یک کارشناس صنعت خودرو گفت: طی شش ماه گذشته در سایه سیاستهای این هیئت، سهم خودروسازان مونتاژی از کمتر از 10 درصد به 19 درصد افزایش یافته است و از گرانتر شدن خودروها، سهم بازار را به خود اختصاص داده است. افزایش یافت. ارزش آنها در بازار خودرو به 40 درصد رسید و بر اساس اعلام رسمی شورای رقابت، تنها 17 درصد از این سهم، مربوط به سودی است که به دست آورده اند.
امیرحسن کاکایی در گفت وگو با خبرنگار ای بی اس نیوز، اظهار کرد: جالب است بدانید که مونتاژکنندگان به دستور اولیه شورای رقابت مبنی بر فروش بر اساس قیمت های اعلامی این شورا عمل نکرده و محصولاتشان بر اساس قیمت گذاری شده است. دلار رسمی در نهایت این اتفاق افتاد که قیمت کارخانه سه خودروساز خصوصی بالاتر از قیمت بازار بود.
وی با بیان اینکه در این مدت سهم خودروسازان داخلی کاهش یافته و همه از زیان آنها مطلع هستند، تصریح کرد: شرایط به جایی رسیده است که دو خودروساز کشور از نظر مالی قادر به ادامه تولید نیستند.
این استاد دانشگاه با اشاره به تبعیض خودروسازان داخلی و قیمت های بالای تعیین شده برای برخی از محصولات یکی از خودروسازان داخلی در مقایسه با محصولات مشابه یا حتی باکیفیت تر خودروسازان دیگر، گفت: به نظر می رسد بازار می تواند به عنوان شورای رقابت ارزش گذاری بهتری داشته باشد. محصول را می شناسد و قیمت این محصولات در بازار به واقعیت نزدیکتر است، در شرایطی که بازار بفهمد کدام محصول ارزش بیشتری نسبت به کالای دیگر دارد، شورای رقابت نمی تواند آن را از روی ارقام و ارقام حسابداری تشخیص دهد که کدام خودرو بیشتر است. گرانتر از دیگری؟ چه کسی باید خسارت ده ها میلیون خودروساز را برای هر دستگاه به دلیل تعلل شورای رقابت در تعدیل قیمت خودروهای خاص جبران کند؟ به نظر می رسد این شورای رقابت به خودروساز ملی و به طور خاص به یکی از خودروسازان نظر دارد و این موضوع در مورد سایر محصولات این خودروساز نیز صادق است.
وی با بیان اینکه یکی از خودروسازان داخلی در فاصله آذر 1400 تا اوایل سال 1402 اجازه افزایش قیمت را نداشت، گفت: اما در عین حال به دلایل مختلف حتی اگر ما افزایش قیمت داشته باشیم به خودروسازان دیگر افزایش قیمت دادند. من از این مشکل انتقاد نمی کنم. چرا قیمت محصولات این خودروساز به روز می شود اما این اقدام نشان می دهد که روش قیمت گذاری کاملا ناعادلانه است و این مشکل قابل کتمان و انکار نیست.
وی در عین حال تصریح کرد: رویه فعلی قیمت گذاری بر اساس اطلاعات دقیق نیست و استانداردها برابر نیست، بنابراین به این نتیجه می رسم که یک موضوع سیاسی پشت پرده وجود دارد یا اینکه فضای موجود مبتنی بر اقتصاد غیر شفاف است. البته من نمی خواهم در این دسته قرار بگیرم. من می خواهم اعضای شورای رقابت را که افراد تحصیلکرده ای هستند متهم به فساد کنم، اما به نظر می رسد نظر خاصی در این مورد وجود دارد و برخی می خواهند خودروساز کشور را تخریب کنند.
این استاد دانشگاه علم و صنعت گفت: نمی توانم ثابت کنم که نگاه سیاسی پشت پرده وجود دارد، اما با قاطعیت و قاطعیت می توان گفت که این شیوه قیمت گذاری منجر به انحراف در تصمیم گیری می شود.
کاکایی تصریح کرد: بر اساس اطلاعات میدانی تاکید می کنم که در تصمیمات شورای رقابت بی طرفی رعایت نمی شود و مسیری که این شورا طی می کند قطعا به رقابت پذیری صنعت ما منجر نمی شود، بلکه منجر به مونتاژ و مونتاژ می شود. واگذاری کل بازار به خارجی ها و من این را بر اساس ارقام می گویم و کسی را متهم نمی کنم. در شرایط کنونی کار مونتاژ رو به افزایش است و تولیدکننده داخلی ضرر می کند و در عین حال برخی می گویند دلیل توسعه نیافتن صنعت داخلی و به قاطعیت می توان گفت روندی است که در آن رقابت می شود. شورا. قطعاً منجر به فروپاشی صنعت خودروسازی کشور و تحویل بازار به چین خواهد شد.
به گفته وی، مونتاژکاران در نیمه نخست امسال حجم زیادی از خودرو را به بازار فروختند و با روند فعلی بازار به تدریج در اختیار مونتاژکاران قرار می گیرد.
این کارشناس صنعت خودرو گفت: آیا نقش شورای رقابت توسعه رقابت در داخل کشور نیست؟ اگر از این طریق رقابت ایجاد نکنیم و صرفاً صنعت را نابود کنیم و بازار را به دنیا واگذار کنیم، دیگر شورای رقابت لازم نیست!
وی در خصوص عملکرد شورای رقابت گفت: این ساختار برای ایجاد فضای رقابتی در کشور سرمایه داری مانند آمریکا برای توسعه قدرت رقابتی و جلوگیری از ایجاد انحصار وجود دارد. این کشور در راستای حمایت از تولید داخلی به خودروسازان و مردم اعلام کرد که برای خودروهای برقی با باتری آمریکایی یارانه می دهد اما در صورت استفاده از باتری های چینی مشمول یارانه نمی شود. این کشور با این اقدام به دنبال حمایت از تولیدکننده ملی خود است.
این کارشناس بازار خودرو کشور گفت: هدف شورای رقابت باید ایجاد صنعت و بازار رقابتی باشد اما ما دقیقا برعکس عمل می کنیم و به نام رقابت انحصار ایجاد می کنیم. کار مونتاژ را تقویت می کنیم و فضا را برای واردات ایجاد می کنیم. هدف همه این فضاسازی ها تخریب صنعت و واردات کشور است. زمانی که شما یک صنعت را بی حرکت می کنید و خودروساز به مدت پنج سال با ضرر تولید می کند، بدیهی است که توسعه امکان پذیر نیست.
کاکایی تصریح کرد: مشکلات خودروسازان خارج از حوزه خودروسازی ناشی از برخی سیاست های نادرست است که یکی از مهم ترین آنها قیمت گذاری دستوری است. در شرایطی که خودروسازان داخلی با سرعت بیشتری به سمت تخریب سوق داده می شوند، روزی که تخریب واقعی رخ دهد، چنان زلزله ای در اقتصاد رخ می دهد که هیچ طرفی نمی تواند کاری انجام دهد.
تغییر دیدگاه شورای رقابت
این کارشناس صنعت و بازار خودرو کشور ضمن تاکید بر اینکه بخش قابل توجهی از اعضای شورای رقابت تحصیلکرده و متخصص هستند، گفت: اما در صورت لزوم باید برخی از اعضای شورای رقابت جایگزین شوند و در سیاست های مردمی که ایجاد این وضعیت، اصلاح شود. چون مسلم است شورای رقابت با این دستور به زودی صنعت خودرو را نابود خواهد کرد.
انتهای پیام