این موضوع در گفتگو با آنا بررسی شد.

یکی از اعضای سابق شورای رقابت گفت: وظیفه شورای رقابت بررسی انحصاری بودن یا نبودن این خودرو است. در این شرایط اگر خودروی انحصاری باشد، این شورا قیمت می دهد. در این زمینه باید تاکید کرد که کار شورای رقابت تعیین قیمت خودرو نیست.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، 22 اردیبهشت ماه سال جاری مصوبه 659 شورای رقابت، خودروهای برقی را از شمول قیمت گذاری اجباری خارج کرد. به نوعی می توان این اقدام را در ادامه تلاش دولت برای کنترل و ثبات بازار خودرو دانست. اما سوال اینجاست که آیا حذف قیمتگذاری اجباری در شرایط فعلی بازار ایران بهویژه در مورد خودروهای برقی صحیح است؟
در همین رابطه آلبرت بغزیان، یکی از اعضای سابق شورای رقابت به خبرنگار آنا گفت: با توجه به اینکه مدتی است با شورای رقابت در ارتباط نیستم و نمی دانم چگونه و چرا قیمت گذاری خودروهای برقی از خارج شده است. حالت دستوری است، اما ما احساس کردیم که تصمیم گیری قیمت باید تحت کنترل شورای رقابت باشد.
قیمت مناسب
وی ادامه می دهد: بحث بر این بود که خودروهای وارداتی باید از نظارت شورای رقابت خارج شوند زیرا مشمول هیچ عملیات ساختی نیستند. حجم واردات خودرو در حدی نیست که بخواهد شورا را درگیر کند و بیشتر بحث بر سر قیمت مناسب بوده است. در این راستا شورای رقابت از قیمت گذاری این خودروها کنار گذاشته شده است.
بغزیان تصریح کرد: پیش بینی می شود شورای رقابت در مورد خودروهای مونتاژی و برخی خودروهای تولید داخل از مکانیسم قیمت گذاری خارج شود. لازم به ذکر است که در گذشته قیمت گذاری خودرو اجباری نبود و بازار خود را اداره می کرد. اما او با اشتباهات خود شرایطی را ایجاد کرده است که اکنون از پرداختن به وضعیت قیمت گذاری اجباری می ترسیم.
وظیفه شورای رقابت تعیین قیمت خودرو نیست
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: وظیفه شورای رقابت بررسی انحصاری بودن یا نبودن این خودرو است; در این شرایط اگر خودروی انحصاری باشد، این شورا قیمت می دهد. در این خصوص تاکید می شود که کار شورای رقابت تعیین قیمت خودرو نیست.
واردات خودرو کار خاصی ندارد
وی ادامه داد: در گذشته الزامی به واردات خودرو نداشتیم و امروز هم تعرفه واردات مشخص نیست. در مورد خودروهای برقی نیز به نظر می رسد قصد داریم به نام مسائل زیست محیطی، تعهدات و مشوق های قانونی را اعمال کنیم.