به گزارش ای بی اس نیوز، بیش از یک دهه تلاش ایران برای پیوستن به شانگهای، با لغو تحریم های شورای امنیت در سال 2015، به کشورهای عضوی مانند تاجیکستان اطمینان خاطر داد و بیش از همه، دیدگاه منطقه و توازن دیپلماتیک را تغییر داد. شهریور 1400 روند پذیرش ایران به عنوان عضو رسمی را می پذیرد.
«عباس گلرو» جمعه شب در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی ای بی اس نیوز، درباره عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای، با اشاره به تأثیر فرآیندهای چندجانبه بر دیپلماسی اقتصادی، گفت: پیوستن ایران به پیمان شانگهای می تواند ظرفیت خوبی برای کشورهای عضو باشد. توسعه اقتصاد ایران و تقویت مبادلات.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم، پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای را تحولی مهم در سیاست خارجی و تجاری کشور دانست و افزود: مزایای تعاملات منطقه ای و بین المللی به ویژه در حوزه تجارت به مردم و بخش خصوصی تعلق خواهد گرفت.”
وی خاطرنشان کرد: عضویت در سازمان هایی مانند شانگهای و گروه بریکس ایران را به اقیانوس بی پایان همکاری های اقتصادی پیوند می دهد.
در بیست و پنجمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شد، با امضای اسناد عضویت توسط وزیر امور خارجه کشورهای خارجی، جمهوری اسلامی ایران به عنوان رسمی اعلام شد. عضو این سازمان این الحاق گامی مثبت در جهت تنوع بخشیدن به روابط بین المللی ایران و گامی جدی در جهت دیپلماسی اقتصادی و تجاری است. آمارها نشان دهنده آینده روشن این سازمان در اقتصاد جهانی است که در نهایت منجر به ارتقای رتبه اقتصادی ایران خواهد شد. حضور ایران در سازمان همکاری شانگهای و همچنین سایر اسناد همکاری بلندمدت مانند سند راهبردی 25 ساله با چین و همچنین قراردادهایی با روسیه و هند می تواند مزیت حضور ایران در این گروه را تضمین کند.
گلرو با اشاره به دریافت سیگنالهایی برای پیوستن ایران به گروه بریکس گفت: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی کشورهای عضو بریکس هستند که بیش از 20 درصد از اقتصاد جهان را در اختیار دارند و آیا ایران در زمینه دیپلماسی اقتصادی و تجارت خارجی برای عضویت در این سازمان بسیار عالی عمل کرده است.
این عضو شورای اسلامی شهر شانگهای با اشاره به ذخایر نفت و گاز ایران و نیازهای انرژی اعضای شانگهای یادآور شد: عضویت ایران در شانگهای می تواند باعث رونق مبادلات تجاری ایران شود، ایران در حوزه انرژی چون کشورهایی مانند هند و چین هستند. بازیگران اصلی انرژی دنیا در این سازمان حضور دارد.
گلرو با توجه به اینکه چین و روسیه دو قدرت اقتصادی شرق هستند، خاطرنشان کرد: تعامل ایران با این کشورها می تواند به کاهش اثربخشی تحریم ها کمک کند، همانطور که مسئولان سایر کشورها نیز به ناکارآمدی تحریم ها در سفر به ایران اعتراف کرده اند.
نماینده مردم سمنان در شورای اسلامی عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای را پیامی برای شکست تحریم های غرب علیه ملت ایران دانست و افزود: ممکن است با تعاملات تجاری با کشورهای عضو شانگهای از تاثیر تحریم ها کاسته شود. و وابستگی کشور به توانمندی های ملی و متمرکز بر یک منطقه است.