سایر موضوعات

گردش میلیاردها قاچاقچی کالاهای خانگی بدون جان اتفاق افتاد

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، از سال 1396 و در پی محدودیت های پولی، بر اساس مصوبه اولیه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا، واردات لوازم خانگی ممنوع شد. شرکت های هدایت کننده این صنعت تاثیر مثبت این سیاست را بر توسعه این صنعت تایید کرده اند، اما این ممنوعیت واردات از جمله پیشرفت های عظیمی است که در توسعه این صنعت در غیاب نظارت موثر نهادهای نظارتی به همراه داشته است. باعث هرج و مرج شده است. لوازم خانگی قاچاق، تقلبی و فاقد گارانتی در بازارهای فیزیکی و فروشگاه های اینترنتی می باشد. وفور قاچاق در بازار لوازم خانگی از یک سو و ذائقه برخی از مصرف کنندگان برای خرید محصولات خارجی، بازار لوازم خانگی قاچاق را همیشه داغ و سودآور کرده است، اما چرا بازار قاچاق لوازم خانگی سودآور و پرطرفدار شده است. ?

به گفته سعید نیرومند، معاون مبارزه و کنترل جریان های مالی اداره کل مبارزه با قاچاق کالا و ارز، «محصولات نفتی و مشتقات» در صدر فهرست کالاهای قاچاق خروجی قرار دارند. از سوی دیگر، «لوازم خانگی» و «قطعات خودرو» دو گروه اصلی کالاهای وارداتی قاچاق را تشکیل می‌دهند.

تفاوت نرخ ارز مهمترین دلیل قاچاق صادرات در ایران است

معاون اداره کل مبارزه و نظارت بر جریان های مالی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این سوال که آیا تفاوت نرخ ارز می تواند دلیل مهمی بر حجم 20 میلیارد دلاری قاچاق در ایران باشد؟ قاچاق معکوس یا خروجی، موضوع «تفاوت نرخ ارز» وسوسه انگیزترین عامل در شکل گیری این نوع قاچاق است. اما در مورد کالای قاچاق ورودی، عناصری مانند «نظام تعرفه»، «ممنوعیت واردات بیش از 2000 قلم کالا»، «زمان طولانی واردات قانونی»، «مجوزهای سامانه پیچیده» و «سازمان‌های تصمیم‌گیر متعدد» وجود دارد. از جمله مواردی است که معضل قاچاق به کشور را تشدید می کند.

می توان گفت افرادی که در زمینه قاچاق لوازم خانگی فعالیت می کنند چرخه قاچاق دو طرفه دارند، یعنی محصولات ارزان قیمت و یارانه ای را از کشور صادر می کنند و گاهی پولشان به کشور برنمی گردد و ارزشان برمی گردد. به کشور در قالب واردات کالاهای قاچاق. در سال های اخیر تفاوت نرخ ارز در بازار سیاه با نرخ رسمی ارز، سودآوری قاچاق را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.

شهیدی، دبیر انجمن تولیدکنندگان تجهیزات صوتی و تصویری در این خصوص با تاکید بر اینکه تامین مالی قاچاق ادامه دارد، می گوید: تامین مالی ارز از طریق قاچاق سوخت یا سایر کالاها به خارج از کشور و با ارز بدست آمده انجام می شود. از این محصول مانند لوازم خانگی که در بین مردم پرطرفدار است وارد می شود، با توجه به اینکه در این چرخه مالیات و عوارض پرداخت نمی شود، سود اقتصادی آن به حدی است که می توانند لوازم خانگی را به هر قیمتی وارد کنند، همچنان ادامه دارد. برای آنها سودمند است، اما از یک تولیدکننده داخلی دیگر مواد اولیه 40 تا 50 هزار تومانی می خرد و برای دریافت پول پول چند ماه صف می کشد.

به گفته وی، شرایط نابرابر دیگری نیز در بخش تولید وجود دارد: 30 درصد قیمت لوازم خانگی تولیدی در کشور مربوط به پرداختی است که به دولت می دهیم. یعنی 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده، 8 درصد گمرک، مالیات بر سود و عوارض مختلف برای تولیدکنندگان وضع می شود، در حالی که قاچاق هیچ کدام ندارد و تقریباً از همه چیز معاف است.

بی توجهی بانک مرکزی به گردش مالی حساب های ریالی قاچاقچیان

وی در خصوص نظارت بر گردش مالی حساب های قاچاقچیان گفت: نکته مهم در اینجا این است که وقتی حجم زیادی از لوازم خانگی قاچاق وارد ایران می شود و در بازار و فروشگاه های اینترنتی به فروش می رسد، مقدار زیادی پول وارد کشور می شود. حساب برخی افراد و این پول در شبکه ریالی ایران ثبت می شود که بانک مرکزی به راحتی می تواند آن را پیگیری کند اما متاسفانه بانک مرکزی به این موضوع توجهی نمی کند.

شهیدی ادامه داد: سازمان مالیاتی حساب صنعتگران و تجار قانونی را بررسی و از آنها مالیات اخذ می کند. در نتیجه، آنها می توانند حساب های دارای میلیاردها تراکنش را نظارت و ردیابی کنند. یکی از موثرترین راه ها بررسی حساب های این افراد برای شناسایی قاچاقچیان است. از طرفی می توانند مرزها و پایگاه های غیررسمی و همچنین روش های غیرقانونی را شناسایی کنند. آنها همچنین می توانند محدودیت های دور زده شده توسط افراد سودجو را ارزیابی کنند. این بدان معناست که دولت می تواند واردات غیرقانونی را با روش های مختلف شناسایی کند و همه این موارد را می توان بررسی کرد. اما بالاتر از همه، بهترین راه برای شناسایی کالاهای قاچاق، کنترل حساب های بانکی است که ظاهراً توسط بانک مرکزی جدی گرفته نمی شود.

عواقب عدم توجه به قاچاق

تخصیص ارز دولتی برای تامین کالاهای اساسی مانند دارو و سوخت، اگرچه دولت با پایین نگه داشتن قیمت این محصولات به دنبال تامین رفاه مردم است، اما در صورت عدم کنترل موثر، ذینفعان تلاش می کنند تا این محصولات را قاچاق کنند. خارج از مرزهای کشور که اثرات منفی زیادی بر اقتصاد دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها پرداخته می شود.
1- کمبود کالاهای ضروری

قاچاق صادراتی در واقع باعث کمبود کالاهای اساسی در کشور می شود و نارضایتی عمومی را به دنبال دارد و از سوی دیگر در شرایطی که دولت به دلیل بی پولی تحت فشار شدید تحریم ها قرار دارد، موظف به تخصیص پول فراتر از آن است. نیازهای واقعی بازار مواد اولیه ضروری می شود و از طرفی رفاه حاصل از این تخصیص پولی به گروه های هدف که اغلب کم برخوردارترین گروه ها هستند نمی رسد.

2- تاثیر بر تولید

ارز حاصل از صادرات این گروه از محصولات معمولاً صرف واردات کالاهای قاچاق می شود که اغلب امکان تولید آن در داخل وجود دارد و این حجم واردات قاچاق فشار زیادی بر تولیدکنندگان داخلی وارد می کند و عملاً از سمت تقاضا تهدید می کند. بازار، عملا امکان برنامه را می طلبد که این امر مستلزم برنامه ریزی بلندمدت و پایدار از سوی تولیدکنندگان است که بارها از سوی مقام معظم رهبری به مسئولان امر تاکید شده است.

3- کسری بودجه کشور

قاچاق واردات اگرچه سود بسیار بالایی برای قاچاقچیان به همراه دارد، اما عملا از پرداخت تمام هزینه هایی که باید به دولت پرداخت شود، معاف است و وقتی با حجم قاچاق 20 میلیارد دلاری مواجه می شویم، می بینیم که چه تاثیری خواهد داشت. در مورد تشدید کسری بودجه

4- تشدید مشوق های کسب و کار

سودآوری بالای قاچاق و از سوی دیگر عدم مبارزه موثر و پیشگیرانه با این پدیده، عملاً انگیزه های تولیدی و تولید محور را در مبادی واردات قاچاق از بین برده است و امروز شاهد آن هستیم. که در بخش هایی از غرب و جنوب کشور پتانسیل بسیار بالایی وجود دارد. نیروی انسانی و منابع مورد نیاز برای تولید مولد در حال توسعه است، این منابع و پتانسیل ها در واردات سیستماتیک و برنامه ریزی شده کالای قاچاق به مناطق بسیار نگران کننده با ابزارهایی مانند جیب بری دخیل است.

absnews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا