گوجه سبز یکی از میوه های جدید بهاری است که بسیار محبوب است و از اواسط بهار تا اوایل تابستان در دسترس است. گوجه سبز میوه ای کوچک و آبدار با پوست نازک سبز یا قرمز و هسته سخت و سرشار از ویتامین C، اسید مالیک و اسید سیتریک است. اما باید توجه داشته باشید که مصرف زیاد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود. گوجه سبز خواص زیادی برای بدن دارد. باعث بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی بدن، لاغری، سلامت دهان و دندان می شود.
گوجه سبز به آلو وحشی سبز معروف است، این میوه سبز رنگ حاوی مقدار زیادی پروتئین، چربی (روغن)، کربوهیدرات های مختلف و نمک های معدنی است، اسیدهای آلی سبز آن شامل اسید سیتریک، اسید مالیک اسید، اسید تانیک، اسید بنزوئیک، اسید تارتاریک است. و تمامی این مواد به عنوان ضد تشنگی، اشتها آور و ضد خستگی نیز عمل می کنند.
ارزش غذایی گوجه سبز
گوجه سبز دارای خواص فراوان و ارزش غذایی بالایی است. کالری بالایی دارد و هر 100 گرم آن حاوی 5 درصد ویتامین A، 5 درصد کلسیم، سرشار از ویتامین B و 5 درصد آهن و حاوی نیاسین، 13 درصد ویتامین C، 2 درصد فسفر و 3.6 درصد پتاسیم برای هر فرد است.
9 خاصیت درمانی گوجه سبز
دستگاه گوارش
وجود مقادیر زیادی فیبر در گوجه سبز باعث بهبود روند کار دستگاه گوارش انسان می شود. خوردن گوجه سبز در تابستان حرکات روده را آسان می کند. از آنجایی که گوجه سبز منبع غنی ویتامین C و فیبر قابل هضم است، از یبوست و نفخ جلوگیری می کند.
سیستم ایمنی
مصرف مداوم گوجه سبز در فصل تابستان به طور طبیعی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه سبز بدن را در برابر عوامل عفونی مقاوم می کند و با التهاب و رادیکال های آزاد مخرب مبارزه می کند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
دهان و دندان
مصرف مداوم گوجه سبز به دلیل داشتن مقدار زیاد ویتامین C به سلامت لثه ها و قوی تر شدن دندان ها کمک می کند، علاوه بر این مصرف گوجه سبز به صورت خام باعث کاهش درد دندان، از بین بردن خونریزی لثه و رفع بوی بد دهان می شود.
جلوگیری از کم خونی
خوردن گوجه سبز باعث بهبود جذب آهن در بدن می شود. علاوه بر این، به دلیل داشتن مقدار زیادی ویتامین C، به ساخت گلبول های قرمز خون کمک می کند.
صلاحیت – استعداد – شایستگی
فیبر و ویتامین C موجود در گوجه سبز نیز برای تناسب اندام شما مفید است. نقش ویتامین C در سلامت عضلات و پیشگیری از پیری سلولی به اثبات رسیده است. علاوه بر این ویتامین C موجود در این میوه منجر به از بین رفتن چربی های اضافی بدن می شود و مصرف روزانه آن به صورت خام در سالاد همراه با وعده های غذایی می تواند تاثیر بسزایی در کاهش چربی شکم و کاهش وزن داشته باشد.
جلوگیری از آسیب های داخلی
خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه سبز از آسیب داخلی سلول های چربی مغز و جریان خون جلوگیری می کند و از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند.
از ریه ها محافظت کنید
کسانی که بیشتر گوجه سبز می خورند کمتر در معرض مشکلات ریوی مانند آسم، سرطان ریه، سرماخوردگی، سرفه و بیماری مزمن ریوی هستند.
جلوگیری از تحلیل رفتن عضلات
گوجه سبز برای تقویت افراد مسن و دوران نقاهت مفید است زیرا از تخریب سلول های عضلانی جلوگیری می کند و بینایی را بهبود می بخشد.
کلیه و مثانه
گوجه سبز ادرارآور است و عملکرد کلیه را تنظیم می کند و مصرف مداوم آن سنگ مثانه را خرد و دفع می کند. توجه داشته باشید که مصرف زیاد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود و اسیدی و اسیدی بودن آن باعث سایش موقت مینای دندان و مقداری دندان درد می شود. همچنین به دلیل دارا بودن اسید بالا باعث ناراحتی معده، سوزش سر دل و یا حتی رفلاکس در افراد مبتلا به مشکلات معده می شود. گوجه سبز به دلیل طبع سردش بهتر است با گلپر مصرف شود و گوجه سبز حاوی ترکیبات سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن را خورد.
تفاوت بین گوجه سبز و آلو
گوجه سبز را معمولاً آلو سبز می نامند. گوجه سبز و آلو سبز متفاوت به نظر می رسند. گوجه سبز کامل و نارس است اما آلو سبز تک دانه و آلوی نارس و خام است. در شهرهای شمال ایران به گوجه سبز گوجه کال می گویند که برخی از هموطنان ما گاهی به آن گوجه باغی می گویند.
گوجه سبز و آلو: می گویند گوجه سبز به گوجه سبز نرسیده، اما آلو از خانواده آلوچه است و ظاهر آن نزدیک به آلو، یعنی آلوچه کوچک است.
گوجه سبز ترشی شده
کسانی که گوجه سبز را دوست دارند باید در نگهداری آن کوشا باشند. چه چیزی بهتر از ترشی گوجه سبز، شاید طعم تازه ای نداشته باشد. اما وقتی آنها را در ظروف شیشه ای با سرکه نگهداری می کنیم، هر بار در شیشه ترشی را باز می کنیم و از طعم گوجه سبز با سرکه لذت می بریم.
لواش گوجه سبز
لواش گوجه سبز یکی دیگر از نسخه های خوشمزه گوجه سبز است. گوجه سبز حتی در صورت له شدن هم خوب است و ما باید در نگهداری آن کوشا باشیم و چه چیزی بهتر از تهیه لواشک می تواند به محافظت از گوجه سبز رسیده در برابر دوستانمان کمک کند. لواشک گوجه سبز کمتر از لواش آلو، آلبالو و زردآلو نیست و به همان اندازه خوشمزه و هیجان انگیز هستند. می توانید در روزهای سرد زمستان یا روزهای گرم تابستان، چیپس گوجه سبز را در دهان خود بگذارید، به امید روزی که یک کاسه گوجه سبز شور در دست دارید.
مصرف زیاد گوجه سبز و فرسایش مینای دندان
کارشناسان توصیه می کنند اگر خانم باردار مبتلا به سنگ کلیه و ادراری است از خوردن گوجه سبز پرهیز کند، زیرا این میوه حاوی اسید اگزالیک است که می تواند باعث ایجاد سنگ های متبلور در مجاری ادراری بدن برخی افراد شود.
همچنین کودکان از سه سالگی می توانند به مقدار کم گوجه سبز بخورند، اما والدین باید مطمئن شوند که به این میوه حساسیت ندارند. مصرف زیاد گوجه سبز به دلیل داشتن اسید سیتریک زیاد باعث نفخ معده می شود و به دلیل طعم اسیدی آن باعث فرسایش مینای دندان می شود.
از گوجه سبز در چه غذاهایی می توان استفاده کرد؟
برخی افراد گوجه سبز را در سبد میوه قرار می دهند و از آن به صورت خام استفاده می کنند. علاوه بر مصرف خام، می توانید غذاهای مختلفی را با گوجه سبز طبخ کنید. در میان غذاهای زیادی که می توان از گوجه سبز در آنها استفاده کرد، می توان از آن به عنوان چاشنی در انواع آش و آش مانند خورش گوجه سبز و با انواع کوفته ها استفاده کرد.
به عنوان طعم دهنده و ترش طعم دهنده غذاها و جایگزین آن به جای نمک استفاده می شده است. قرار دادن گوجه سبز در کنار خورش بادمجان و انواع خورش مرغ طعمی مرطوب و مطبوع به این نوع غذا می دهد.
هشدارهای مهم هنگام مصرف گوجه سبز
– اگر گوجه سبز نشسته و آلوده باشد، احتمال ابتلا به بیماری های عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیت غذایی را افزایش می دهد.
– گوجه سبز خاصیت سردی دارد و بهتر است گوجه سبز را با گلپر میل کنید.
– هسته گوجه سبز حاوی ترکیبات سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن را خورد.
– با وجود تمام فواید گوجه سبز برای سلامتی، کارشناسان توصیه می کنند که زنان باردار، به خصوص اگر بیماری زمینه ای یا حساسیت غذایی دارند، قبل از مصرف این میوه با پزشک خود مشورت کنند.
همچنین کودکان از سه سالگی می توانند به مقدار کم گوجه سبز بخورند، اما والدین باید مطمئن شوند که به این میوه حساسیت ندارند.
– از مصرف نمک برای خوردن گوجه سبز سوء استفاده نکنید. نمک زیاد برای سلامتی مضر است. به خصوص افراد مبتلا به فشار خون و بیماران کلیوی باید از خوردن نمک زیاد خودداری کنند.
گوجه سبز یکی از میوه های جدید بهاری است که بسیار محبوب است و از اواسط بهار تا اوایل تابستان در دسترس است. گوجه سبز میوه ای کوچک و آبدار با پوست نازک سبز یا قرمز و هسته سخت و سرشار از ویتامین C، اسید مالیک و اسید سیتریک است. اما باید توجه داشته باشید که مصرف زیاد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود. گوجه سبز خواص زیادی برای بدن دارد. باعث بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی بدن، لاغری، سلامت دهان و دندان می شود.
گوجه سبز به آلو وحشی سبز معروف است، این میوه سبز رنگ حاوی مقدار زیادی پروتئین، چربی (روغن)، کربوهیدرات های مختلف و نمک های معدنی است، اسیدهای آلی سبز آن شامل اسید سیتریک، اسید مالیک اسید، اسید تانیک، اسید بنزوئیک، اسید تارتاریک است. و تمامی این مواد به عنوان ضد تشنگی، اشتها آور و ضد خستگی نیز عمل می کنند.
ارزش غذایی گوجه سبز
گوجه سبز دارای خواص فراوان و ارزش غذایی بالایی است. کالری بالایی دارد و هر 100 گرم آن حاوی 5 درصد ویتامین A، 5 درصد کلسیم، سرشار از ویتامین B و 5 درصد آهن و حاوی نیاسین، 13 درصد ویتامین C، 2 درصد فسفر و 3.6 درصد پتاسیم برای هر فرد است.
9 خاصیت درمانی گوجه سبز
دستگاه گوارش
وجود مقادیر زیادی فیبر در گوجه سبز باعث بهبود روند کار دستگاه گوارش انسان می شود. خوردن گوجه سبز در تابستان حرکات روده را آسان می کند. از آنجایی که گوجه سبز منبع غنی ویتامین C و فیبر قابل هضم است، از یبوست و نفخ جلوگیری می کند.
سیستم ایمنی
مصرف مداوم گوجه سبز در فصل تابستان به طور طبیعی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه سبز بدن را در برابر عوامل عفونی مقاوم می کند و با التهاب و رادیکال های آزاد مخرب مبارزه می کند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
دهان و دندان
مصرف مداوم گوجه سبز به دلیل داشتن مقدار زیاد ویتامین C به سلامت لثه ها و قوی تر شدن دندان ها کمک می کند، علاوه بر این مصرف گوجه سبز به صورت خام باعث کاهش درد دندان، از بین بردن خونریزی لثه و رفع بوی بد دهان می شود.
جلوگیری از کم خونی
خوردن گوجه سبز باعث بهبود جذب آهن در بدن می شود. علاوه بر این، به دلیل داشتن مقدار زیادی ویتامین C، به ساخت گلبول های قرمز خون کمک می کند.
صلاحیت – استعداد – شایستگی
فیبر و ویتامین C موجود در گوجه سبز نیز برای تناسب اندام شما مفید است. نقش ویتامین C در سلامت عضلات و پیشگیری از پیری سلولی به اثبات رسیده است. علاوه بر این ویتامین C موجود در این میوه منجر به از بین رفتن چربی های اضافی بدن می شود و مصرف روزانه آن به صورت خام در سالاد همراه با وعده های غذایی می تواند تاثیر بسزایی در کاهش چربی شکم و کاهش وزن داشته باشد.
جلوگیری از آسیب های داخلی
خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه سبز از آسیب داخلی سلول های چربی مغز و جریان خون جلوگیری می کند و از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند.
از ریه ها محافظت کنید
کسانی که بیشتر گوجه سبز می خورند کمتر در معرض مشکلات ریوی مانند آسم، سرطان ریه، سرماخوردگی، سرفه و بیماری مزمن ریوی هستند.
جلوگیری از تحلیل رفتن عضلات
گوجه سبز برای تقویت افراد مسن و دوران نقاهت مفید است زیرا از تخریب سلول های عضلانی جلوگیری می کند و بینایی را بهبود می بخشد.
کلیه و مثانه
گوجه سبز ادرارآور است و عملکرد کلیه را تنظیم می کند و مصرف مداوم آن سنگ مثانه را خرد و دفع می کند. توجه داشته باشید که مصرف زیاد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود و اسیدی و اسیدی بودن آن باعث سایش موقت مینای دندان و مقداری دندان درد می شود. همچنین به دلیل دارا بودن اسید بالا باعث ناراحتی معده، سوزش سر دل و یا حتی رفلاکس در افراد مبتلا به مشکلات معده می شود. گوجه سبز به دلیل طبع سردش بهتر است با گلپر مصرف شود و گوجه سبز حاوی ترکیبات سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن را خورد.
تفاوت بین گوجه سبز و آلو
گوجه سبز را معمولاً آلو سبز می نامند. گوجه سبز و آلو سبز متفاوت به نظر می رسند. گوجه سبز کامل و نارس است اما آلو سبز تک دانه و آلوی نارس و خام است. در شهرهای شمال ایران به گوجه سبز گوجه کال می گویند که برخی از هموطنان ما گاهی به آن گوجه باغی می گویند.
گوجه سبز و آلو: می گویند گوجه سبز به گوجه سبز نرسیده، اما آلو از خانواده آلوچه است و ظاهر آن نزدیک به آلو، یعنی آلوچه کوچک است.
گوجه سبز ترشی شده
کسانی که گوجه سبز را دوست دارند باید در نگهداری آن کوشا باشند. چه چیزی بهتر از ترشی گوجه سبز، شاید طعم تازه ای نداشته باشد. اما وقتی آنها را در ظروف شیشه ای با سرکه نگهداری می کنیم، هر بار در شیشه ترشی را باز می کنیم و از طعم گوجه سبز با سرکه لذت می بریم.
لواش گوجه سبز
لواش گوجه سبز یکی دیگر از نسخه های خوشمزه گوجه سبز است. گوجه سبز حتی در صورت له شدن هم خوب است و ما باید در نگهداری آن کوشا باشیم و چه چیزی بهتر از تهیه لواشک می تواند به محافظت از گوجه سبز رسیده در برابر دوستانمان کمک کند. لواشک گوجه سبز کمتر از لواش آلو، آلبالو و زردآلو نیست و به همان اندازه خوشمزه و هیجان انگیز هستند. می توانید در روزهای سرد زمستان یا روزهای گرم تابستان، چیپس گوجه سبز را در دهان خود بگذارید، به امید روزی که یک کاسه گوجه سبز شور در دست دارید.
مصرف زیاد گوجه سبز و فرسایش مینای دندان
کارشناسان توصیه می کنند اگر خانم باردار مبتلا به سنگ کلیه و ادراری است از خوردن گوجه سبز پرهیز کند، زیرا این میوه حاوی اسید اگزالیک است که می تواند باعث ایجاد سنگ های متبلور در مجاری ادراری بدن برخی افراد شود.
همچنین کودکان از سه سالگی می توانند به مقدار کم گوجه سبز بخورند، اما والدین باید مطمئن شوند که به این میوه حساسیت ندارند. مصرف زیاد گوجه سبز به دلیل داشتن اسید سیتریک زیاد باعث نفخ معده می شود و به دلیل طعم اسیدی آن باعث فرسایش مینای دندان می شود.
از گوجه سبز در چه غذاهایی می توان استفاده کرد؟
برخی افراد گوجه سبز را در سبد میوه قرار می دهند و از آن به صورت خام استفاده می کنند. علاوه بر مصرف خام، می توانید غذاهای مختلفی را با گوجه سبز طبخ کنید. در میان غذاهای زیادی که می توان از گوجه سبز در آنها استفاده کرد، می توان از آن به عنوان چاشنی در انواع آش و آش مانند خورش گوجه سبز و با انواع کوفته ها استفاده کرد.
به عنوان طعم دهنده و ترش طعم دهنده غذاها و جایگزین آن به جای نمک استفاده می شده است. قرار دادن گوجه سبز در کنار خورش بادمجان و انواع خورش مرغ طعمی مرطوب و مطبوع به این نوع غذا می دهد.
هشدارهای مهم هنگام مصرف گوجه سبز
– اگر گوجه سبز نشسته و آلوده باشد، احتمال ابتلا به بیماری های عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیت غذایی را افزایش می دهد.
– گوجه سبز خاصیت سردی دارد و بهتر است گوجه سبز را با گلپر میل کنید.
– هسته گوجه سبز حاوی ترکیبات سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن را خورد.
– با وجود تمام فواید گوجه سبز برای سلامتی، کارشناسان توصیه می کنند که زنان باردار، به خصوص اگر بیماری زمینه ای یا حساسیت غذایی دارند، قبل از مصرف این میوه با پزشک خود مشورت کنند.
همچنین کودکان از سه سالگی می توانند به مقدار کم گوجه سبز بخورند، اما والدین باید مطمئن شوند که به این میوه حساسیت ندارند.
– از مصرف نمک برای خوردن گوجه سبز سوء استفاده نکنید. نمک زیاد برای سلامتی مضر است. به خصوص افراد مبتلا به فشار خون و بیماران کلیوی باید از خوردن نمک زیاد خودداری کنند.