اجتماعی

بررسی پروژه ها در ساترا به سرعت انجام می شود/ اگر کار طبق سناریوی مجوز انجام شود مشکلی پیش نمی آید/ صدا و سیما ضابط قضایی نیست • رکنا


بررسی طرح ها در ساترا به سرعت انجام می شود/ اگر کار طبق سناریوی مجوز انجام شود مشکلی پیش نمی آید/ صدا و سیما ضابط قضایی نیست.

به گزارش خبرنگار ایلنا، شبکه پخش خانگی طی یک سال گذشته به عنوان یکی از رسانه های مهم در زمینه تولید و پخش آثار نمایشی به ویژه سریال ها به فعالیت خود ادامه داده و از آنجا که بسترهای شبکه پخش خانگی فراگیرتر شده است. آنها هر روز به رسانه های مهم تر تبدیل می شوند. در آن سال نیز او با رسوایی‌های بسیاری مواجه شد و برخی از آن رسوایی‌ها هنوز ادامه دارد.

طی یک سال گذشته سریال های متعددی از پلتفرم های مختلف پخش شده است که بعضا با استقبال مردمی مواجه شده است که همین امر باعث رونق تولیدات در این زمینه شده و به نظر می رسد امسال شبکه تلویزیونی به خانه یکی شده است. از مهمترین رسانه های پخش سریال های نمایشی یا حتی فیلم ها تبدیل می شود.

به همین دلیل اقدامات نهاد کنترل محتوای شبکه تلویزیونی داخلی بسیار حائز اهمیت است تا تصمیمات ساترا برای آینده این رسانه در کشورمان تعیین کننده باشد و با توجه به اینکه با پدیده جدیدی مانند انتشار مواجه هستیم. از داستان های تخیلی در فضای مجازی، راه حل های قاب بندی زیادی وجود دارد، اما آزمون و خطا نیز وجود دارد. در گفتگو با سعید مقیسه (رئیس ساترا) ما این موضوعات را بررسی کرده‌ایم که می‌توانید جزئیات آن را در بحث زیر بخوانید:

چندی پیش بحث درخواست سترا برای تعامل با عدالت در رسانه ها مطرح شد که نتیجه این تعامل چه بود و در چه زمینه هایی؟

ساترا در زمینه های مختلف با عدالت تعامل دارد، ساترا در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه ای عضویت دارد، در این کارگروه هم گزارش دهنده جرایم و هم داور یا اعلام کننده احکام صادره است. او همچنین یکی از اعضای جلسه کارگروه است. پیوند دیگر ما از منظر پیشگیری از وقوع جرم است، به این معنا که قبل از وقوع جرم اقدام کنیم تا محیطی برای ایجاد تخلف ایجاد نشود.

روابط ما با دادگستری در سطوح مختلف برقرار است اما آنچه مهم است ضابط قضایی نیست بلکه باید تخلف را کشف و گزارش کند و سپس پیگیری کند. .

آیا اخیراً حضور نماینده قوه قضائیه در شورای صدور مجوز انجام شده است یا قبلاً نماینده ای در شورای صدور مجوز حضور داشته است؟

پیش از این هیچ نماینده ای از قوه قضائیه در شورای صدور پروانه ساترا وجود نداشت، اما ما به طور رسمی از مشاور محترم دادستان دعوت کرده ایم تا در جلسات تولید و انتشار مجوز شرکت کنند تا در جریان کار قرار گیرد و راحت تر از تصمیمات هیئت حمایت کند. در آخرین جلسه در سال 1401 نیز شرکت کردند و در جریان جزئیات قرار گرفتند.

البته در سایر بخش هایی که ساترا دارد مانند کمیسیون تنظیم مقررات قبلاً نمایندگانی دعوت شده و نمایندگانی نیز حضور یافته اند که هم اکنون ادامه خواهد داشت.

برخی از تولیدکنندگان به کندی روند صدور مجوز و اعلام تغییرات در ساترا اشاره کردند. آیا این روند با طرح های جدید تسریع می شود؟

در حال حاضر این ادعاها مبنای صادقانه ای ندارد و ما به شدت آن را تکذیب می کنیم. ضمناً در حال حاضر بررسی طرح ها در ساترا به سرعت و در حداقل زمان انجام می شود. به خصوص که هفته گذشته هیچ برنامه ای آنلاین نداشتیم و برنامه هایی مربوط به این هفته بود که باید به دست ما برسد.

نکته مهم این است که نحوه ارائه محصول و کار گاهی به گونه ای است که امکان بررسی سریع کار وجود ندارد. مثلاً اگر سریالی پروانه فیلمنامه دریافت نکرده باشد، ساترا گاهی برای حمایت از صنعت و سرمایه به اصطلاح فعالان، فرآیندهای خودش را زیر پا می گذارد و با اینکه پروانه ساخت ندارد، باز هم کار را برای تحویل بررسی می کند. ، اما اگر کار ساترا باشد باید تحویل داده شود.

یعنی سریال باید به طور کامل با تمام قسمت هایش به هیئت صدور پروانه پخش ارائه شود؟

گاهی سریالی در دولت های گذشته فقط صفحه طرح را بدون فیلمنامه کامل به وزارت ارشاد می داد و بر اساس همان صفحه طرح بدون فیلمنامه مجوز ساخت گرفته می شد. در چنین مواقعی با رعایت مجوزی که در بخشی از دولت صادر شده است، شاید بتوان چند قسمت را بر اساس رای اعضای شورا تماشا کرد، مثلاً می توان گفت برای صدور مجوز کلی برای انتشار یک سریال در پانزده مهمانی، پنج قسمت از سریال باید برای ساترا ارسال شود. اما مطمئناً خروجی هر قسمت قبل از پخش باید بررسی شود و حتی اگر سریال مجوز تولید داشته باشد، هر قسمت باید قبل از پخش بررسی شود تا ببینیم آیا تولید بر اساس فیلمنامه ای که مجوز گرفته انجام شده است یا خیر؟ در واقع سریال تولید شده باید با سناریوی ارائه شده تطبیق داده شود. گاهی در مورد سریالی که پروانه ساخت نداشت و حتی پروانه کلی دولت های گذشته را نداشت و اساساً پروانه ساخت نداشت، اعضای شورای انتشارات ساترا می توانند به این نتیجه برسند که باید همه قسمت ها را ارائه دهید، امسال مواردی از این دست وجود داشته است. اما به هر حال هر قسمت از سریال نمایش خانگی باید قبل از انتشار بررسی شود.

بنابراین ارائه محصول ناقص و شکایت از عدم پاسخگویی یا کندی روند بررسی و پاسخگویی، نشانه عدم صداقت است. به عنوان مثال، اگر هیئت مدیره گفت که برای یک سریال پانزده قسمتی که ساترا مجوز آن را ندارد، پنج قسمت تماشا کنید، اگر سازنده سریال یا پلت فرم انتشار، به جای پنج قسمت، سه قسمت را نمایش دهد، چه قضاوتی خواهید داشت؟

آیا تا به حال نمونه ای از سریال کامل در ساترا نمایش داده شده است؟

بله، چند مورد بوده که این اتفاق افتاده است که شورای پروانه خیلی سریع کار را بررسی کرده و نکات مربوطه و تخلفات احتمالی را گوشزد کرده و کار با ممیزی از سینماهای خانگی پخش شده است. در مواردی که فیلمنامه ارائه می شود، اگر فیلمنامه واقعا انجام شده باشد مشکلی وجود ندارد، در واقع مشکل زمانی ایجاد می شود که طرح، فیلمنامه و خروجی متفاوت باشد.

می توان گفت وگوهایی بین شخصیت ها رد و بدل کرد یا عبارتی را گفت که در فیلمنامه نبود یا حتی نوعی عکاسی، استفاده از چهره و استفاده از نماها به گونه ای که در فیلمنامه ذکر نشده بود. بنابراین منشاء تخلف بیشتر تفاوت بین چیزی است که قرار بود بسازیم و ساخته ایم یا اساساً عدم دریافت پروانه تولید است.

حتی نامه هایی را که برای تغییرات پیشنهادی به چند نوبت ارسال کرده بودیم منتشر کردیم و در اختیار مردم قرار می گیرد تا مردم بتوانند این نامه ها را ببینند و قضاوت کنند. در واقع تمامی پلتفرم ها بدون حاشیه به کار خود ادامه می دهند و مشکلی وجود ندارد و تمامی آثار با مجوز توزیع می شوند. اگر در این میان تنها یک پلتفرم درگیر حاشیه باشد، می توان پرسید که چرا این مشکل برای سایر پلتفرم ها وجود ندارد؟

اگر گفتمان تهیه کنندگان را در رسانه های مختلف و برنامه های رادیویی و تلویزیونی دنبال کنیم، متوجه می شویم که بیشتر آنها بر تعامل ساترا با سازندگان تمرکز دارند. تقاضای من از رسانه ها این است که مسائل را دقیق و درست توضیح دهند. گاهی پیش می آید که انسان به سوالی که اصلا منطقی و صحیح نیست اعتراض می کند. این ایراد به طور گسترده در رسانه ها مطرح می شود، اما وقتی مشخص می شود که ایراد نادرست است یا کسی در مورد تعامل ساترا صحبت می کند، تعداد محدودی از رسانه ها به تعامل سازنده ای که در واقع بین سترا و سکوها وجود دارد توجه می کنند. این مدل این است که ما ابتدا از یک طرف چالش سوال می‌پرسیم و او حرفی می‌زند که فضا را به آتش می‌کشد و جامعه را کنجکاو می‌کند، سپس سراغ نفر بعدی می‌رویم و می‌گوییم حالا شما به آن جمله پاسخ دهید، شاید چیزی بیاورد. به رسانه ها، اما آن را محتوای زرد رنگی می بینیم که در این فضا کارکرد مثبتی ندارد.

یقیناً اختلافات و حواشی همواره در رسانه ها بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، اما طبیعتاً رسانه ها سعی در کشف و برخورد با مسائل دارند.

اگر می‌خواهیم به مردم به‌عنوان صاحبان اصلی حقوق رسانه‌ها احترام بگذاریم و به آنها اهمیت دهیم، باید با چالش‌ها مقابله کنیم، اما می‌توانیم پرسش‌ها و پاسخ‌ها را همزمان به مردم ارائه کنیم. چرا یک جا سوال می پرسی، فضا متشنج می شود و در این فضا و این هیاهو اصلا جواب شنیده نمی شود.

ما در صدا و سیما به این سؤال توجه می کنیم و می بینیم که اگر در یک پخش سؤالی مطرح شود، طرف دیگر سؤال نیز در همان پخش پاسخ را مطرح می کند. اگر برنامه به یک طرف ماجرا می پردازد و بعد می گوید طرف دیگر حق پاسخگویی دارد، این یک مدل رسانه ای است که در دنیا رایج است، اما مردم چه گناهی کرده اند؟ افکار عمومی فوتبالی بین فعالان صنعت و نهادهای نظارتی و رقبا نیست. اگر کار خوبی در کشور انجام شود می توانیم به این جنبه هم توجه کنیم. در حال حاضر بسیاری از رسانه ها با گرفتن مجوز از ساترا اقدام به تولید محتوا می کنند و مشکلی ندارد و از بین این 370 رسانه دارای مجوز فقط یک رسانه را بولد کنیم که در یک قسمت با ما ناسازگار است. چقدر اوضاع وخیم است و نوعی ناامیدی را پرورش می دهد.

در این صورت واقعاً هیچ امیدی نیست و مشکلی که رنگارنگ در میان حجم عظیم رسانه ها و تولیداتی که بدون هیچ مشکلی منتشر می شوند بسیار ناچیز است و چندان جدی به نظر نمی رسد. به نظر من ناامید کردن مردم در این مورد منصفانه نیست.

با اتفاقات اخیری که در کشورمان شاهد بودیم و موضع برخی بازیگران نسبت به اتفاقات، نوعی این نگرانی در بین تولیدکنندگان ایجاد شده که ممکن است بعد از تولید اثر بدون مشکل محتوایی و محتوایی با مشکل جدیدی مواجه شوند. حضور چهره های خاص در این شرایط ممکن است برنامه یا سریال مشکلی داشته باشد؟

ساترا دارای سیستمی است که با تصمیمات کمیته چهره ها مرتبط است. دبیرخانه این کمیته در وزارت ارشاد زیر نظر شورای عالی امنیت ملی است که ریاست آن را وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر عهده دارد. این کمیته در مورد عوامل تولید تصمیم گیری می کند و تصمیمات کمیته چهره ها قطعا بررسی می شود.

ما هم از اعضای این کمیته هستیم، مصوبات آنها به دست ما می رسد و موظفیم به آنها احترام بگذاریم. در واقع این کمیته برای همه چهره ها نسخه ای تعیین نکرده و تصمیمات آن اقتضایی است و تاکنون تمام تصمیمات ساترا رعایت شده است.

این الزامات مربوط به چه مسائلی است؟

این الزامات مربوط به آب و هوا، وضعیت جامعه و مسائلی از این دست است. مسئول بررسی عوامل تولید کارگروه چهره ها است که نهادهای مختلف کشور در آن مشارکت دارند و صداوسیما یکی از این نهادها است و ساترا نیز مصوبات کمیته چهره ها را امری مهم و قابل توجه می داند.


خبر از رکنا



اخبار خبرگزاری رکنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *