برداشت گیاهان و قارچ ها از طبیعت، هر آسیبی که ممکن است به اکوسیستم فضاهای طبیعی وارد کند، می تواند خطراتی را برای مصرف کنندگان آنها ایجاد کند. از میان هزاران گونه قارچی که تاکنون در ایران جمع آوری، شناسایی و گزارش شده است، 50 گونه به عنوان گونه های قارچ سمی و خطرناک شناخته می شوند. این 50 گونه همه به یک اندازه سمی نیستند و میزان سمیت آنها با یکدیگر متفاوت است. خوردن این قارچ ها می تواند منجر به مشکلات مغزی، مسمومیت های گوارشی، اختلال در عملکرد کلیه و کبد، از دست دادن خون و در مواردی منجر به مرگ شود.
قارچ ها با تجزیه قسمت های مختلف گیاهان و جانوران می توانند باعث ایجاد موارد زیر شوند:
1. تجزیه پذیری مواد آلی:
– قارچ ها به عنوان ساپروفیت مواد آلی را تجزیه می کنند و خاک حاصل از تجزیه این مواد زمین حاصلخیز را تشکیل می دهد.
– این تجزیه مواد آلی باعث افزایش بهره وری گیاه می شود.
2. تثبیت کربن:
– قارچ ها می توانند دی اکسید کربن جوانه ها را جذب کرده و در خاک ذخیره کنند.
برخی از قارچ ها حتی می توانند تا 70 درصد کربن بیشتری را در خاک ذخیره کنند.
3. تصفیه محیط زیست:
– قارچ ها می توانند آلودگی های محیطی را تصفیه کنند. به عنوان مثال، قارچ های خاصی می توانند پلاستیک ها را از بین ببرند.
قارچ همچنین ممکن است در تصفیه آب و هوا نقش داشته باشد.
اما همه قارچ ها برای انسان مفید نیستند. مصرف برخی از آنها می تواند منجر به مسمومیت جدی شود. علائم مسمومیت با قارچ در 2 مرحله ظاهر می شود، مرحله اول 12-6 ساعت پس از مصرف قارچ با علائمی مانند تهوع و استفراغ، درد شکم و احساس ضعف و مرحله دوم، 24 ساعت پس از اولین علائم، با ضعف، سرگیجه بروز می کند. و کاهش سطح هوشیاری نشان می دهد که این شرایط ناشی از آسیب به کبد و کلیه در فرد مسموم است که می تواند منجر به مرگ شود. نارسایی کبد و کلیه ممکن است سالها ادامه داشته باشد.
افسانه های رایج در مورد قارچ های سمی:
مصرف قارچ توسط حیوانات و پرندگان نشان دهنده سمی نبودن قارچ برای انسان است.
کباب کردن، جوشاندن، سرخ کردن، خشک کردن و غیره. سم موجود در قارچ را از بین می برد.
رشد قارچ روی تنه درخت نشان دهنده سمی نبودن آن است.
با گذشت زمان، سمیت قارچ های سمی کاهش می یابد.
تغییر رنگ قاشق نقره ای در اثر تماس با قارچ نشانه سمی بودن قارچ است.
وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رشد آن نشان دهنده سمی نبودن قارچ است.
5 نوع قارچ سمی در ایران را بشناسید:
3800 گونه: انواع قارچ
1000 گونه: قارچ کلاهکی (چتری).
50 گونه: قارچ های سمی (با درجات مختلف سمیت)
1- Lepiuta bernwaincarnata:
اولین علائم مسمومیت، دل درد، اسهال و استفراغ است و در مراحل پیشرفته منجر به مرگ می شود.
100 گرم از این قارچ می تواند آسیب جدی به کبد وارد کند
مسمومیت با این قارچ سمی دوره نهفتگی دارد
قطر کلاهک این قارچ به 6 سانتی متر می رسد
ابتدا نیمکره تا محدب است، سپس به تدریج محدب یا مسطح می شود.
سطح کلاهک با فلس های قهوه ای روشن پوشیده شده است
رنگ تیغه ها ابتدا سفید است اما به تدریج از کرم به زرد تیره تغییر می کند
در ایران این قارچ از استان های آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام و کهگیلویه گزارش شده است.
2- آمانیتا فالویدس، قاتل امپراتوران:
معمولاً کلاه مرگ نامیده می شود
از اواخر قرن بیستم از اروپا به سایر نقاط جهان معرفی شد.
از آنجایی که این گونه با درختان چوب سخت همزیستی می کند، گاهی اوقات این قارچ سمی با رشد گونه های غیر بومی بلوط، شاه بلوط و کاج به مناطق جدیدی معرفی شده است.
کلاهک این قارچ رنگ های مختلفی دارد
پیوند کبد ممکن است برای زنده ماندن بیمار ضروری باشد
این قارچ در برابر تغییرات ناشی از گرما مقاوم است بنابراین با پختن از اثرات سمی آن کاسته نمی شود.
تخمین زده می شود که کمتر از نیمی از قارچ حاوی سم کافی برای کشتن یک انسان بالغ است.
امپراتور روم کلادیوس احتمالاً در سال 54 بعد از میلاد و امپراتور روم مقدس چارلز ششم در سال 1740 بر اثر این قارچ درگذشته اند.
3- آمانیتا ورنا، فرشته ویرانگر بهار
این قارچ به عنوان قارچ احمق نیز شناخته می شود
همراه با درختان مخروطی از اروپا به سایر نقاط جهان منتقل شد
به راحتی می توان آن را با قارچ های خوراکی اشتباه گرفت.
این کلاه کاملاً سفید است و قطر و ارتفاع کلاه آن 5 تا 10 سانتی متر است.
او ممکن است در 24 ساعت اول هیچ علامتی از مسمومیت نشان ندهد. علائم با شکستگی قلب شروع می شود و به طور متناوب ادامه می یابد. تا سه روز، فرد علائم بهبودی را نشان می دهد، اما در نهایت می تواند منجر به پیوند کبد یا مرگ شود.
4- ویروس آمانیتا و 36 ساعت طلایی
شکل تخم مرغی دارد
قطر کلاهک تا 12 سانتی متر، محدب و مخروطی و کاملا سفید است.
تا اواخر تابستان در زیستگاه های جنگلی یافت می شود
همزیستی صلح آمیز با ریشه های راش شاه بلوط، کاج و صنوبر حفظ می کند.
خوردن یکی از این قارچ ها برای کشتن یک انسان بالغ کافی است
فرصت طلایی برای نجات بازماندگان 36 ساعت پس از مصرف قارچ است.
هیچ پادزهر قطعی برای مسمومیت با آماتوکسین در این قارچ وجود ندارد.
نیمی از بیماران بهبود یافته آسیب دائمی کبدی داشتند.
5- Galerina margnata، ناقوس مرگ را به صدا در می آورد
این قارچ سمی عمدتاً به صورت گروهی روی چوب پوسیده مخروطیان رشد می کند.
کلاهک این قارچ ها مخروطی یا صاف است و بسته به رطوبت محیط از قهوه ای تا بژ متغیر است.
وجود آماتوکسین منجر به نارسایی کلیه و کبد می شود
یک شباهت مرگبار
ترحم بهزاد مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور: با توجه به نزدیک بودن فصل برداشت بهاره و تابستانه گیاهان مرتعی و جنگلی و حضور بیشتر مردم در طبیعت برای برقراری ارتباط معنوی با گیاهان سبز و لذت بردن از شکوه و جلال طبیعت، لازم است در خصوص پیشگیری از مسمومیت با قارچ ها و گیاهان سمی اقدامات احتیاطی انجام شود. شرایط اقلیمی و تنوع اقلیمی کشور و وجود گونههای گیاهی بسیار متنوع، از سوی دیگر، تمایل مردم محلی را به جمعآوری و فروش گیاهان دارویی در بازارهای محلی و مصرف انواع گیاهان در صورت وجود افزایش میدهد. کمبود عدم آگاهی و اطلاعات در مورد نوع گیاه و مواد موثر گیاهی می تواند باعث آسیب و مسمومیت شود. بر اساس اطلاعیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تماس یا مصرف گیاهان به ویژه قارچ های سمی یکی از عوامل مسمومیت تصادفی و با توجه به میزان مرگ و میر نسبتاً بالای برخی از گونه های این گونه ها می باشد. مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب و آگاهی علمی و آگاهی از نحوه پیشگیری از این نوع مسمومیت ها به ویژه برای عموم مردم بسیار مهم و ضروری است. طبق بررسی های انجام شده توسط متخصصان و کارشناسان مربوطه، قارچ های سمی از نظر ویژگی های ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و طعم بسیار شبیه قارچ های خوراکی هستند. تشخیص قارچ های خوراکی از سمی دشوار است و این امر تنها توسط متخصصان و متخصصان قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است. بر اساس گزارش های دریافتی، هیچ پادزهری برای سم قارچ وجود ندارد و امکان درمان وجود ندارد. بنابراین تنها راه ممکن برای جلوگیری از خسارات ناشی از مصرف این نوع گیاهان، برداشت نکردن گیاهان ناشناخته است که علاوه بر آسیب های مهلک به اکوسیستم مراتع، تخریب تنوع زیستی، تخریب منابع، آسیب جدی به نسل کنونی وارد می شود. . و نسل های آینده را تحت تأثیر قرار می دهد، باعث انقراض گونه ها و نابودی حیات می شود.
منبع
شهروندی آنلاین
رکنا نیوز