بحران خشکسالی همچنان این سرزمین را تهدید می کند. نامگذاری 22 مارس (2 آوریل) روز جهانی آب و تعیین شعار “تسریع در تغییر برای حل بحران آب” برای امسال تلاشی برای جلب توجه همگان به عبور از این بحران است.
به گزارش ای بی اس نیوز، برای اولین بار در سال 1992 و در دستور کار بیست و یکمین نشست کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل متحد در ریودوژانیرو، 22 مارس به عنوان “روز جهانی محیط زیست. آب” نامگذاری شد و از همه کشورها خواسته شد تا اعلامیه 21 گانه سازمان را اجرا کنند، ملت ها باید با انتشار نشریات و برپایی همایش ها، نشست ها و نمایشگاه ها مردم را در مورد آب آگاه کنند و در تکریم آن تلاش کنند.
سازمان ملل هر سال شعاری را برای این روز انتخاب می کند و از 22 تا 24 مارس کنفرانسی را در مورد آب در یکی از شهرهای جهان برگزار می کند. امسال شعار روز جهانی آب «تسریع تغییر برای حل بحران آب» است که حاوی پیام بسیار مهمی است. «شتاب» بیانگر لزوم تسریع در حل بحران آب است. همزمان با گذر بی امان زمان، بر تعداد مردم کره زمین نیز افزوده می شود و مصرف کنندگان منابع آبی محدود روز به روز در حال افزایش هستند.
در تمام دنیا بحران آب وجود دارد. منابع آب شیرین محدود است و استفاده از منابع آب شور پرهزینه است. این در حالی است که ایران سه درجه سانتیگراد گرمتر از جهان است و میزان بارندگی آن یک سوم بارندگی جهان است، بنابراین آب ما کمتر و نیاز آبی ما بیشتر از میانگین جهانی است.
جمعیت ایران در سال 1300 کمتر از 10 میلیون نفر بوده که امروزه به بیش از 80 میلیون نفر رسیده است و پیشبینی میشود تا سال 2050 جزو 10 کشور پرجمعیت جهان باشد. سرانه آب تجدیدپذیر در سال 1300 حدود 13000 مترمکعب بوده که اکنون به حدود 1400 مترمکعب کاهش یافته است.
روند کاهشی سرانه دسترسی به آب در سراسر جهان وجود دارد که با توجه به روند رشد جمعیت، بیش از 80 درصد ایران در مناطق نیمه خشک، خشک و فوق خشک قرار دارد که باید در تمامی اصول مصرف آب در کشور بازنگری شود. .
آمارهای ارگان ها و وزارتخانه های متولی یا متاثر از منابع آبی کشور، شرایط نامناسب و بعضاً خطرناک کشور را با توجه به عدم توجه به آب و استفاده از آن نشان می دهد. این آمار به ویژه در سفره های زیرزمینی، آب های زیرزمینی، چاه های مجاز و غیرمجاز و یا فرونشست زمین که ترسناک تر از جنگ نظامی به نظر می رسد، نگران کننده است.
گزارش ها حاکی از آن است که حدود نیمی از 600 سفره زیرزمینی دشت های زیرزمینی کشور در آستانه خشک شدن هستند. مصرف آب سطحی به حد باورنکردنی رسیده است و باعث خشک شدن و غرق شدن تقریبا اکثر تالاب های کشور شده است. باز هم آمارها حاکی از آن است که آب قابل استحصال و استفاده به کمتر از 100 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است. در عین حال ظرفیت ذخیره سازی سدها به سختی 50 میلیارد متر مکعب است.
در این میان مشکلات مربوط به سیستم های توزیع آب، انتقال بین حوضه ای، کیفیت آب، تامین آب شرب، قیمت واقعی آب، برق تولید انرژی، ریزگردها، دریاچه ارومیه، شبکه های آبیاری و زهکشی، دیپلماسی آب، رودخانه های مرزی و اقلیم وجود دارد. تغییرات همه از مشکلاتی هستند که ما به آنها می گوییم بحران آب تا ورشکستگی. همانطور که کارشناسان می گویند، جهان با کمبود منابع آب مواجه است. جمعیت و نیازهای غذایی مصرف آب را افزایش می دهد. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر این پیشنهادها و این جملات را در نظر بگیریم، احتمالاً بسیار ناامید خواهیم شد. دورنمای چندان خوشایندی نیست که تصورش سخت و ترسناک باشد. اما واقعیت این است که وظیفه متخصصان، کارشناسان و سیاستمداران در بخش آب از اینجا مهمتر می شود.
با توجه به حقایق موجود در مورد آب و خاک ایران، باید برای ایجاد ساختار حکمرانی مناسب برای حفاظت از منابع آب گام های اساسی برداشته شود تا سیاست گذاران بتوانند آگاهانه تصمیم گیری کنند. ساختاری که قادر به توزیع عادلانه آب بین ذینفعان بخش های مختلف بر اساس یک سند مکانی و زمانی دقیق از مقدار آب است که می تواند در مقیاس های مختلف، حداکثر استفاده مجاز و فرصت اقتصادی برنامه ریزی شود.
روز جهانی آب و سپس مناسبت های دیگری که به این بهانه بیان می شود، اگرچه به صورت نمادین و در مدت کوتاهی برگزار می شود، اما در ماهیت و ماهیت خود باعث ترویج مثبت اندیشی و حرکت اصلاحی و بهبودی می شود.
بی شک مسئله آب در همه جای دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است و همین پرسش باعث شده است که یک روز در سال به نام این منبع حیات نسبت داده شود. بنابراین وظیفه همگان است که این منبع حیات را حفظ و حراست کنند.
انتهای پیام