ایجاد شکاف بین تورم و سود بانکی اثرات منفی بر اقتصاد دارد
یک استاد دانشگاه گفت: فشار بر سیستم بانکی نوعی نارضایتی ایجاد می کند و از سوی دیگر سپرده گذاران به دلیل تفاوت فاحش نرخ سود سپرده ها با نرخ تورم سپرده گذاری نمی کنند و منابع به سمت بازارهای موازی سرازیر می شود. . از جمله سکه به جای بانک. طلا و پول ناپدید می شوند.
به گزارش ای بی اس نیوز، پرستو محمدی، یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در همایش “اقتصاد ایران، اصلاحات ساختاری و رفع نابرابری ها” با بیان اینکه بررسی ها نشان می دهد عوامل متعددی در نابرابری بانک ها دخیل هستند، اظهار کرد: در این راستا برخی از عوامل موثر بر نابرابری بانک ها هستند. در عین حال کسری بودجه باعث افزایش پایه پولی و تورم می شود که برعکس این حالت باعث شکل گیری دور باطل در اقتصاد می شود.
وی افزود: در عین حال عوامل خارجی که ناخواسته به کشور تحمیل میشود، منجر به کسری تراز تجارت خارجی و باز هم باعث افزایش پایه پولی و تورم و تداوم این دور باطل در اقتصاد میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس اضافه کرد: همچنین با توجه به فشار تقاضا، پایه پولی افزایش یافته و تورم تقاضا محور نیز داریم که به سرعت در حال تغییر است و تاثیرات عمیقی بر اقتصاد می گذارد.
وی بحث تامین مالی را مستقیما با نارضایتی و تورم مرتبط دانست و گفت: نظام مالی کشور چگونه می تواند اصلاح کننده یا تعدیل کننده باشد؟ یا جایی که سیستم تامین مالی می تواند باعث نارضایتی و مشکلات شود. برای توضیح این مشکل باید گفت که در حال حاضر شکاف عمیقی بین نرخ تورم، نرخ سود سپرده ها و نرخ بازپرداخت تسهیلات وجود دارد که چند پیامد عمده دارد.
محمدی بیان کرد: کسانی که تسهیلات دریافت کردند به دلیل تفاوت فاحش تورم و نرخ بازپرداخت، در صورت عدم توانایی بازپرداخت، این فشار را با دریافت تسهیلات جبران می کنند، این امر بر سیستم بانکی تاثیر منفی می گذارد.
وی افزود: فشار بر سیستم بانکی نوعی نارضایتی ایجاد می کند و از سوی دیگر سپرده گذاران به دلیل تفاوت فاحش سود سپرده ها با نرخ تورم سپرده گذاری نمی کنند و منابع به سمت بازارهای موازی به ویژه سکه سرازیر می شود. به جای بانک ها طلا و ارز ناپدید می شوند.
این کارشناس اقتصادی گفت: از سوی دیگر بانک ها در شرایط فعلی حاضر به اعطای تسهیلات به متقاضیان نیستند و این مشکل باعث افزایش دارایی های مسدود شده بانکی می شود به طوری که خود بانک ها عامل بی ثباتی و عامل اصلی بی ثباتی می شوند. . این مشکل تفاوت نرخ اصلی است و سود بازپرداخت تسهیلات و نرخ سود در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: سوال این است که چرا باید در این مقطع به این وضعیت برسیم؟ پاسخ این سوال این است که در صورت اجرای صحیح قراردادهای اسلامی بین سپرده گذاران و متقاضیان، انسجامی در تسهیل سود و زیان بانک ایجاد می شد و به عبارتی هماهنگی بین عرضه و زیان بانک را به همراه داشت. تقاضا بانک زمانی نقش اصلی خود را در عملیات بانکی بدون سود ایفا می کرد، حالا سپرده گذاران ما باید به جای اینکه امروز با سپرده خودشان با سود 20 درصد تسهیلات بگیرند، سود شرکت های تولیدی را تقسیم می کردند، در حالی که او هیچ تمایلی به سپرده گذاری و دریافت ندارد. یک وام
محمدی بیان کرد: بررسی ها نشان می دهد که نرخ سود فعالیت های اقتصادی و تولیدی بسیار بیشتر از نرخ سود تسهیلات بانکی است، بنابراین سپرده گذار پول خود را از بانک دریافت می کند و برای رفع این مسائل نیازی به دریافت وام یا سپرده گذاری ندارد. . و این را اصلاح کنید این فرآیند مستلزم سازگاری است که به موجب آن عرضه و تقاضا به طور انعطافپذیر افزایش و کاهش مییابد.
وی گفت: مطالعاتی در دانشگاه در خصوص عقود اسلامی به ویژه عقود مشارکتی در بانک ها و بخش کشاورزی یکی از استان ها انجام شده و آماری ارائه شده که نشان می دهد سپرده گذاران برای تامین مالی تولید در سپرده ها مشارکت می کنند حتی اگر سود سپرده کم است در واقع در نظام بانکداری تعاونی، یعنی در استفاده از قراردادهای تعاونی، شاهد کاهش شکاف طبقاتی و افزایش رشد تولید و اشتغال خواهیم بود.
انتهای پیام