پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

بایدها و نبایدهای نظام آموزشی


رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز در دیدار جمع کثیری از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور، معلمان را مربیان جواهرات گرانبهای «نسل نوجوان و جوان» و معماران آینده کشور خواندند. وی با تشریح بایدها و نبایدهای مهم در نظام آموزش و پرورش گفت: سیستم برخلاف انتظارات پیش می رود، خود معلمان باید واقعاً در قبال مشکلات مختلف خود احساس مسئولیت کنند.

به گزارش ای بی اس نیوز، حضرت آیت الله خامنه ای، جامعه مدرس را یکی از بهترین و اصیل ترین اقشار کشور دانستند و از زحمات این مجاهدان بردبار، پرتلاش و متعهد در همه شهرها و شهرستان های کشور تشکر کردند و افزودند: ارزش و اهمیت پرورش نسلی آگاه، دانشمند، روشنفکر و منطقی. مؤمن، با اراده و «رعایت اخلاق اسلامی و تعهدات ملی» برای ساختن آینده کشور، قابل مقایسه با هیچ کار دیگری نیست.

رهبر انقلاب با گرامیداشت یاد و خاطره شهید مطهری به عنوان نمونه «معلم واقعی و کامل» و توصیه معلمان به استفاده از آثار وی، حدود 5000 شهید معلم را مظهر سربلندی جامعه معلمی در آزمون های مختلف برشمردند. 45 سال گذشته و افزود: معلمان عزیز، فرزندان ملت را آن گونه که برای فرزندان خود می خواهند، «شاد، سربلند، عاقل، باسواد و دارای رفتار محترمانه» تربیت کنید که علاوه بر آموزش، با رفتار و کردار تحقق یابد. از معلمان

حضرت آیت الله خامنه ای یکی دیگر از انتظارات معلمان را تشویق دانش آموزان به حضور در مراکز برکت از جمله مساجد و جماعات بیان کردند و گفتند: حضور دانش آموزان در مدارس علاوه بر یادگیری، برکات دیگری نیز دارد که با روش های مجازی محقق نمی شود. علاوه بر این، روند آموزش تحت تاثیر کرونا، فتنه‌ها، آشوب‌ها و ایجاد ناامنی در خیابان‌ها و مشکلات دیگر قرار گرفته است.
رهبر انقلاب احیای احساس «هویت ایرانی-اسلامی و منش ملی» در جوانان فهیم کشور را امری اساسی دانستند و اعلام کردند: در این روند مسئله زبان فارسی، پرچم کشور و احساس عزت و سربلندی ایرانی بودن مهم است که البته با نصیحت و حرف نمی توان مشکلات را حل کرد، اما دانش آموزان باید با مدارک فرهنگی، علمی و تاریخی آموزش واقعی ببینند.

وی پس از بیان انتظارات معلمان، مسئولیت همه جانبه دولت در قبال جامعه معلمی را یک ضرورت واقعی دانست و گفت: معیشت معلمان بسیار مهم است، اما مشکلات معلمان تنها وسیله رزق نیست و دایره وسیعی دارد که شامل آن می شود. مهارت آموزی، تجربه یادگیری و مراقبت از دانشگاه فرهنگیان. .

رهبر انقلاب در خصوص مسائل اصلی تعلیم و تربیت، عبور از مراحل سخت توسعه همه جانبه کشور را بدون کمک و نقش آموزش و پرورش غیرممکن دانستند و بر اهمیت شناخت جایگاه بزرگ تأکید کردند. وی افزود: خطای راهبردی برخی مسئولان در گذشته متأسفانه عظمت و نفوذ آموزش و پرورش را نمی دانستند و به این قشر به عنوان مصرف کننده مزاحم و اسراف کننده بودجه نگاه می کردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به اتفاق نظر بسیاری از علما و صاحب‌نظران درباره اهمیت مدرسه در حل مشکلات کشور، افزودند: همانطور که این صاحب‌نظران می‌گویند اگر 20 سال پیش به موضوع مدرسه می‌پرداختیم، زیاد نبود. مشکلات امروز بنابراین راه حل در برنامه ریزی خوب و تلاش جدی برای اصلاح مدارس نهفته است و همه مسئولان، تصمیم گیران، تصمیم گیران و آحاد مردم باید اهمیت حیاتی نظام آموزشی را درک کنند.

رهبرانقلاب با انتقاد از بی ثباتی در مدیریت آموزش و پرورش گفتند: نظام با این عظمت متاثر از تغییر مستمر وزیر است. مهمتر از همه این که تغییر وزیر گاهی باعث تغییر معاونان رئیس جمهور، مدیران میانی و حتی مدیران مدارس می شود.

«لزوم انطباق ساختار، محتوا و برنامه درسی آموزش و پرورش با نیازهای کشور» نکته مهم دیگری بود که رهبر انقلاب بر آن تاکید کردند و اعلام کردند: کشور به همان اندازه که به متفکر و دانشمند نیاز دارد، به کارگران شایسته نیاز دارد، اما آیا در حال حاضر، آیا بین آموزش رایج در دبیرستان های واجد شرایط و آموزش فنی و حرفه ای رابطه متعادلی وجود دارد؟ و راهروی عبور از مدرسه و دبیرستان برای رسیدن به دانشگاه و نحوه توزیع نیروی انسانی در مناطق مختلف کشور آیا این راه درست است؟

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، مسئولان امر را به انعکاس و بازنگری در روند فعلی آموزش و ارزیابی بهره‌وری آن برای کشور فراخواندند و افزودند: سیاست اصلی آموزش و پرورش باید آموزش علوم مفید و پاسخگویی به نیازهای امروز و فردای کشور باشد.

«سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و آموزش و پرورش» موضوع اساسی دیگری بود که رهبر انقلاب در مورد آن 5 توصیه به مسئولان دادند: «اول اینکه سند تحول باید به طور مستمر تکمیل و به روز شود». دوم، حمایت قاطعانه از سند تحول و کمک به اجرای آن». سوم اینکه برای سند تحول که سند محکم و خوبی است، جایگزین و رقیبی ایجاد نشود. رابعاً نقشه راه تفصیلی اجرای سند تحول از ستاد به مدارس تهیه و در دولت و مجلس حمایت شود و پنجم اینکه در نقشه راه شاخص های قابل سنجشی تعیین شود که بر اساس آن پیشرفت اجرای سند به طور مستمر نظارت خواهد شد.”

یکی دیگر از موضوعات مهم آموزش و پرورش که آیت الله خامنه ای به آن پرداخته بود، موضوع بسیار مهم «استخدام معلم» بود.

وی با اشاره به کمبود معلم به دلیل عدم پیش بینی دقیق در گذشته گفت: معلمان زیادی در سراسر کشور جان خود را از دست می دهند اما همچنان با کمبود معلم متعهد و موثر مواجه هستیم که راه حل آن تلاش و سرمایه گذاری بیشتر است. ایجاد زیرساخت و ظرفیت موسسات تربیت معلم به ویژه دانشگاه فرهنگیان و همچنین استفاده از اساتید مجرب، وفادار و پیشکسوت.

رهبر انقلاب همچنین رعایت صلاحیت های حرفه ای و عمومی معلمان در طول خدمت و قانع نشدن به گزینش های انجام شده در دوران خدمت را ضروری دانستند و گفتند: ملاک های گزینش نباید کمرنگ شود.
«تألیف کتاب‌های درسی جذاب، به‌روز و بدیع» از دیگر ضرورت‌هایی بود که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درباره آن صحبت کردند: کتاب‌های درسی در همه رشته‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که نسل جوان برای یادگیری آن هیجان‌زده شوند.

وی گنجاندن مفاهیم اسلامی و معرفی علمای اسلامی و ایرانی و پیشوایان دانش و اکتشافات علمی در تاریخ ایران را از جمله وظایف لازم برای به روز رسانی کتب درسی با توجه به تغییر زمان برشمرد و خاطرنشان کرد: منظور برخی از تغییر دوره زمانی است. اصولی مانند عدالت، انصاف و عشق هرگز تغییر نمی کند، روبناها مانند شیوه های نوشتن و بیان در حال تغییر هستند.

آخرین توصیه رهبر انقلاب در این دیدار توجه به مسائل تربیتی در مدارس بود که ایشان از توجه به این موضوع در ستاد آموزش و پرورش قدردانی کردند و گفتند: البته توجه به مسائل تربیتی باید به مدارس نیز تعمیم یابد. اما الان تاثیر چندانی ندارد، نمی شود و خیلی از مدارس کادر آموزشی ندارند، البته کار آموزشی باید جذاب باشد تا بچه ها را نترساند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر تعیین تکلیف هر چه سریع‌تر مدیریت آموزش و پرورش برای پیشبرد قاطع و هر چه بهتر امور در این نهاد، گفتند: به آینده آموزش و پرورش و کارهای بزرگ معلمان ارجمند امیدواریم.

در ابتدای این جلسه مهندس صحرایی سرپرست وزارت آموزش و پرورش گزارشی از فعالیت های یکسال گذشته و برنامه های آتی این وزارتخانه ارائه کرد.
اجرای سند تحول، تکمیل مراحل اجرای قانون طبقه بندی، بهبود کتب درسی و گسترش تدریس عملی، به روز رسانی نظام آموزشی هویت و سبک زندگی دانش آموزان، تعیین ماموریت به بازماندگان آموزش و پرورش، افزایش کیفیت مدارس دولتی، آزمون های ویژه تربیت معلم و همچنین ایجاد یک پردیس آموزشی ویژه. «معلم معارف» یکی از محورهای گزارش سرپرست وزارت آموزش و پرورش بود.

انتهای پیام

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *