روند تبدیل ایران از واردکننده به صادرکننده لبنیات

ایران در دهه 70 یکی از واردکنندگان محصولات لبنی بود، اما با اختصاص بودجه واردات به تولید داخلی، اکنون به صادرکننده تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شیرخشک، کره و پنیر سه فرآورده لبنی مهمی بودند که در دهه 70 از کشورهایی مانند دانمارک، فرانسه و هلند به ایران صادر می شد. انجمن لبنیات و ظفری، رئیس اتحادیه لبنیات ایران.
به گفته فعالان لبنی، در سال 75 با حمایت های جهادی و مردمی و جهاد سازندگی شرایط تغییر کرد و با پذیرش دولت وقت، امکان اختصاص بودجه یک ساله برای واردات پنیر از تولیدات لبنی کشور فراهم شد.
در آن زمان با تلاش وزارت جهاد و تامین مالی بانک کشاورزی شبکه هایی برای جمع آوری شیر تولیدی مازاد بر مصرف جمعیت ها ایجاد شد.
همزمان با حرکت به سمت تولید ملی لبنیات، در بخش فنی نیز با تلاش مهندسان، دستگاه های لازم طراحی و در داخل تولید شد، به گونه ای که ایران در این بخش نه تنها به خودکفایی رسیده، بلکه به یک صادرکننده نیز تبدیل شده است. از این دستگاه ها به کشورهای همسایه می رسد.
بر اساس آخرین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، ایران با صادرات یک میلیون و 583 هزار تن شیر و فرآورده های لبنی، 17 درصد از کل صادرات شیر و فرآورده های لبنی آسیا را در اختیار دارد.
صادرکنندگان لبنیات می گویند در حال حاضر به کشورهای همسایه مانند ارمنستان، عراق، پاکستان، افغانستان و همچنین گرجستان و قزاقستان صادرات داریم.
ایران که تا دهه 1970 واردکننده محصولات لبنی بود، اکنون به بزرگترین تولیدکننده لبنیات در آسیا تبدیل شده است، در حالی که طبق گزارش فائو، رتبه اول تا پانزدهم را برای 68 محصول دیگر کشاورزی دارد.