رئیس مدیریت انرژی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: با انجام اقدامات متعدد عمدتاً کم هزینه یا بدون هزینه، روند مطلوبی در شاخصهای عملکرد انرژی ایجاد شده است. بنابراین در سال گذشته نسبت به سال های 1390 تا 1398 معادل بیش از 205000 بشکه نفت خام، عملکرد انرژی بهبود یافته است.
به گزارش ای بی اس نیوز، علی ابراهیمیان گفت: محاسبات نشان میدهد که بهبود عملکرد انرژی در سالهای 2019 و 2019 نسبت به دوره زمانی 2010-2018 به ترتیب حدود 65 هزار و 150 هزار بشکه معادل نفت خام (BOE) بوده است. به عبارت دیگر طی دو سال گذشته بیش از 355 هزار بشکه نفت خام در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران صرفه جویی شده است که حداقل ارزش آن به ازای هر سبد انرژی مصرفی 21 میلیون دلار است.
ابراهیمیان درباره طراحی نقشه راه در راستای تاکید مقام ارشد وزارت نفت بر بهینه سازی مصرف انرژی گفت: این موضوع برخلاف آنچه در مجامع عمومی موضوعی ساده و پیش پا افتاده تلقی می شود، اما پیچیدگی های زیادی دارد. موضوعی بین رشته ای است و نیاز به حمایت جدی سیستماتیک و توجه دوگانه دارد.
لزوم توجه همزمان به پایداری حمل و نقل فرآورده های نفتی و بهینه سازی مصرف انرژی
ابراهیمیان ضرورت اصلاح این رویه را برای پرداختن به موضوع انرژی دانست و افزود: موضوع مدیریت مصرف انرژی یکی از مهمترین و اساسی ترین موضوعات در دنیا محسوب می شود، چرا که مدیریت این موضوع موجب مثبت زیست محیطی، پایداری، مالی، امنیتی می شود. و جلوه های چند وجهی … خواهد بود.
وی گفت: توجه همزمان به پایداری نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی و همچنین مسائل بهینه سازی مصرف/عملکرد انرژی به معنای استفاده صحیح، دقیق و بهینه از امکانات موجود است. نظارت بر شاخص های عملکرد انرژی بالادست تصویر خوبی از عملکرد کل سیستم به دست می دهد و این دسته از شاخص ها ابزار بسیار مناسبی برای مدیران هستند. به گونه ای که دستیابی به شاخص های عملکرد انرژی بهینه به معنای انجام بهینه فرآیند انتقال مواد نفتی از لحظه برنامه ریزی انتقال مواد نفتی تا زمان اجرا، نحوه استفاده از تجهیزات، تعمیرات تعمیرات و … است.
ابراهیمیان بیان کرد: از یک منظر مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی در شرکت را می توان با طراحی و اجرای مناسب خطوط و کلکتورها یکی دانست. طراحی، انتخاب و خرید تجهیزات مناسب؛ تعمیرات به موقع و صحیح؛ برنامه ریزی و استفاده بهینه از تجهیزات و سیستم ها و سایر مواد مشابه البته با توجه به اندازه و وسعت شبکه لوله، پراکندگی جغرافیایی، تنوع تجهیزات و غیره بسیار دشوار است.
مصرف انرژی حمل و نقل فرآورده های نفتی از طریق خط لوله کمتر از یک سوم حمل و نقل جاده ای است
رئیس مدیریت انرژی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در ادامه به فکر بهینه سازی عملکرد انرژی با توجه به کاهش مصرف حامل های انرژی بود و گفت: به عبارتی بهینه سازی عملکرد انرژی به این معناست که اگر قبلاً حدود 220 کیلوژول انرژی برای انتقال یک لیتر انرژی مصرف می کردیم. فرآورده های نفتی امروزه این تعداد به کمتر از 215 کیلوژول کاهش یافته است. جدای از عملکرد ذکر شده، ماهیت عملکردی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به گونه ای است که افزایش سهم این شرکت در حمل و نقل کلان فرآورده های نفتی باعث بهبود شاخص های کلان انرژی کشور می شود زیرا به عنوان مثال حمل و نقل نفت تولید شده توسط خطوط لوله کمتر از یک سوم است، حمل و نقل جاده ای انرژی مصرف می کند، ناگفته نماند که مزایای ایمنی، مالی و زیست محیطی زیادی برای کشور خواهد داشت.
ابراهیمیان گفت: در صورتی که حمل و نقل مواد نفتی که در سال 1401 توسط شرکت انجام شده بود انجام نمی شد و این فرآورده ها با کامیون های تانکر حمل می شد; بیش از 5 میلیون نفتکش مجبور شدند در مجموع مسافت 6.2 میلیارد کیلومتری را در جاده های کشور طی کنند. این موارد بدین معناست که صرفه جویی خالص ناشی از حمل و نقل فرآورده های نفتی نسبت به حمل و نقل جاده ای در سال 1401 معادل 1.7 میلیارد لیتر نفت و گاز به ارزش حداقل 1.26 میلیارد دلار است.
وی گفت: علاوه بر مسیرهای معمول، برای دستیابی به بهینه سازی مصرف انرژی، باید در راستای استفاده حداکثری از ظرفیت های خطوط لوله و افزایش انتقال فرآورده های نفتی حرکت کرد. وی افزود: به عبارت دیگر با حرکت به سمت افزایش سهم شرکت در حمل و نقل فرآورده های نفتی، کاهش مصرف انرژی در سطح کشور و در نهایت بهبود شاخص های عملکرد انرژی در سطح شرکت و کشور و مزایای فرعی بسیاری از جمله حفاظت از محیط زیست، کاهش ترافیک جاده ای حاصل شده است. افزایش ایمنی حمل و نقل مواد نفتی و غیره. نیز رسیده است.
ظرفیت بالای شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران برای بهبود عملکرد انرژی
وی عملکرد مدیریت مصرف انرژی در سال های اخیر را به خوبی توصیف کرد و گفت: در سال های اخیر شاهد ارتقای شاخص های مدیریت انرژی و عملکرد در تمامی حوزه ها بوده ایم و باید اذعان داشت که با اقدامات و پیگیری های انجام شده، علاوه بر صرفه جویی اقتصادی قابل توجه در هزینه های جاری شرکت، منافع قابل توجهی نیز برای کشور حاصل شده است.
ابراهیمیان در ادامه بر اهمیت مدیریت انرژی در این صنعت تاکید کرد و افزود: بیش از 3500 شعبه رسمی و غیر رسمی و مبادی ورودی حامل های آب و انرژی در مرز شرکت مدیریت انرژی در سراسر کشور وجود دارد.
استفاده از انرژی های تجدیدپذیر؛ در دستور کار امروز
وی خاطرنشان کرد: با این حال اقدامات مدیریت انرژی در سال های اخیر عمدتاً رایگان یا کم هزینه بوده است و اگر سال های 1390 تا 1398 را مبنا قرار دهیم، سال 1401 نسبت به این مبنا بیش از چهار درصد بوده و نسبت به سال 1400 داریم. عملکرد انرژی را بیش از یک درصد بهبود بخشید.
ابراهیمیان افزود: به همین منظور انجام ممیزی فنی انرژی در دو سطح ممیزی فنی انرژی میانی و ممیزی فنی تفصیلی انرژی یکی از محورهای برنامه های واحد مدیریت انرژی در سال جاری و سال های آینده خواهد بود. همچنین استفاده از انرژی های تجدیدپذیر با اولویت انرژی خورشیدی فتوولتائیک در دستور کار این شرکت قرار دارد. همچنین علاوه بر توجه ویژه به مدیریت انرژی در بخش صنعتی، مدیریت انرژی در بخش ساختمانی و غیر صنعتی نیز با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.
وی در پایان گفت: مدیریت مصرف آب با توجه به دستاوردهای چشمگیر چند سال گذشته همچنان یکی از اولویت های واحد مدیریت انرژی خواهد بود. همچنین اجرای سیستم مدیریت سبز یکی از پروژه های آتی واحد کنترل انرژی در حوزه غیرصنعتی و فراتر از موضوعات کنترل انرژی خواهد بود.
انتهای پیام