باقری ادامه داد: در نتیجه مجموعه ای از موضوعات بحث برانگیز داریم که تاکنون حل نشده باقی مانده است و ممکن است در این روند مذاکراتی که در این دور آغاز شد، تعدادی از مسائل در مرحله حل شود. که عموماً از صحنه مذاکره خارج خواهند شد. وارد متن توافق شوید و ممکن است چند موضوع دیگر باقی بماند.
باقری گفت: زمانی که به وین بازگشتیم، از روز پنجشنبه (18 آذرماه) دیدارهایی بین طرف ایرانی و نمایندگان 1+5 در وین انجام شده است که بر اساس اسناد رد و بدل شده بین دو طرف دائما در حال مذاکره هستند. “
باقری همچنین در پاسخ به این سوال که آیا به نظر شما امکان توافق وجود دارد؟
باقری در تشریح فضای داخل مذاکرات در وین افزود: فضای داخل مذاکرات بسیار جدی است اما ضمن احترام به یکدیگر و با توجه به اینکه طرفین می خواهند به توافق برسند، از روزی که در 8 آذر هستیم. تا اینجا آمده ایم، این فضا بر اتاق گفتگو حاکم است.
رئیس مذاکرهکننده ایران ادامه داد: در حوزه مذاکرات از ابتدا تلاش کردهایم تا بهعنوان نهادهای ذیصلاح از جمله دستگاههای اقتصادی، همه ظرفیتهایی را پیدا کنیم که مستقیم یا غیرمستقیم بر روند گفتوگو چه از نظر محتوایی تأثیر بگذارد. و سایر زمینه های مرتبط از دیدگاهها و ایدههایی استفاده کنید که میتواند به ارتقای ظرفیت مذاکرهکنندگان و سطح گفتگو کمک کند که رسانهها میتوانند در این زمینه نقش اساسی داشته باشند.
وی افزود: در نتیجه دو قسمت از مسائل حل نشده خواهیم داشت که عمده مذاکرات ما در دوره آتی بر این موضوعات متمرکز خواهد بود.
مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر عقب نشینی ایران از موضع خود، افزود: من نمی دانم پایگاه کسانی که گفته اند ایران از موضع خود عقب نشینی کرده است، عقب نشینی کرده است. هفته گذشته نظرات و مواضع طرف ایرانی را در مورد پیش نویسی که در وین 6 نهایی شد، اعمال کردیم و به طرف مقابل رساندیم، یعنی جمهوری اسلامی ایران اولویت ها و مواضع خود را بر اساس آن موضع تعیین کرده است. مذاکره با طرف مقابل انجام می شود.
وی ادامه داد: یعنی ما با همان مواضعی که هفته گذشته داشتیم پای میز مذاکره آمدیم و نوشتیم و به طرف مقابل دادیم و طرف ایرانی هم این دیدگاه ها را توضیح داد و نقل قول ها و دلایلش را ارائه کرد. دیدگاه “با طرف مقابل مطرح شد.
باقری که با خبرگزاری صدا و سیما صحبت می کرد، افزود: در 6 دور قبل و این دور مذاکرات در چند محور آغاز شده است که اکنون نیز ادامه می دهیم. در مورد برخی از این موضوعات تا حدودی توافقاتی حاصل شده است، اما در بسیاری از موارد توافق کامل و جامعی بین بخشها وجود ندارد.
وی افزود: ممکن است برخی سوالات به دلیل دیدگاه ها و نظرات دولت جدید مطرح شود که ممکن است به آن ها نیز اضافه شود. همچنین ممکن است برخی از مواردی که مطرح می کنیم در ابتدا مورد قبول طرف مقابل قرار نگیرد که می تواند محل اختلاف باشد.
سرپرست مذاکره کننده ایران ادامه داد: نکته دوم این است که ما چارچوب هایی را در مذاکرات رعایت کرده ایم که مبنای دستیابی به توافق است، به ویژه اینکه مواضع و دیدگاه های خود را بر اساس توافقی بسازیم که طرفین خواهان توافق 1394 هستند.
وی در ادامه با بیان اینکه هر یک از طرفین باید از مواضع خود دفاع کند و استدلال خود را بیاورد و منافع طرف خود را دنبال کند، ادامه داد: البته این به معنای همسویی 100 درصدی مواضع دو طرف نیست، بلکه این رویکرد به گونه ای است که روند را مختل می کند. به هر حال من او را حداقل در مدتی که در متن گفتگوها بودم ندیدم.
باقری افزود: این توافق برای دو طرف قابل قبول است و یکی از موضوعات اصلی این مذاکرات این است که شرایطی فراهم شود تا آمریکا که از توافق خارج شده و می خواهد این توافق را منعقد کند، دلایل لازم را به دست آورد. ایالات متحده به این توافق بپیوندد. و شرایطی را که آمریکایی ها باید داشته باشند تا بتوانند دوباره وارد این توافق شوند باید مشخص شود و آن شرایط محقق شود و منعقد شود.
باقری گفت: این موضوع هم در جلسه گفتگو مطرح شد و هم نظرات آنها (روسیه و چین) به صورت عمومی منتشر و در اختیار رسانه ها قرار گرفت.
مذاکره کنندگان ایرانی با رویکردی حرفه ای بر پیشبرد هر چه بیشتر گفت و گو تمرکز می کنند.
معاون وزیر امور خارجه در پایان با تشریح مواضع روسیه و چین در مورد پیشنهادات ایران، افزود: این کشور از ابتدا موضع آنها این بود که دیدگاه ها، مواضع و اصلاحاتی که طرف ایرانی در پیش نویس شش دور انجام داد. مذاکرات در وین قابل مذاکره است و طرف ایرانی باید در دیدار با طرف مقابل از موضع خود دفاع کند و طرف مقابل نظر، دیدگاه و نظر خود را در مورد پیشنهادات و اصلاحات طرف ایرانی بیان کند.
مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: طبیعی است که طرف مقابل استدلالها، دیدگاهها و اولویتهای خود را مطرح میکند و در جریان مذاکرات، برخی اختلافات در این مذاکرات که هماکنون در حال انجام است، در دورههای کارشناسی حل میشود و برخی مسائل باقی مانده است که این موضوعات باید در سطح بالاتری بین ایران و نمایندگان 1+5 مذاکره شود.
در این دور از مذاکرات، کار بر روی متون محدود به کارگروهها نیست و طرفها در قالبهای مختلف و در سطوح مختلف در حوزههای رفع تحریمها و انرژی هستهای کار میکنند. علاوه بر جلسه کارگروه مسائل هسته ای، چندین نشست فشرده به اشکال مختلف با محوریت رفع تحریم ها برگزار شد.
باقری در ادامه و در پاسخ به این سوال که برخی رسانه ها و مقامات حاضر در مذاکرات وین مدعی هستند ایران در این مذاکرات مواضع حداکثری دارد و به دنبال اتلاف وقت است، گفت: مواضع حداکثری یا حداقلی با چه معیاری سنجیده می شود؟ مواضع ما بر اساس توافقی است که در سال 2015 بین ایران و 1+5 نهایی شد و نکات، ملاحظات و مطالبات ما بر اساس آن توافق است.
وی گفت: «بر این اساس نمیتوانیم این معامله را نادیده بگیریم.
امروز جلسات متعددی در سطوح و قالب های مختلف بین هیئت ایرانی و سایر هیئت ها برگزار شده است.
باقری درباره مذاکرات این دور افزود: ما وارث یک سری تلاشهایی هستیم که در نیمه اول امسال انجام شد. زمانی که دولت جدید تشکیل شد، طبیعی بود که در موضوعات مختلف از جمله سیاست خارجی، اهداف، اولویت ها و دستور کارهای متفاوتی داشت، اما در مورد مسائل مربوط به تعهدات بین المللی کشور یا موضوعات مورد علاقه، یک دید جامع باید بتواند به اجماع برسند.از افراد مختلف در کشور پیروی کنید تا در این زمینه حکومت کنید.
معاون وزیر امور خارجه در خصوص وقفه دور هفتم تا ادامه آن در هفته جاری گفت: این وقفه موضع برخی از این کشورها را برانگیخته است که ایران نباید چشم انداز جدیدی ارائه کند اما بعد از یک هفته عملا منطقی است. ایران پذیرفته شده است و در این راستا در روزهای اخیر مذاکراتی در وین بین هیئت های ایرانی و 1+4 انجام شده که نتیجه آن استخراج اختلافات دو طرف است که باید در سطح مورد توجه قرار گیرد. از مقامات ارشد مذاکره کننده و حل و فصل شد.
وی افزود: این توافق و این مذاکره جنبه دیگری هم دارد، دیدگاه آنها، اولویت و رویکردشان و جدیت و آمادگی آنها نیز در موفقیت مذاکرات و رسیدن سریعتر به توافق موثر است. یا نه. در مورد طرف ایرانی، من به دستیابی به توافق خوشبین هستم، اما با توجه به سوابق ناخوشایند مردم ما در طرف مقابل، قطعا ساده لوح نخواهیم بود.
باقری گفت: در تعامل با دستگاه های ذیربط مرتبط با مذاکرات اقتصادی، اولویت اصلی این دور از مذاکرات رفع تحریم های غیرقانونی و ظالمانه بود که چندین ماه است که ارتباط مستمری با نمایندگان این دستگاه ها و آنها داشته ایم. نظرات، دیدگاه ها، اولویت ها و حساسیت ها.» ما در مورد لغو تحریم ها تحقیق کرده و در قالب اسنادی که بتوانیم به طرف مقابل ارائه کنیم تا به توافق پایدار و مطلوب مردممان برسیم.
وی ادامه داد: آنچه به طرف ایرانی مربوط می شود این است که تیم مذاکره کننده ایرانی ابتدا با دست پر به وین آمدند و ظاهراً نظرات خود را در مورد موضوعات مختلف مورد بحث دسته بندی، خلاصه و اولویت بندی کردند. برخی از آنها و برخی در روزهای آتی همانطور که روند گفتگو لازم است.
به گزارش ای بی اس نیوز، دور جدید مذاکرات پنجشنبه هفته گذشته (16 آذرماه) با آغاز به کار نشست کمیسیون مشترک شورا از سر گرفته شد. بلافاصله پس از نشست کمیته مشترک، هیئت ها شروع به کار بر روی متون و تلاش برای کاهش اختلافات کردند.
وی افزود: در پایان وین 6 چند موضوع حل نشده چه در زمینه رفع تحریم ها و چه در زمینه اقدامات هسته ای داشتیم که در این دور اگر مسائل حل نشود به مسائل اضافه می شود، مسائل قبلی و این مسائل. موضوع بحث ما با طرف مقابل خواهد شد. این امر به مذاکراتی که در این مقطع در روزهای آینده وارد خواهیم شد، شکل خواهد داد.
رئیس مذاکره کننده ایران با اشاره به مثالی گفت: به عنوان مثال توافقی بین دو طرف در مورد اقدامات هسته ای صورت گرفته است اما در این زمینه هنوز 6 موضوع وین وجود دارد که به آن نرسیده است، همچنان توافق شده و مذاکرات ادامه خواهد داشت.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز