رئیس کل بانک مرکزی ششم اردیبهشت ماه از راه اندازی تالار ارز (بازار توافقی ارز) با هدف رفع مشکلات صادرکنندگان بخش خصوصی در آینده نزدیک خبر داد.
توافقنامه بازار ارز، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در جزئیات آن گفت: حجم صادرات خرد به بخش خصوصی سالانه حدود 8 تا 9 میلیارد دلار است و بیشترین مشکلات ارزی در کشور وجود دارد. حوزه تسویه بدهی نیز به این گروه مرتبط است. پس از بررسی این موضوع و در راستای بهبود و کارآمدی سیاست تثبیت ارز و با همکاری وزارت امنیت، مقرر شد در آینده نزدیک صرافی ویژه در مرکز مبادلات ارز و طلای ایران راه اندازی شود.
وی با تاکید بر اینکه با استقرار سازوکار لازم در مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران، «استفاده از ارز مردمی» در سال جاری توسعه می یابد، گفت: برنامه مورد نیاز این برنامه در بورس ارز و طلای ایران تهیه شده است. مرکز بوده و حداکثر تا پایان خرداد ماه به بهره برداری می رسد. با راه اندازی یک سیستم مبادله ارز خرده فروشی در یک مرکز مبادله، صادرکنندگان بخش خصوصی کوچک می توانند ارزهای خود را با قیمت توافقی در این بازار رسمی و تنظیم شده عرضه کنند.
رئیس شورای پول و اعتبار همچنین به عوامل اصلی شکل گیری این بازار در مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی نیز به عنوان ناظر و ناظر و در صورت نیاز در این بستر حضور خواهد داشت. ، به منظور تنظیم و ایجاد ثبات در بازار ارز توافقی نیز مداخله خواهد کرد.
کمک به توسعه صادرات با ایجاد بازار ارز توافقی
همچنین مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز در نشست فرزین با نمایندگان منتخب مجلس دوازدهم در خصوص راه اندازی بازار توافقی ارز گفت: اقدامات بانک مرکزی در زمینه ایجاد بازار توافقی ارز. انجام تعهدات ارزی بازار صادرکنندگانی که دریافت نمی کنند دریافت یارانه در فرآیند تولید گامی خوب و موثر در رونق تولید و توسعه صادرات است.
راه اندازی بازار ارز توافقی است در ادامه حجت الله الفرزانی کارشناس امور بانکی در خصوص اهمیت آن. در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز وی بیان کرد: بازار توافقی ارز با هدف رفع مشکلات صادرکنندگان بخش خصوصی راه اندازی می شود. در این بازار صادرکنندگان بخش خصوصی می توانند ارز خود را با قیمت توافقی در بازار رسمی به صورت شفاف عرضه کنند.
این کارشناس می گوید: صادرکنندگان همواره این علاقه را داشته اند که بتوانند ارز حاصل از صادرات را به قیمت توافقی و واقعی مبادله کنند تا نقدینگی و تامین سرمایه در گردش خود را بهبود بخشند. بنابراین ایجاد بازار توافقی ارز برای این بخش بسیار سودمند خواهد بود.
الفرزانی گفت: پیش از آن صادرکنندگان موظف بودند ارز خود را به نصف قیمت بازار بفروشند، بنابراین علاقه ای به نقدینگی تعهد ارزی خود نداشتند. بنابراین این موضوع باعث شکل گیری بازارهای غیررسمی در این حوزه و چالش هایی در این حوزه شده است و متاسفانه راه اندازی این بازار می تواند این چالش ها و مشکلات جاده ای را برای همه بخش ها برطرف کند.
تسریع در عرضه سرمایه در گردش با بازار ارز توافق شده
این کارشناس بانکی درباره تاثیرات احتمالی راه اندازی این بازار نیز می گوید: راه اندازی بازار توافقی آثار مثبت مختلفی دارد؛ به گونه ای که راه اندازی بازار توافقی تاثیرات مثبتی دارد. از جمله اینکه دسترسی آسانتر و سریعتر به منابع ارزی را به ویژه برای واحدهای کوچک و واردکنندگان فراهم می کند. حتی می تواند در درآمد ارزی برخی از شرکت های صادرکننده موثر باشد و تامین سرمایه در گردش سریع تری ایجاد کند.
لازم به ذکر است که رئیس کل بانک مرکزی وعده راه اندازی بازار توافقی ارز را داده بود و در این خصوص گفت: امسال شرکت های کوچک را از حیثیت خارج کرده و به ارز مورد توافق معرفی می کنیم. برای ارز توافقی، بازار جدیدی در مرکز ایجاد می شود و صرافی و نرخ توافقی ایجاد می کنیم، مشکلات صادرکنندگان خرد را حل می کند.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا راه اندازی بازار توافقی ارز بالاخره به ایستگاه عملیاتی می رسد؟ بازاری که بتواند بخشی از مشکلات صادرکنندگان را حل کند.
خبرنگار: کیمیا گولیبور