پس از گذشت حدود دو ماه از تصویب لایحه دو فوریتی خودروهای وارداتی و صدور مجوز واردات خودروهای فرسوده به دولت، روز گذشته (یکشنبه ۲۰ تیرماه)، هیات فرصت نیز عدم مخالفت خود را با این طرح اعلام کرد. بر این اساس با توجه به عدم مخالفت هیچ نهادی از وزارت حراست و مجلس با مجمع طبقه بندی، در صورت تایید نهایی بانک مرکزی، ورود خودروهای فرسوده به کشور با هدف تنظیم مقررات بازار موازی خودروهای جدید خارجی قطعی خواهد بود و بر اساس پیش بینی کارشناسان در این زمینه باید منتظر کاهش قیمت خودروها در بازار بود.
به گزارش ای بی اس نیوز، آخرین روزهای فروردین ماه بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت صورتحساب دو فوریت خودروی فرسوده را برای انجام تشریفات قانونی به دولت ارائه کرد تا در صورت تایید مراجع ذی صلاح، واردات خودروهای دست دوم نیز در برنامه خواهند بود. در طرح پیشنهادی وزارت امنیت برای واردات خودروهای فرسوده، عمر مفید خودروها حداکثر تا پنج سال در نظر گرفته شد و نیاز به تصویب استاندارد سازمان ملی استاندارد و محیط زیست نیز در نظر گرفته شد. یک شرط، یک التزام. همچنین در این پیشنهاد تصریح شده بود که هر شخص حقیقی می تواند بدون داشتن کارت بازرگانی خودرو وارد کند.
وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت (سیدرزا فاطمی امین) نیز در حاشیه جلسه هیات دولت در 9 فروردین ماه از تصویب لایحه دو فوریتی واردات خودروهای فرسوده به دولت خبر داد و اعلام کرد: به زودی به مجلس ارسال می شود. پس از آن، ششمین رئیس جمهور مه یک نامه با عنوان «الحاق موادی به قانون سازمان صنعت خودرو» که به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت در تاریخ 9 فروردین 1402 با شرط یک فوریت به تصویب هیأت وزیران رسید. وی برای انجام تشریفات قانونی به رئیس شورای اسلامی شهر فرستاده شد و از واردات خودروهای فرسوده نیز یاد شد.
سخنگوی وزارت دفاع در اوایل اردیبهشت ماه از تسهیل واردات خودروهای فرسوده با اخذ مجوزهای قانونی صحبت کرد که بر اساس آن مواردی مانند انتقال فناوری و داشتن نمایندگی رسمی خودروهای فرسوده از سازمان مصوب صنعت خودرو حذف شد. قانون 1401. در لایحه دولت نیز اشاره شده بود که امکان استفاده از استانداردهای کشور مبدا برای خودروهای فرسوده وارداتی با تایید سازمان ملی استاندارد و سازمان محیط زیست کشور قابل قبول است.
سرانجام در 21 اردیبهشت بود که نمایندگان شورای اسلامی به بررسی لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو در شرایط مضاعف پرداختند. معامله و متعاقبا محمدباقر قالیباف – رئیس شورای اسلامی – در گفت و گوی تلویزیونی از عدم مخالفت مجلس با واردات خودروهای فرسوده خبر داد.
وی با بیان اینکه از نظر ما (مجلس) در آیین نامه ای که برای واردات خودرو تعریف شده است، گفت: دولت ممکن است واردات خودروهای دست دوم را در نظر بگیرد، تصریح می کند: اگر دولت از ما می خواست باور می کردیم که برای واردات خودروهای فرسوده و دست دوم تفاوتی وجود ندارد. البته واردات خودروی کارکرده دارای شرایطی مانند عمر خودرو، خدمات، نحوه واردات و … می باشد. ; به هر حال دو لایحه اضطراری تصویب شده و دولت می تواند خودروهای فرسوده وارد کند.
به گفته رئیس شورای اسلامی، واردات خودروهای فرسوده قطعا بر قیمت، تولید و کیفیت خودروهای داخلی تاثیرگذار خواهد بود و خودروساز برای ماندن در بازار باید کیفیت را افزایش دهد و «تصور نکنید هر ماشین به هر قیمتی فروخته می شود.» می توان.
در همین راستا، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز اعلام کرد: لایحه فوریت واردات خودرو پس از ابلاغ کتبی تایید رئیس مجلس اجرایی می شود. این واردات در چارچوب مشخص شده در لایحه صورت می گیرد. منتظر نظر رئیس مجلس هستیم مبنی بر اینکه مقررات واردات مغایر با قانون سازمان صنعت خودرو که کتباً به دولت ابلاغ شده است.
پس از این موضوع، کمیسیون نظارت دبیرخانه شورای رفاه در رابطه با نامه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو (پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت)، تناقضات و ابهامات متعددی را مطرح کرد. از جمله مغایرت با مواد 9 و 7 سیاست های کلی قانون گذاری، بند 1 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و بند 7 سیاست های کلی تولید ملی و بند 2 سیاست های کلی برنامه هفتم به رسمیت شناخته شده بود. گزارش شده است.
پس از این گزارش، اعضای شورای عالی نظارت به بحث و تبادل نظر پرداختند. در نهایت با توجه به موافقت کلی مجمع فرصت سنجی با واردات خودرو و همچنین آمارهای موجود از نیاز خودرو، کسری بازار خودرو و تایید عدم ضرر واردات به تولید داخل. ، مشخص شده است که واردات خودروهای فرسوده مغایر با سیاست های کلی نظام است. بنابراین گزارش، دیروز (یکشنبه) هیات ارزیابی فرصت ها به عنوان یکی از جدیدترین نهادهای تصمیم گیر، عدم اعتراض خود را به واردات خودروهای فرسوده به کشور اعلام کرد.
در جلسه دیروز مجمع پس از بحث و تبادل نظر اعضای شورای عالی نظارت در خصوص حسن اجرای سیاست های کلی نظام، واردات خودروهای فرسوده را مغایر با سیاست های کلی ندانستند و دبیر شورای فرصت با اشاره به اینکه دولت مجاز به واردات خودرو است، افزود: برای واردات خودروهای فرسوده نیازی به لایحه نبود. به غیر از ابهام مربوط به «انتقال فناوری»، ایراد دیگری از سوی کمیته نظارت دبیرخانه وجود ندارد.
با ورود خودروهای فرسوده قیمت ها در بازار کاهش می یابد
واردات خودروهای فرسوده با هدف تامین بخشی از نیازهای بازار که با تولید داخلی و واردات خودروهای جدید قابل تامین نیست، برنامه ریزی و اجرا شده است. با معرفی خودروهای دست دوم (تمیز یا نو)، از آنجایی که قیمت آنها نسبت به خودروهای جدید مناسبتر است، میتوان بخشی از نیاز بازار را برطرف کرد. بنابراین این اقدام تاثیر بسزایی در کنترل قیمت در بازار خواهد داشت.
با توجه به واردات خودروهای فرسوده به کشور و تاثیر آن بر بازار داخلی، امیرحسن کاکایی، عضو هیئت علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی بیان کرد: ابتدا نکته مهم و اساسی این است که بانک مرکزی نیز موافقت خود را با تخصیص ارز برای واردات اعلام می کند و تایید می کند که در شرایط فعلی اقتصادی قادر به تامین ارز برای واردات این خودروها خواهد بود. . یا نه.
وی افزود: واردات خودروهای فرسوده جنبه های زیادی دارد که باید بررسی شود اما نکته مهم این است که برای واردات خودروهای فرسوده باید به بحث خدمات پس از فروش و خدمات به مشتریان توجه کرد. ضمناً موضوع مبدأ ارز که در فاکتور واردات خودروی فرسوده خط کشی نشده است نیز باید مورد توجه قرار گیرد تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
همچنین سعید موتمانی – رئیس سندیکای نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران – وی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: به هر حال واردات خودرو (نو و کارکرده) با هدف تنظیم بازار به گونه ای انجام می شود که پاسخگوی نیازها و تقاضاهای بازار و شکاف های عرضه (تناسب بین عرضه و عرضه) باشد. تقاضا، که منجر به افزایش قیمت نیز شد). باید اذعان داشت که واردات خودرو منجر به تنظیم بازار خودروهای داخلی و حتی کاهش قیمت ها می شود. مهمتر از آن، حجم بالای تقاضایی را که تولید داخلی به تنهایی قادر به تامین آن نیست، پوشش خواهد داد.
وی تصریح کرد: البته در مورد واردات خودروهای فرسوده به کشور، لازم است خودروها از برندهای معتبر و شناخته شده وارد شوند تا از نظر کیفیت و عمر مفید مشکلی نداشته باشد و وجود نداشته باشد. مشکل یا نیاز به تعویض قطعات با کارایی بالا.
از سوی دیگر، جلال رشیدی کوچی – عضو کمیسیون امور داخلی و مشاوره مجلس همچنین در گفتگو با ای بی اس نیوز ضمن اشاره به اینکه واردات خودروهای فرسوده قطعا موثر در روند کاهش قیمت خودرو هاله، گفت: تعیین تعرفه های متوازن برای این منظور ضروری است. تعرفه (سود بازرگانی) که دولت در بودجه برای واردات خودروهای جدید در نظر گرفته بود، به میزان قابل توجهی افزایش یافت و گاهی تا سه برابر افزایش یافت. البته قرار نیست خودروهای اقتصادی را شامل شود، اما تعیین این تعرفه بالا بار روانی در جامعه ایجاد کرده که سرعت کاهش قیمت ها را کاهش داده است. بنابراین انتظار می رود دولت این تعرفه را اصلاح کند.
وی خاطرنشان کرد: حتی اگر خودروهای بالای 3000 سی سی با تعرفه 170 درصدی وارد شود باز هم قیمت خودروها به میزان قابل توجهی (نسبت به قیمت جدید) کمتر خواهد بود. خودروهای خارجی که تاکنون وارد کشور شده اند با نمونه های مشابه خارجی بیش از 10 برابر اختلاف قیمت دارند و قیمت بالاتری دارند. این بدان معنی است که آنها در کشور ما 10 برابر (1000٪) گران تر هستند. اما قطعا واردات خودرو در کاهش قیمت در بازار موثر خواهد بود.
همچنین یکحسن ارکانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلسوی همچنین معتقد است تا زمانی که خودروسازان داخلی بتوانند برای همه ردههای مردم خودروهای باکیفیت، ایمن و مقرون به صرفه تولید کنند و خدمات پس از فروش قابل قبولی داشته باشند، باید واردات خودرو انجام شود. در شرایط فعلی قطعا واردات خودروهای نو و کارکرده تاثیر بسزایی در قیمت این محصول خواهد داشت. اگر راه واردات خودروهای نو و کارکرده باز شود و نیازهای بازار خودرو تامین شود، این وضعیت فعلی و افزایش قیمت خودرو به نوعی مدیریت می شود، قیمت ها تعدیل می شود و قیمت خودرو کاهش می یابد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با کسری 500 هزار خودرو نسبت به نیاز کشور مواجه هستیم، افزود: دو خودروساز بزرگ و مونتاژکننده هر چه تولید کنند، کسری سالانه 500 هزار خودرو جبران نمی شود. . مانند سایر کالاها مانند گندم، مایحتاج اولیه و دارو که کسری آن را با واردات جبران می کنیم، باید برای رفع این کمبود وارد کنیم.
انتهای پیام