یک کارشناس اقتصاد مسکن گفت: درست است که نوسانات بازار مسکن ناشی از اقتصاد کلان است اما برخی مشاوران املاک به هرج و مرج دامن می زنند. مثلاً بازار برج های لوکس در مناطق شمالی تهران را در دست می گیرند و قیمت های نجومی تعیین می کنند و کاهش قیمت ها را ممنوع می کنند.
عباس زینلی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: در شرایطی که مدتی است نرخ دلار ثابت می ماند، گاهی انتظارات تورمی به وجود می آید و برخی افراد فعال در بازارهای مالی به تورم دامن می زنند. در نتیجه کسانی که دارای سرمایه های کوچک و بزرگ هستند، قیمت خدمات و کالاهای خود را افزایش می دهند تا ارزش خود را حفظ کنند و بر انتظارات تورمی غلبه کنند.
بیشتر بدانید
این کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به تعیین نرخ های نامتعارف برای مسکن در کلانشهرها گفت: در شرایط تورمی، فردی که آپارتمانی را برای فروش عرضه می کند، سعی می کند آن را در بالاترین حد ممکن بفروشد تا سرمایه اش نرسد. از دست دادن ارزش قبل از رستگاری در این چرخه شاهد تغییرات مداوم قیمت ها هستیم.
زینعلی خاطرنشان کرد: جامعه در برخی مناطق درک نمی کند که با افزایش تولید مواجه هستیم. در این شرایط برخی فعالان اقتصادی تلاش می کنند تا از یکدیگر سود بیشتری ببرند. راه حل این مشکلات اصلاح ساختارهای کلان اقتصادی است و در این راستا تلاش می شود، اما برای رسیدن به نتیجه تلاش زیادی می طلبد.
وی با بیان اینکه مردم گاهی سعی می کنند کالا و خدمات خود را با قیمت بالاتری عرضه کنند، گفت: شاهد هستیم که کارخانه ها قیمت کالاها را بالا می برند و مصرف کنندگان به این موضوع ایرادی ندارند. زیرا صاحب کارخانه برای تغییر قیمت استدلال می کند که خدمات، دستمزدها و نهاده ها قیمت ها را تغییر داده اند.
مسکن ترکیبی از کالاها و خدمات مختلف است
این کارشناس بازار مسکن خاطرنشان کرد: کالایی مانند مسکن ترکیبی از کالاها و خدمات مختلف است که رشد قیمت آن بر مسکن تاثیر می گذارد. پس از آن، اجاره بها بالا می رود و زمانی که بازار خرید و فروش در رکود است، رانت منفجر می شود. این فرآیند با دستورات و دستورالعمل ها قابل کنترل نیست. تنها با افزایش تولید مسکن است که انتظارات تورمی کاهش می یابد و امید در فضای اقتصادی ایجاد می شود.
چالش های سیستم شناسایی خانه خالی
زینعلی در خصوص تاثیر عرضه خانه های خالی بر بازار مسکن گفت: اخذ مالیات از خانه های خالی در مرحله اول ممکن است تاثیرات جزئی بر بازار داشته باشد اما تعداد این خانه ها آنقدر مهم نیست که منجر به ایجاد آن شود. قیمت های پایین تر. بخش قابل توجهی از آپارتمان های پردیس و پرند در حال ساخت یا تکمیل هستند اما فاقد انشعاب هستند. بنابراین نمی توان آنها را واحدهای خالی قابل سکونت در نظر گرفت. ممکن است تعداد زیادی خانه خالی در منطقه 22 وجود داشته باشد اما تاثیری بر بازار کلی منطقه 22 تهران نخواهد داشت.
وی گفت: همچنین باید به یاد داشته باشیم که راه هایی برای فرار از مالیات وجود دارد. از آنجایی که سیستم شناسایی خانه های خالی چندان دقیق نیست، احتمال کلاهبرداری افزایش می یابد و منجر به ناامیدی از کارآیی شناسایی و تامین خانه های خالی می شود.
این کارشناس مسکن درباره نقش مشاوران املاک در نوسانات بازار مسکن گفت: سهم اصلی در تحول بازار مسکن مربوط به اقتصاد کلان است. البته مشاوران املاک می توانند در مناطقی مانند مناطق شمالی پایتخت موثر باشند. با این حال، متوجه میشویم که مشاوران املاک گاهی اوقات قیمتهای غیرقابل تنظیمی را تعیین میکنند.
زینعلی با اشاره به 33 هزار بنگاه معاملات ملکی در استان تهران خاطرنشان کرد: این رقم برای جمعیت حدود 14 میلیون نفری استان تهران قابل توجه نیست. علاوه بر این، مشاوران املاک ترجیح می دهند بازار خرید و فروش به جای رکود به دلیل افزایش قیمت ها، رونق داشته باشد.
وی تصریح کرد: در عین حال منکر نقش برخی مشاوران متخلف املاک در جهت دهی به بازار مسکن در مناطق خاصی از تهران نیستم. مثلا برای برج ها در مناطق شمالی تهران قیمت های نجومی تعیین می کنند و اجازه افت قیمت را نمی دهند. از سوی دیگر شاهد هستیم که واحدهای این برج با قیمت هر متر مربع 250 میلیون تومان به فروش می رسد. بنابراین یک پایگاه اقتصادی در یک گروه اجتماعی که قدرت خرید دارد وجود دارد. کسب و کارها در این فرآیند تأثیر دارند، اما بازیگر اصلی در افزایش قیمت ها نیستند.
این کارشناس اقتصاد مسکن خاطرنشان کرد: ساماندهی بازار مسکن مستلزم تقویت تولید به معنای واقعی و جلوگیری از انحراف سرمایه به سفته بازی و دلالی است. البته حدس و گمان نیز لازم است، اما اگر از حد معینی فراتر رود، آثار سوء برجای می گذارد.
انتهای پیام