برنامه ریزی برای توسعه مراکز تجاری در آفریقا
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدصادق قنادزاده مدیر دفتر آفریقای سازمان توسعه تجارت، مسعود برهمن رئیس اتاق مشترک ایران و آفریقا و روح الله لطیفی کارشناس مسائل تجاری آفریقا در این دیدار حضور داشتند. این برنامه.
قنادی: ما قصد داریم تعداد را به 10 افزایش دهیم. 9 مرکز تقریباً تمام شده است و در حال ایجاد یک مرکز دیگر هستیم.
مترجم: اکنون چه ظرفیتی می توانیم ایجاد کنیم و با ظرفیت بخش خصوصی تا کجا می توانیم پیش برویم؟
برهمن: فرصت هایی وجود دارد که نسبتاً به بخش خصوصی ارائه می شود و بسیاری از ایرانیان خارج از کشور برای کار به قاره آفریقا می آیند. یکی از قابلیت های آنجا گاز است و چند شرکت ما مخازن گاز نصب کرده اند و سیلندر گاز توزیع کرده اند، الان 12 کشور درخواست داده اند. تعدادی از پالایشگاه ها در آنجا مستقر هستند و اگر زمین در اینجا فراهم شود، حمایت ها و وام های بیشتری برای کمک به بخش خصوصی برای فعالیت با بهره کم دریافت خواهند کرد.
برهمن (رئیس اتاق مختلط ایران و آفریقا): ما با تقریباً 54 کشور در قاره آفریقا که تقریباً 1.3 میلیارد جمعیت دارد، تجارت می کنیم. این جمعیت از ظرفیت اقتصادی بالایی برخوردار است و 30 درصد معادن جهان در این قاره قرار دارد. از 90 درصد الماس و 65 درصد طلا ساخته شده است. پلاتین، تیتانیوم و…
قنادی: در شرق، ما اکنون سه مرکز در کنیا، اوگاندا و تانزانیا داریم. در شمال الجزایر، در غرب ساحل عاج، غنا، کامرون و به زودی نیجریه و سنگال و در جنوب به زودی آفریقای جنوبی را خواهیم داشت.
قنادی: تماس می گیریم و البته از سفیران مشاوره می گیریم، سعی می کنیم مجموعه های شناخته شده از گروه های مختلف اقتصادی را انتخاب کنیم. در ادامه سریال بخش های خصوصی هستند که باید مرتباً بین آنها ارتباط برقرار کنند و اگر بخواهیم چیزی را پنهان کنیم در اختیار ما نیست، آنها به عنوان ناظر با آنها ارتباط برقرار می کنند و اجراهایشان را دنبال می کنند.
مترجم: به نظر می رسد تجارت با آفریقا یک طرفه است. ما عمدتاً صادرکننده هستیم، از ظرفیتی که می توانستیم استفاده نکردیم. به نظر شما دلیل این اتفاق چیست؟
لافی: اگرچه آفریقای جنوبی دورترین نقطه است، اما 529000 تن به ارزش 282 میلیون دلار (در 9 ماه و 10 روز ابتدای سال جاری) به آنجا صادر شده است. مقصد دوم موزامبیک با 349 تن به ارزش 189 میلیون دلار، سومین مقصد غنا با 284 هزار تن با 144 میلیون دلار، سودان با 365 هزار تن با 142 میلیون دلار و نیجریه با 223 هزار تن و 129 میلیون دلار است.
نکته بعدی این است که چند شاخص در فرآیند ارزیابی اینها قرار می دهیم که خودمان ارزیابی می کنیم. شاخص های ویژه 33 و 34 را قرار دادیم. اینها شاخص هایی هستند که عمدتاً بر اساس عملکرد و ارائه خدمات هستند. این گروه به طور منظم هم برای صدور مجوزهای جدید و هم برای بررسی مجوزهای قبلی تشکیل جلسه می دهند. کارگروه این اختیار را دارد که در صورت وجود تخلف یا نواقص، مجوز را تعلیق و سپس باطل کند.
مترجم: این مراکز در کدام کشورها قرار دارند؟
برهمن: مراکز تجاری از زمان تحولات و تحولات خوب در سازمان توسعه، هم افزایی ما با این مجموعه ها به عنوان بخش خصوصی که به اصطلاح اتاق مشترک ایران و آفریقا است و سازمان توسعه تجارت بسیار بهتر شده است. هدایت، حمایت و نظارت بر این روند باید بر عهده مجموعه دولت باشد و به بخش خصوصی واگذار شود.
مترجم: آن مراکزی که ایجاد شدند و به هدفشان رسیدند؟
برهمن: در بخش خصوصی افرادی هستند که یا در این قاره فعال بوده اند یا به نوعی تجربه حضور در این مراکز را داشته اند. اگر دولت بیاید و کار خود را به بخش خصوصی بسپارد و متخصصان را توانمند کند، می تواند در توسعه و رونق کسب و کار بسیار موثر باشد.
مترجم: آقای برهمن، بزرگترین چالش هایی که به عنوان نماینده بخش خصوصی در آفریقا دیده اید چه بوده است؟
برهمن: اگر مجموعه اقتصادی دولت بخواهد بازار را باز کند و هدف گذاری کند، به راحتی می تواند به گسترش تجارت دست یابد. الان یک میلیارد تجارت با آفریقا داریم، اگر کار کنیم به راحتی در 5 سال آینده به 10 میلیارد دلار می رسیم.
مترجم: به عنوان یک بخش خصوصی، چقدر مطالعه کرده اید و توانسته اید بازاریابی کنید و زمینه را برای حضور بیشتر بازرگانان در آنجا فراهم کنید؟
برهمن: اکنون اتاق برنامه هایی را در نظر گرفته است که از حمایت سازمان برخوردار است و این ستاد آفریقایی در صورت آموزش می تواند کمک کند.
سئوال: ریاست ستاد آفریقا بر عهده معاون اول رئیس جمهور است؟
برهمن: آره. اگر با اراده دولت و اطلاع رسانی دقیق بسیاری از مشکلات ستاد را حل کنیم می توانیم به حضور در این قاره کمک کنیم. سازمان توسعه تجارت در این مدت و در ماه های اخیر مشوق های خوبی داده است.
برای نمایشگاه ها 50 تا 70 درصد از حضور در نمایشگاه یارانه پرداخت می شد و هیئت های تجاری یارانه می گرفتند.
برهمن: حدود یک تریلیون دلار حجم تجارتی است که در آنجا انجام می شود.
مترجم: یعنی الان دارند کار می کنند یا فقط اجاره ای هستند؟
مترجم: این عدد هفت تا پایان سال چقدر خواهد رسید؟
اقدامات و برنامه های سازمان برای توسعه تجارت در قاره آفریقا و مشکلات بخش خصوصی برای فعالیت در این قاره در برنامه جدول اقتصادی شبکه خبر بررسی شده است.
ارتباط بین کسانی که بازار آفریقا را درک می کنند و می توانند کمک کنند و حمایت های دولتی می تواند این بازارهای مهم را گرد هم آورد و تجار ایرانی و محصولات ایرانی می توانند ظرفیت اقتصادی خوبی را با کشورهای مختلف آفریقایی به ارمغان بیاورند.
مترجم: سهم ما حدود یک میلیارد دلار است؟
مترجم: بخش خصوصی چقدر می تواند کمک کند؟
مترجم: آیا بین فعالیت های دولت و بخش خصوصی فاصله وجود دارد؟
مترجم: جناب لطیفی حتما گلایه هایی از برخی از این مراکز خرید و شاخص ها و معیارهای فعالیت آن ها را شنیده اید، می توانم نظر شما را در این مورد بپرسم؟
مترجم: الان چند تا از این مراکز وجود دارد؟
لطیفی (کارشناس مسائل آفریقا): یکی از مشکلات اصلی این است که تجار آفریقایی و ایرانی بازارهای یکدیگر را نمی شناسند و عدم اتصال زیرساخت های ارتباطی، حمل و نقل به مسائل دیگری مانند مسائل مالی است. برای حل این مشکلات باید بین دولت ها و فعالان بخش خصوصی تقسیم کار صورت گیرد. کالاهایی که هر دو طرف می توانند تهیه کنند باید به هم نزدیکتر باشند، اما بسیاری از این مراکز خرید مثلاً در الجزایر سال گذشته و سال های قبل هیچ تجارتی نداشتیم. می توان به این نکته رسید که چگونه انتخاب شده است، آیا فعالان تجاری که برای مراکز انتخاب شده اند در الجزایر هستند یا جاهای دیگر!
برهمن: بله، حدود یک هزارم به خودمان اختصاص داده ایم. در مورد این قاره برای ما اهمیت خاصی دارد، 55 درصد جمعیت این قاره مسلمان هستند.
مترجم: اینها کدام کشورها هستند؟
لافی: آفریقا قاره ای ناشناخته در عرصه تجارت ایران است و همین عدم ارتباط کافی حتی ارتباط کالاهای تولید شده در این کشور در این امر مؤثر است. حمل و نقل گران قیمت تمام شده کالا را در مقصد افزایش می دهد. دولت ها به جای دخالت در امور جزئی باید در این امور دخالت کنند.
امروزه حدود 80 درصد از صادرات ما به آفریقا به 5 کشور مرتبط است.
مترجم: حجم تجارت در آنجا چقدر است؟
میانگین رشد اقتصادی این کشورها در حال حاضر بالاتر از میانگین جهانی است زیرا بسیاری از کشورها زیرساخت های خود را شروع کرده و در حال کار هستند.
در جدول اقتصاد آمده است.
قنادی: این مراکز کمتر از یک سال است که در آفریقا فعال هستند. در انتخاب مراکز تجاری بسیار دقت کرده ایم. به عنوان مثال شرط حضور در بازار منطقه یکی از شرایط اصلی ماست. شرط حسن شهرت، شرط فعالیت مؤثر تجاری، شرط تایید مرکز نمایندگی های ایران و…
مترجم: سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است که مراکز خرید فعال ایران در قاره آفریقا به 10 عدد می رسد.
این مراکز طیف وسیعی از خدمات اعم از تحقیقات بازار، بازاریابی، فروش، مذاکرات تجاری، مسائل حقوقی، مسائل مالی و بازپرداخت و پیگیری حضور محصولات و شرکت ها در بازار را در طیف وسیعی از این موضوعات ارائه می دهند که ارائه کردم. . .
قنادزاده (مدیر کل سازمان توسعه تجارت آفریقا): یکی از بزرگترین موانع ما برای ورود به بازارها عدم آگاهی از این بازار و ریسک ها و عدم قطعیت هایی است که در هر بازار نوظهوری وجود دارد. به همین دلیل در سازمان توسعه و تجارت و در دولت تدبیری اندیشیده شده است که مراکز خرید توسط بخش خصوصی وجود داشته باشد که مجوز آنها از سازمان توسعه و تجارت گرفته شود.
مترجم: آیا این مراکز تجاری را زیر نظر دارید؟ افراد و فعالان چگونه انتخاب خواهند شد؟
برهمن: بحث ما این است که بخش خصوصی در انجام تجارت در قاره آفریقا با چالش هایی مواجه است. سرمایه گذار جایی می رود که سرمایه اش در خطر نباشد. در مجموع ساختار وظیفه دولت است. اگر دولت از بخش خصوصی و زیرساخت ها از جمله کشتیرانی، پروازها و مسائل مالی حمایت کند، بخش خصوصی راه خود را پیدا خواهد کرد.
قنادی: وقتی مجوز می گیرند شروع به کار می کنند. ابتدا قرارداد اصولی یک ساله صادر می شود، در این مدت عملاً فعالیت خود را آغاز کرده و خدمات خود را برای تکمیل زیرساخت های خود به طور همزمان ارائه می دهند.
قنادی: در دولت سیزدهم هیچ مرکز تجاری فعالی در قاره آفریقا نداشتیم اما امروز 7 مرکز تجاری ما تصویب و فعال شده است.
مترجم: چقدر دیگر می توانیم به آنجا صادر کنیم؟ تجارت با کل دنیا چقدر است و کدام کشورها وارد این بازارها می شوند؟
مترجم: چگونه اینها شفاف می شوند و همه تجار و همه مردم می توانند بدانند آنجا چه خبر است و مراکز چگونه کار می کنند، چگونه آنها را منتشر می کنید؟