12:46 – 13 اوت 1403
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در نشستی با اشاره به پیشرفت اخیر این پروژه گفت: از آنجایی که پروژه هوشمندسازی کنتور گاز به شرکت مهندسی توسعه گاز واگذار شد، مشاور طراح انتخاب و تبادل قراردادها بلافاصله در دستور کار قرار گرفت و در حال حاضر کار مهندسی اولیه به پایان رسیده است.
وی افزود: اسناد بسته های کاری و مناقصات هفت استان که آزمایشی محسوب می شود تکمیل شده است و هفته گذشته 7 بسته مناقصه برای اجرای آزمایشی و آزمایشی پروژه در هفت استان و پروژه و برندگان داشتیم. در اجرای این طرح در استانهای تهران، آذربایجان شرقی و کرمان و خراسان رضوی همدان، مازندران و استانداری مرکزی شناسایی شدند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: اجرای آزمایشی فناوری ها و کنتورهای مختلف را در این هفت استان آغاز خواهیم کرد و نتایج خروجی به شرکت ملی گاز ایران کمک می کند تا انتخاب بهینه را برای کل کشور داشته باشد.
نوشادی ادامه داد: طرح کنتور هوشمند گاز دارای سه قانون اصلی است: اول عنصر اندازه گیری که کنتور هوشمند است، دوم بستر انتقال اطلاعات که اینترنت است و سوم فناوری، سیستم و ساختار دیگری است. برای مناطقی که در آن قرار داریم. من اینترنت که اسمش LoRa هست رو ندارم. انشاالله بر اساس نتایج به دست آمده بهترین گزینه برای اجرای طرح اطلاعاتی و مدیریت مصرف گاز در سطح کل کشور انتخاب خواهد شد.
وی در پاسخ به سازوکار انتخاب این هفت استانداری برای شروع اجرای این طرح، گفت: بر این اساس کار را آغاز می کنیم که «تشنه آخرین آب» از مناطق سردسیر با مصرف گاز بالا باشند. اصولاً وقتی مصرف کم باشد، ممکن است فرآیند بهبود اصلاً مقرون به صرفه نباشد. هوشمندسازی در گرو انتقال فناوری ساخت کنتور و فناوری ارتباطات و فراهم کردن مجدد فضا و بازار جذب است به همین دلیل استان هایی که برای اجرای آزمایشی در نظر گرفتیم، استانداری هایی با آب و هوای سرد هستند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد: کلیه هزینه ها در مراحل اجرای آزمایشی بر عهده شرکت ملی گاز ایران است. زیرا ما در حال مطالعه هستیم و ممکن است فناوری ارتباطات را در جایی قرار دهیم که جزء برنامه نهایی نباشد، اما نتایج مطالعات آزمایشی مشخص می کند که آیا بهتر است سرمایه گذاران از پس انداز خود هزینه کنند و درآمد خود را از پس انداز خود بگیرند یا خیر. نه
نوشادی ادامه داد: اگر نتایج مطالعات تجربی فقط ابزار مدیریتی به ما بدهد، شرکت ملی گاز به مشترکان اعلام می کند که بیایند و خودشان با مدیریت شرکت ملی گاز کنتورها را عوض کنند. ممکن است شرایطی مانند تخفیف در قیمت بنزین و … وجود داشته باشد که در آینده مشخص و مشخص خواهد شد. الان موضوع اصلی ما مدل مالی است و یک سند سرمایه گذاری دیگر هم صادر می کنیم.
وی با بیان اینکه پروژه کنتور هوشمند گاز باید با همکاری مشترک وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران، سازمان پدافند غیرعامل، شورای عالی فضای مجازی و مرکز مدیریت راهبردی اتحادیه تجارت آزاد اروپا اجرا شود، گفت: این کنتور هوشمند باید با همکاری مشترک وزارت نفت انجام شود : از آنجایی که تبادل اطلاعات بر اساس شبکه های اینترنتی صورت می گیرد، لازم است برای اطمینان از امنیت، انتقال اطلاعات هم برای جلوگیری از سوء استفاده دشمنان و هم از نظر هک و هک فراهم شود. ما تاکنون جلسات متعددی برگزار کرده ایم و طرح های معماری امنیتی در مراحل پایانی است. در مورد طرح اصلی، در اجرای طرح آزمایشی نیاز چندانی به این امر نیست، اما با همفکری این گروه ها، طرح معماری امنیتی را نهایی می کنیم و بر اساس آن طرح اجرای اصلی آغاز می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران همچنین تصریح کرد: برآورد ما پس از بررسی های مهندسی پایه این است که برای بهسازی کنتور برای تمامی 27 میلیون مشترک گاز حدود 4 میلیارد دلار سرمایه نیاز است.
نوشادی در پاسخ به سوال خبرنگار شانا در مورد منبع تامین اعتبار این پروژه گفت: شرکت ملی گاز سالانه 80 میلیارد دلار یا حدود 5 میلیارد دلار گاز به مردم می دهد تا بتواند این هزینه را نیز تامین کند. .
وی با اشاره به مدت زمان اجرای کل پروژه، تصریح کرد: زمان زیادی می برد. کشورهایی مانند انگلیس یا ایتالیا 8 تا 10 سال طول کشید تا باجه های 4 تا 8 میلیون مشترک خود را بهبود بخشند، در حالی که دسترسی بیشتری به سرمایه داشتند، مسدود نشدند، فناوری برای خودشان بود، اما باید فناوری و سرمایه را منتقل کنیم. نیاز به ایمن سازی و دور زدن محاصره است، بنابراین زمان بیشتری می برد. البته در پایان مطالعات تجربی یا تجربی می توان به این سوال پاسخی معقول داد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بر نتایج موفق هوشمندسازی کنتور گاز در سایر کشورها تاکید کرد و گفت: علاوه بر 20 میلیون مشترک هوشمند در چین، بیش از 4 میلیون مشترک در انگلیس و بیش از 7 میلیون مشترک در کشور وجود دارد. ایتالیا همه نمونه ها موفقیت آمیز هستند و با اجرای طرح هوشمند، گازهای گمشده و حساب نشده از بین می روند.
نوشادی به ارزیابی اجرای این پروژه در یکی از مناطق چین اشاره کرد و گفت: اعتبارات پروژه به طور کامل از محل گازرسانی تامین شده است، بنابراین اولویت اجرای طرح در ایران اقلیم های سردسیر و مشترکینی است که پول زیادی خرج کنید برای صنایع بزرگ، بزرگ و نیمه عمده با حدود 3 تا 4 هزار مشترک، بهینه سازی حتی بدون اجرای آزمایشی در حال انجام است، زیرا حدود 60 تا 70 درصد گاز مصرفی کشور به آنها اختصاص دارد.
وی درباره نتایج قراردادی که بین شرکت ملی گاز و دانشگاه مالک اشتر به منظور تدوین الگوی ملی استقرار سامانه هوشمند توزیع و اندازه گیری گاز طبیعی منعقد شد، توضیح داد: قرار است کار طراحی اولیه را انجام دهند. این هفت بسته آزمایشی بر اساس مطالعات مهندسی دانشگاه مالک ایشتار و شریک دیگر آن، شرکت مشاور مهندسی، برای هفت استانداری انجام شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به مزایای اجرای طرح کنتور هوشمند گاز در کشور، تاکید کرد: ایران اسرافکنندهترین مصرفکننده انرژی در جهان است و 70 تا 75 درصد انرژی کشور از محل تامین میشود. منابع طبیعی گاز. ایران چهار برابر ترکیه بدتر است، بنابراین باید مصرف را تنظیم کنیم و مصرف را بهینه کنیم، زیرا رویه فعلی نمی تواند ادامه یابد و نیاز به حمایت مردم دارد.
نوشادی تصریح کرد: ایران اکنون حدود 20 برابر بیشتر از سال 1353 انرژی مصرف می کند. جمعیت دوبرابر شده و رفاه نیز افزایش یافته است، البته همه دنیا همینطور است، اما تراکم انرژی و سرانه کشور ما چند برابر چین، هند، ترکیه و ژاپن است، در حالی که این کشورها از انرژی برای تولید کالا استفاده می کنند. و محصولات؛ پس بهبود تنها راه است و التماس، التماس، التماس نمی شود.