با توسعه ارقام پرمحصول می توان به خودکفایی برنج دست یافت
خودکفایی برنج به عنوان دومین محصول پرمصرف و استراتژیک کشاورزی کشور به قدری اهمیت دارد که برنج در بین پنج محصولی که خودکفایی آنها در دستور کار وزارت جهاد قرار گرفته در برنامه هفتم قرار دارد.
بر اساس آمارها و با احتساب جمعیت کشور و میزان ذخایر، نیاز کشور سالانه 3 میلیون و 200 هزار تن برنج است و میزان تولید در سال گذشته 700 هزار تن متفاوت از نیاز بوده که به گفته کارشناسان. با افزایش عملکرد در واحد سطح می توان به این امر دست یافت.مقدار را به راحتی تامین می کند مشروط بر اینکه در داخل موجود باشد.
به گفته نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی در پنج محصول اساسی گندم، برنج، جو، پنبه و شکر به عنوان بخشی از اولویت های برنامه های وزارت جهاد کشاورزی در سال جدید کشاورزی 1402 خودکفایی 100 درصدی محقق شده است. -1403 ق. .
اکنون انتظار می رود با افزایش عملکرد در واحد سطح، توسعه کشت ارقام پرمحصول به جای ارقام بومی و مدیریت واردات، کشاورزان را به تولید تشویق کرد تا دیگر نیازی به واردات برای تامین کمبود نیاز داخلی نداشته باشند.
مصرف سالانه 3 میلیون و 200 هزار تن برنج در کشور است
سهراب سهرابی مجری طرح خودکفایی برنج گفت: بر اساس آمار سال گذشته سطح زیر کشت برنج در 19 استانداری کشور 770 هزار هکتار بوده که از این میزان 4.2 میلیون تن برنج تولید شده و پس از فرآوری 2 میلیون و 500 هزار تن برنج سفید به دست آمد.
به گفته وی، بر اساس سرانه مصرف 35 کیلوگرم ایرانی و مهاجر، سالانه به 3 میلیون و 200 هزار تن برنج نیاز است و با احتساب تولید داخلی، مابقی نیاز را باید از طریق واردات تامین کرد.
سهرابی با اشاره به راهکارهای خودکفایی برنج افزود: با توجه به محدودیت منابع آبی، طرح افزایش سطح زیر کشت برنج نه تنها در دستور کار نیست، بلکه سطح زیرکشت در استان های غیر شمالی تنها کاهش می یابد. با افزایش عملکرد در واحد سطح و بهره وری تولید به دنبال خودکفایی هستیم.
مجری طرح خودکفایی برنج ادامه داد: استفاده از اقدامات فنی از جمله توسعه ارقام پرمحصول، مدیریت تغذیه، اصلاح سیستم و یکپارچه سازی شالیزارها، مدیریت آفات و علف های هرز، اصلاح ساختار بوته های خرمنکوبی برنج و افزایش اصلاحات. بذر به منظور بهبود تولید در واحدی که در سطح آن هستیم.
وی بر کاهش سرانه مصرف برنج تاکید کرد و گفت: با توجه به شرایط اقلیمی کشور، سرانه مصرف برنج در کشور بالا است و باید بر اساس ابلاغیه سند امنیت غذایی رئیس جمهور کاهش یابد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت جهاد، در حال حاضر میزان خودکفایی در تولید برنج 70 درصد است و با اعمال رویه های فنی و استفاده از بذر اصلاح شده می توان به خودکفایی 100 درصدی دست یافت.
واردات بی رویه برنج با سیاست خودکفایی در تضاد است
قاسم پیشهور رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: شرایط جوی کشور امکان خودکفایی برنج را در کشور فراهم میکند اما متاسفانه واردات تصادفی برنج به بهانه تنظیم بازار منجر به شکست این سیاست شده است.
به گفته وی، بر اساس آمار امسال 2 میلیون و 200 تا 2 میلیون و 300 هزار تن برنج در کشور تولید شد و با احتساب مصرف سالانه 3 میلیون تنی، حداکثر نیاز واردات 700 هزار تن خواهد بود. .
پیشه ور با بیان اینکه احتمال خودکفایی برنج در خانه وجود دارد، گفت: بر اساس سیاست وزارت جهاد در خصوص خودکفایی در 5 محصول اساسی، برنج دومین محصول استراتژیک است که پتانسیل خودکفایی را دارد. به میزان 90-95% و حتی 100% و عدم نیاز به واردات با وجود افزایش عملکرد در واحد سطح بدون افزایش سطح زیر کشت.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: با توزیع بذر مناسب بین کشاورزان و افزایش بهره وری واحدهای سطحی تا 4 تن در هکتار می توان بدون افزایش سطح زیر کشت به خودکفایی رسید.
با توجه به پتانسیل اراضی شمالی می توان با اجرای سیاست خشک کردن مزارع برنج و استفاده از ارقام پرمحصول و بذر هیبریدی به خودکفایی برنج دست یافت که امید است مسئولان از واردات بی رویه جلوگیری کنند. و از تولید داخلی حمایت کنند. کشاورزان را بیشتر تشویق می کند.