شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

بلعیدن شرکت های بزرگ لوازم خانگی توسط واحدهای کوچک

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، قرار نگرفتن مقیاس اقتصادی در محور تصمیم گیری های صنعتی کشور در بخش های فناورانه مانند لوازم خانگی باعث جذب شرکت های بزرگ توسط واحدهای تولیدی کوچک شده است، واحدهایی که بیش از 10 سال عمر نمی کنند. قدیمی اما به نظر ابزاری برای صدور مجوز بهره برداری برای جابجایی آمار اشتغال کشور اصل تولید مقیاس اقتصادی در این صنعت را زیر سوال برده است.

چندی پیش بحث تولید محصولات ایرانی با برندهای خارجی به سوژه داغ رسانه ها تبدیل شد و برخی از برندهای بزرگ خارجی در واحدهای تولید لوازم خانگی مونتاژ شدند و اگرچه با موادی مشابه تولیدات داخلی ساخته می شوند. لوازم خانگی با برندهای خارجی به بازار عرضه می شد و قیمت آنها نیز بر اساس برندهای خارجی بود.

امروزه در حالی که سیستم کل معاملات ایران ظرفیت ارائه اطلاعات شناسایی محصولات ایرانی را دارد، بازی با برندها و مصرف کنندگان با نام محصولات خارجی چندان کارآمد نیست و به راحتی قابل پیگیری برای مشتریان است، اما تعصب نسبت به برندهای خارجی در ذهن بسیاری از مشتریان هنوز حل نشده است و حاضرند برای داشتن محصولی با نام خارجی از یک برند معروف هزینه های گزافی را بپردازند که گاه برای آنها ضرر می کند.

این چالش در بازار ایران و برای برخی از کالاها مانند لوازم خانگی، لوازم آرایشی، پوشاک و در برخی موارد مواد غذایی به وفور دیده می‌شود و هدف گروه‌ها کسب سود از بازار برندهایی است که مردم بیشتر از خرید آن‌ها هوس می‌کنند. محصولات تقلبی برندهای خارجی را تولید و عرضه می کنند.

البته این مشکل همیشه در عرق‌فروشی‌ها و کارگاه‌های غیرمجاز رخ نمی‌دهد و برخی از شرکت‌های تولیدی که در سال‌های اخیر توانسته‌اند مجوز فعالیت بگیرند نیز جزو این گروه‌ها هستند. طی 5 سال گذشته روند صدور پروانه بهره برداری در برخی صنایع نسبت به دوره های قبل رشد چند برابری داشته است و اگرچه این روند از نظر مراجع صادرکننده مطلوب به نظر می رسد، اما اثرات بلندمدت این کار مدت طولانی است. آشکار شده است. این روزها.

ایجاد شرکت های تولیدی پس از صدور پروانه بهره برداری بدون استقرار دانش فنی و خطوط تولید واقعی، کمبود متخصصان مجرب و توانمند، کمبود واحدهای تحقیق و توسعه و در یک کلام عدم وجود «سیستم تولید» در این واحدها. چالشی است که علاوه بر ضرر و زیان، مانع از پیشرفت تولیدکنندگان اصیل لوازم خانگی نیز شده است. به گزارش وزارت صمت اکنون 1324 این واحد مجوز تولید لوازم خانگی در کشور را دریافت کرد اما آمار صادرات انواع لوازم خانگی در سال 1401 حکایت از ارزش 440 میلیون دلاری دارد در حالی که صادرات صنایع پتروشیمی و فولاد به ترتیب 16 میلیارد دلار و بیش از 5 میلیارد دلار بوده است.

تغییر مدل توزیع شرکتی با خروج تولیدکنندگان بزرگ

بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران، سهم شرکت‌های کوچک لوازم خانگی در دهه گذشته افزایش یافته است.

در حالی که سهم شرکت هایی با کمتر از 100 کارمند در آغاز دهه 1990 75 درصد بود، در پایان این دهه به 86 درصد افزایش یافت. از سوی دیگر، شرکت‌های متوسط ​​که در ادبیات توسعه صنعتی به عنوان رابط بین شرکت‌های کوچک و بزرگ مطرح می‌شوند و وجود آن‌ها برای رشد آتی هر صنعتی ضروری است، با افت چشمگیری مواجه شده‌اند.

علاوه بر این، ساختار صنعت لوازم خانگی در 10 سال گذشته با تغییر الگوی توزیع مشاغل به سمت افزایش واحدهای کوچک مواجه شده است، بنابراین این مشکل از تولید در مقیاس کوچک توسط مشاغل قابل مشاهده است. از سوی دیگر، سهم واحدهای بزرگ (با بیش از 100 کارمند) در بخش لوازم خانگی که در ابتدای دهه 90 25 درصد بود، در پایان این دهه به 14 درصد کاهش یافت.

به مقیاس اقتصادی تولید احترام بگذارید. پیش نیازی برای بومی سازی صنایع تکنولوژیک

اغراق نیست اگر ادعا کنیم که پیش نیاز داخلی سازی تولید، دستیابی به مقیاس اقتصادی است. صنایع فناورانه و سرمایه بر مانند لوازم خانگی از شرایط ویژه تری در این شاخص برخوردارند، زیرا ایجاد خطوط تولید در صنایع با این ویژگی مستلزم صرف هزینه های سنگین است، بنابراین مقیاس تولید در ابعاد کمی و کیفی باید به گونه ای باشد که علاوه بر فروش منجر به سود نیز می شود تا این سود در چرخه بهینه سرمایه گذاری به توسعه تولید تبدیل شود.

در کشور ما نیز این تجربه در صنعت فولاد و پتروشیمی اجرا شده و حاصل آن تولید با قیمت بهینه و صادرات محور است به گونه ای که حتی در زمانی که شدیدترین تحریم های اقتصادی اعمال شده است، درهای تجارت با مشتریان خارجی باز می شود. بسته نشده اند. این دو غول صنعتی کشور به عنوان صنایع مولد ارز تحت حمایت طرح های توسعه ای و یارانه های تولیدی هستند. اهمیت این موضوع به حدی بود که چندی پیش مرتضی شهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از لغو مجوز حدود 10 تا 15 طرح غیرفعال پتروشیمی خبر داد.

حذف واحدهای ناکارآمد یا غیرمولد از چرخه صنعتی کشور به طور مستقیم بر کیفیت و کمیت تولید در بنگاه‌های بزرگ تأثیر می‌گذارد، زیرا منابع ارزی و حمایت‌های دولتی در طول زمان انعطاف‌پذیر نبوده است، اما با افزایش تعداد بنگاه‌ها، دولت مجبور است منابع محدودی را تقسیم کند. برای واحدهای نامحدود است که این موضوع منجر به عقیم شدن ظرفیت های تولید در واحدهای بزرگ می شود که منجر به کاهش سهم واحدهای بزرگ لوازم خانگی در کل صنعت در پایان دهه 90 شد.

ارتباط با مشتری در مشاغل کوچک از بین می رود

عوارض ناشی از صدور مجوزهای متعدد در بخشی مانند لوازم خانگی منجر به تعطیلی واحدهای بزرگ از نظر صنعتی و در بخش مصرف کننده رابطه بین تولیدکننده و مصرف کننده پس از خرید کالا شده است. سخت بود به طوری که کسب و کارهای کوچک سرمایه ای برای ایجاد زنجیره خدماتی داشته باشند که بیشتر آن صرف پرداخت حقوق کارکنان می شود و پس از عرضه محصول به بازار، با نارضایتی مشتریان مواجه می شوند. در مسیر درست در این مسیر، شرکت‌های بزرگی که خدمات را در زنجیره ارزش خود تعریف کرده و به صورت سیستماتیک اجرا می‌کنند، می‌توانند ارتباط بین بخش تولید و بخش مصرف را به بهترین شکل مدیریت کنند.

در واحدهای عمده لوازم خانگی سراسر کشور، این رویه در قالب طرح های مختلف خدمات پس از فروش مانند گارانتی و گارانتی به مشتریان ارائه می شود.

تجربه مشتریان مختلف با لوازم خانگی بزرگ که از آنها خرید کرده‌اند اما به دلایلی از خدمات یا محصول راضی نبوده‌اند، نشان می‌دهد که لوازم خانگی بزرگ برای تثبیت سهم بازار خود، در نهایت رضایت مشتری را از خدمات و محصولات خود جلب می‌کنند، اما این ارتباط بین واحدهای کوچک و مصرف کنندگان اساساً به دلیل نبود دایره خدمات شکل نمی گیرد.

مقیاس بهینه؛ مرز بین رقابت سالم و ناسالم

از سوی دیگر، شکل‌گیری رقابت ناسالم بین برندهای عرضه‌شده در بازار می‌تواند به چهره کلی این صنعت لطمه بزند و با موانع متعددی در مسیر توسعه آن مواجه شود و اعتماد مصرف‌کنندگان به برندهای ملی را آسیب جدی به جامعه وارد کند. تا جایی که تمایل به خرید و مصرف کالاهای تولیدی در کشور با وجود کیفیت قابل قبول کاهش می یابد و راه را از بازار لوازم خانگی به سمت کالاهای غیررسمی (تردد) باز می کند.

ظرفیت صادراتی واحدهای بزرگ نسبت به واحدهای کوچک، مزیت بزرگی است که به چرخه اقتصادی کشور در دوره تولید مازاد کمک می کند، به ویژه اینکه این پتانسیل در شرکت های بزرگ فعال است، اما ذاتاً واحدهای کوچک نه. به دلیل عدم تولید مازاد در اکثر دوره ها ظرفیت صادرات را دارند.

اهمیت تولید در مقیاس بهینه برای تولیدکننده و مصرف کننده یکی از زیرساخت های فکری لازم برای تدوین اسناد توسعه صنعتی است و اگر دیدگاه سیاست گذار نتواند با چنین افقی همسو شود، در سایه تصمیم گیری های دوره ای محدود به غنی‌سازی عملکرد مدیران، شرکت‌های بزرگ و متوسط ​​در چرخه رقابت را از بین می‌برند و واحدهای کوچکی که نه قادر به تناسب در چرخه تولید صنعتی هستند و نه پاسخگوی نیازهای مشتری هستند، بدون الگوی منظم در کوتاه‌مدت شکل می‌گیرند. و در دراز مدت به دلیل نداشتن مزیت رقابتی از مدار تولید خارج می شوند.

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *