معاون توسعه سرمایه گذاری علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، ساختار دانش بنیان کشور را ساختاری چابک اما کم خون توصیف کرد که کم خونی آن باعث عدم استفاده از پتانسیل آنها و ایجاد «دانش» شد. سوپربانک مبتنی بر، «سپرده قرض الحسنه دانش بنیان»، بنگاه های دانش بنیان «بیمه».
به گزارش ای بی اس نیوز، AT بخش اول مصاحبه ای بی اس نیوز به همراه دکتر هاشم آقازاده معاون مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اعلام شد که معاونت علمی پیشتاز و مروج تامین نیازهای مالی دانش است. اقتصاد مبتنی بر کسب و کار؛ بدین ترتیب این معاونت 4 ماموریت را تعریف کرد که از جمله آنها «تامین منابع مالی به فعالان اکوسیستم دانش»، «معرفی، شناسایی و توسعه فرصتهای سرمایهگذاری مبتنی بر دانش»، «حمایت از توسعه فناوریهای نوین مالی» و توسعه زیرساخت های تأمین مالی و سرمایه گذاری».
وی بر این باور است که سرمایه گذاران با پروژه های دانش بنیان مناسب آشنایی ندارند که این امر نشان دهنده عدم معرفی فرصت های سرمایه گذاری دانشی برای سرمایه گذاران است و از سوی دیگر برخی از شرکت های دانش بنیان به دلیل کمبود اطلاعات زمانی تسهیلات دریافت می کنند. نباید یا در مواقعی که نباید اقدام به فروش سهام شرکت ها می کنند و در همه این موارد این جوامع شکست می خورند.
آقازاده از راه های جدید تامین مالی دانش بنیان ها برای تسهیل مسیر سرمایه گذاری در این حوزه خبر می دهد.
بخش دوم و آخر این گفت و گو در زیر تقدیم می شود:
روش های جدید سرمایه گذاری در دانش
دکتر هاشم آقازاده در ادامه این گفتگو وی با اشاره به راه های جدید تامین مالی کسب و کارهای دانش بنیان در این معاونت افزود: یکی از این راه ها بازار پولی و بانکی است. در اکوسیستم نوآوری کشور ابزار و سازوکار یا جریان اقتصادی با حضور مردم تعریف و ایجاد نشده است، در حالی که مهمترین رکن تعریف شده در این اکوسیستم که بسیار خوب فعال شده، صندوق نوآوری و شکوفایی است. ; اما الگوی او دریافت منابع و وجوه دولتی و تخصیص آنها به اکوسیستم است، زمانی که این منابع محدود است.
آقازاده افزود: از این رو این صندوق مجبور به مذاکره با بانک ها برای ورود آنها به اقتصاد دانش بنیان شده است که فعالیت آنها پراکنده و ناکافی است و این موضوع را در دستور کار روز قرار داده ایم.
ایجاد بانکی برای اقتصاد دانش
معاون مالی و توسعه سرمایه گذاری دفتر علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به ایجاد برخی بانک های تخصصی در حوزه هایی مانند مسکن، توسعه صادرات، صنعت و معدن و تعاونی ها در کشور، گفت: پس از آن است. که برای توسعه اقتصاد دانش که به سمت رشد می رود، سازوکار بانکی فعالی در حوزه دانش بنیان نداریم.
وی افزود: از این رو یکی از مسیرهای پیموده شده ایجاد «ترانسبانک دانش بنیان» است. در این طرح سامانه ای راه اندازی می شود، اطلاعات مربوط به حمایت نظام بانکی از بنگاه های دانش بنیان وارد می شود و بر این اساس فناوران می توانند با بانک مورد نظر ارتباط برقرار کرده و خدمات مورد نظر را دریافت کنند. .
این مقام مسئول دامنه دانش بنیان را یکی از پرطرفدارترین دامنه های سپرده گذاران وام قرض الحسنه عنوان کرد و ادامه داد: علاقه و انگیزه ای در بین مردم برای واریز وام به قرض الحسنه برای کسب و کارهای دانش بنیان وجود دارد. و یکی از برنامه های ما راه اندازی وام دانش بنیان قرض الحسنه جذب منابع برای جلب آگاهی کسب و کارهای دانش بنیان است.
آقازاده ساختار دانش بنیان کشور را زیرک اما کم خون توصیف کرد و گفت: کم خونی در این حوزه که ناشی از کمبود منابع مالی است، بهره گیری از هوش و توانمندی های موجود در آنها را غیرممکن می کند.
تضمین مبتنی بر دانش نقطه عطف دیگری از معاونت علمی است
معاون مالی و توسعه سرمایه گذاری معاونت علمی با بیان اینکه هیچ بیمه ای در کشور وجود ندارد که آمادگی پوشش فعالیت های دانش بنیان را داشته باشد و بیمه ای برای پوشش کیفیت دانش نداریم. محصولات مبتنی بر ریسک یا مسئولیت ریسک، افزود: یک شرکت دانش بنیان با تلاش فراوان، کسب و کار خود را انجام می دهد اما اگر با زیان مواجه شود، شرکت های بیمه درک درستی از محصولات فناورانه ندارند. نمونه ای از این آسیب وارد شده به یک قطعه الکترونیکی است که هرگز از فناوری های استفاده شده آگاه نیست. از این رو اقداماتی در سطح معاونت علمی در زمینه «بیمه تخصصی» موسسات دانش بنیان انجام شده است.
آقازاده افزود: در این راستا با بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران توافقات خوبی انجام شده و اقدامات موثری در زمینه هایی مانند کارگزاری بیمه پایه و ارزیابی خسارت انجام شده است.
بازار سرمایه
معاون توسعه سرمایه گذاری دفتر معاونت علمی با بیان اینکه بازار سرمایه از قابلیت های بالایی در حوزه دانش بنیان برخوردار است، خاطرنشان کرد: پیشرفته ترین وضعیت توسعه یک بنگاه، عرضه آن در بورس است. IPO یا عرضه عمومی) و موارد زیر: این مسیر برای شرکت های صنعتی بزرگ تعریف شده است. انجام شده است، اما چالشهایی برای شرکتهای دانشبنیان برای ورود به بورس و پذیرش در بورس وجود دارد. زیرا شرکت های دانش بنیان، برخلاف شرکت های بزرگ صنعتی، علیرغم اینکه دارایی های منقول اغلب در ارزش گذاری های بازار سهام لحاظ می شوند، به جای دارایی های منقول، دارای دانش و فناوری هستند.
آقازاده، وی ارزیابی دارایی های نامشهود را یکی از موانع ورود شرکت های دانش بنیان به بورس عنوان کرد. وی افزود: معمولاً در ارزیابیها بیشتر به ساختمان و زمین توجه میشود تا فناوریهای ارائه شده. از این رو برای ایجاد بورس تخصصی برای شرکت های دانش بنیان با بورس وارد مذاکره شده ایم. قبلاً در این زمینه تلاش هایی مانند بازار مالکیت معنوی، بازار SME انجام شده است، اما این امر پاسخگوی نیاز شرکت ها نبوده است.
وی تسهیل در فرآیند بورس را از دیگر اقدامات بنگاه های دانش بنیان در بازار سرمایه برشمرد و خاطرنشان کرد: در فرآیند پذیرش، کمیته بورس شناخت کافی از حوزه فعالیت های کسب و کار دانش بنیان ندارد و در از سوی دیگر شاخصی برای شرکت های دانش بنیان در بورس وجود ندارد. از این رو با توافقی که با بورس داشتیم، تصمیم بر این شد که بازار تخصصی دانش بنیان ایجاد شود.
آقازاده وی با تاکید بر اینکه بازار تخصصی بورس شرکت های دانش بنیان در مرحله نهایی شدن است، از نهایی شدن آیین نامه آن در سازمان بورس خبر داد. و می گویند: در این بازار که در قانون جهش تولیدی مبتنی بر دانش مطرح شده است، بازارهای موجود در گذشته یکپارچه می شوند و از سوی دیگر ارزش گذاری دارایی های غیر مادی در بورس شناسایی می شود. علاوه بر این، یک کمیته ویژه ارزیابی دانش بنیان ایجاد خواهد شد.
معاون علمی معاونت علمی، ایجاد یک شاخص بورس دانش بنیان وی از دیگر اقدامات در این حوزه یاد کرد و خاطرنشان کرد: از طریق این شاخص می توانند محصولات دانش بنیان را در بورس رصد کنند.
به گفته وی، توسعه صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر، صندوقهای پروژه، گسترش تصمیمگیری مالی جمعی و شرکتهای مشاوره در تبادل دانش از دیگر همکاریهای معاونت علمی با بورس است.
بورسیه موسسات دانش بنیان
آقازاده شرکت «تپسی» را جزو اولین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در سال گذشته دانست و گفت: به جز این شرکت تاکنون 64 شرکت در بورس پذیرفته شده اند و از این تعداد 23 شرکت در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده اند. -بورس
وی با بیان اینکه تنها شرکتی که از کانال دانش وارد بورس شد، شرکت تپسی است، ابراز امیدواری کرد که سایر شرکت های دانش بنیان از این کانال در بورس پذیرفته شوند.
معاون تامین مالی معاونت علمی اعتبار و رتبه بندی کسب و کار دانش بنیان را یکی از موارد مصوب قانون جهش دانش بنیان دانست و یادآور شد: به دنبال اعتبارسنجی و رتبه بندی شرکت ها بر اساس دانش هستیم. شرکت های مستقر
وی با تاکید بر اینکه ارزش گذاری دارایی های نامشهود به قانون تبدیل شده است، بیان کرد: در این زمینه در دوره های گذشته نسبت به اعطای مجوز به موسسات فعال در حوزه ارزشیابی دارایی های نامشهود، پایگاه های دانش و تا کنون ارزیابی صورت گرفته است. برای 15 شرکت مجوز صادر شده است.
آقازاده با اشاره به چالش های ارزش گذاری دارایی های نامشهود بیان کرد: یکی از نگرانی ها در این حوزه استقبال محدود از نتایج این ارزش گذاری ها از سوی بورس و بانک ها است که به دنبال رفع این چالش هستیم.
تعاملات بین المللی در تامین مالی
وی از تدوین مقررات جدید در زمینه ارزش گذاری دارایی های نامشهود خبر داد و گفت: یکی دیگر از اقدامات ما ایجاد تعاملات بین المللی برای تامین مالی است که در این راستا با سازمان های بین المللی حامی که به پروژه های کشورهای مختلف اعتبار می دهند همکاری خواهیم کرد. ، به طوری که سرمایه گذاران سرمایه گذاران بین المللی را که مایل به سرمایه گذاری در پروژه های تجاری دانش بنیان در کشور هستند جذب کند.
آقازاده یادآور شد: با وجود تحریم های موجود، کانال هایی در کشورهایی مانند چین، روسیه و کشورهای همسایه ایجاد شده که می توانیم با آنها همکاری داشته باشیم.
انتهای پیام