص حق الزحمه مشاوران املاک با انتقاد از عدم رعایت انصاف در ماده مذکور اعلام کرد: این ماده موجب تحریک این ماده می شود. . شرکتی برای درگیر شدن در مسائل غیرضروری اتحادیه و اخذ مالیات از حق الزحمه بنگاه های املاک و همچنین مجازات «شرکت های املاکی که بیش از حد کار کرده اند با کاهش درآمدشان». زنگنه پیشنهاد می‌کند: «برای مشاوران املاک، کارمزد ثابتی متناسب با ارزش ریالی ملک مورد معامله تعیین شود.

همچنین علی اصغر آبستانی، نماینده مردم سبزوار در مجلس با مخالفت با این پیشنهاد می گوید: «این پیشنهاد برخلاف هدف اصلی این طرح است. زمانی که هزینه‌های مسکن درصدی از ارزش ملک است، برخی از مشاوران، کارگزاران و کارگزاران با بازار داغ کار می‌کنند. آنها قیمت ملک را افزایش می دهند تا سود بیشتری کسب کنند، که در حال حاضر در کشور اتفاق می افتد و باعث ناآرامی های اخیر شده است. وی می افزاید: حق الزحمه مشاور املاک نباید با ارزش ملک مرتبط شود تا تضاد منافع موجود زمینه ساز افزایش قیمت مسکن شود. البته نماینده دولت نیز با این پیشنهاد مخالف است و می گوید: در این طرح شاخص هایی مشخص شده که هم به نفع کشور است و هم به نفع مشاوران املاک. ضمناً از بین رفتن منافع موجود نسبت به ارزش ملک و درصد مالیات مبنای افزایش قیمت ها می باشد. بر اساس این طرح، حق الزحمه مشاوران املاک توسط سامانه ثبت معاملات و املاک کشور محاسبه و به صورت خودکار در قراردادها لحاظ می شود و صاحبان مشاغل باید از طریق دستگاه کارتخوان متصل به سازمان امور مالیاتی، کارمزد دریافت کنند.

همچنین اقبال شکری، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز با این پیشنهاد مخالف است و می‌گوید: نرخ مشاوران املاک باید تغییر کند و از اختلاف در آنجا پرهیز کنیم تا ربطی به ارزش ملک نداشته باشد. ” بنابراین در طرح مذکور باید سه شاخص برای این منظور تعیین شود که به نفع مشاوران املاک و مستاجران است و نمایندگان این پیشنهاد را نپذیرفتند و به محاسبه حق الزحمه مشاور املاک کشور رای دادند. سامانه معاملات و ثبت املاک

علیرغم تلاش مجلس برای ساماندهی بازار اجاره، با توجه به شرایط موجود و افزایش قیمت برخی کالاها و افزایش معیشت مردم، تنظیم بازار اجاره واحدهای مسکونی و تجاری مستلزم ایجاد فوری و بلندمدت است. برنامه ریزی. – راهکارهای بلندمدت زیرا تداوم افزایش نجومی اجاره بها می تواند منجر به بی خانمانی برخی مستاجران و واحدهای مسکونی کیسبه بازار شود.


اخبار خبرگزاری رکنا

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

میز تحریر چوبی و میز کامپیوتر چوبی؛ قلب تپنده هر فضای کاری و آموزشی در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *