شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

اهمیت گسترش همکاری های انرژی ایران و چین

از نظر برکسلی، مسیر شرق شناسی به خودی خود به معنای توسعه اقتصاد ملی نیست. برعکس، در یک فرآیند متوازن به نتایج مطلوب و مناسب منجر خواهد شد.

به گفته این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی، توجه به این نکته ضروری است که چین چندین دهه است که در مسیر دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی خود از تنش و درگیری بین المللی اجتناب کرده است. البته او گاهی اوقات روابط پرتنشی با هند را تجربه می کرد، اما در مجموع از هر گونه تنش که به توسعه کشور لطمه می زند دوری می کرد.

این کارشناس ارشد صرفه جویی در مصرف انرژی با بیان اینکه این امر از نظر فناوری ضروری است، خاطرنشان کرد: چین مانند ژاپن و کره جنوبی فاقد سیستم تکتونیکی قوی است و صنایع چینی به لطف سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی و اروپایی در حال رشد هستند. چینی ها با کپی برداری فعالیت های صنعتی و فنی خود را توسعه داده اند. بنابراین در مورد انتقال فناوری لازم به ذکر است که انتظار فناوری های بسیار پیشرفته از چین منطقی نیست. . چین روابط گسترده ای با سراسر جهان دارد. چینی‌ها پروژه‌ها را با استفاده از توانایی‌های مالی قوی خود برون‌سپاری می‌کنند. از شرکت های بین المللی استفاده می کنند.

وی با اشاره به اینکه چین منابع مالی عظیمی دارد، ذخایر ارزی کشور نزدیک به یک تریلیون دلار است و در تمام دنیا به دنبال کشورهای امن برای سرمایه گذاری است، گفت: در طول 15 سال گذشته چینی ها نیمی از آن را خرج کرده اند. یک تریلیون دلار در آمریکای لاتین و آفریقا سرمایه گذاری کرده اند. چین اولین کشوری است که پس از روی کار آمدن طالبان، سرمایه گذاری در افغانستان را آغاز کرد. بنابراین می‌توانیم روی توانایی‌های مالی چین حساب کنیم.

به گفته برکشلی، من هم به این موضوع اشاره کردم تا بدانیم چین نیز در روابط دوجانبه خود از کشورهای مشکل ساز دوری می کند. جمهوری اسلامی زمانی می تواند از ظرفیت ها و روابط با چین استفاده کند که به دیگر اهداف راهبردی و روابط بین المللی این کشور لطمه ای وارد نکند. در واقع، روابط استراتژیک چین فقط برای منافع عمومی استراتژیک است. چین با رعایت اصول تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، گاه قوانین تحریم را با دقتی مضاعف رعایت می کند. این یک اصل مهم در ایجاد و تقویت روابط با پکن است.

برکسلی با بیان اینکه مشکلات صنعت نفت، انرژی و بازرگانی به بهترین شکل از زاویه اقتصادی نگریسته می شود، گفت: از منظر ایدئولوژیک نمی توان اهداف توسعه را با دقت زیاد دنبال کرد. در حال حاضر چین و آمریکا دوران پرتنشی را در روابط خود سپری می کنند، اما در سال 2022 بیشترین حجم مبادلات تجاری را در تاریخ روابط بین خود داشتند. جنگ بالن بین پکن و واشنگتن ادامه دارد، اما روابط اقتصادی بدون توجه به مخاطرات سیاسی به راه خود ادامه می دهد.

انتهای پیام

این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی با بیان اینکه هیچ اقتصادی با کشوری که با کشمکش ها و مشکلات مختلف مواجه است، روابط پایدار و آبرومندانه ای ایجاد نمی کند، گفت: ایران در واقع باید در قالب نقشه راه به شرق نگاه کند. به مسیر کشورهای مرفه شرق توجه کنید. کشورهای آسه آن در کل سال ها مسیر توسعه را با رشد تولید ناخالص داخلی 5-7 درصد دنبال می کنند. آنها در معابر سخت با غرب گیر کرده بودند. امروزه فروشگاه های کشورهای اروپایی و آمریکایی مملو از مصنوعات این کشورها هستند.

وی گفت: نگاه به شرق‌شناسی آسیا و ایران یک سیاست اصولی است. در واقع شرق شناسی و شرق شناسی اولین بار توسط ایران در جهان مطرح و مطرح شد، وی گفت: طرح گسترش و توسعه سازمان همکاری های منطقه ای شناخته شده با نام اکو متشکل از 13 کشور منطقه اوراسیا از ایران آمده است. دبیرخانه اکو در تهران است، بنابراین ایده و راهبرد منطقی و اصولی است، اما با نگاه به شرق، منهای بقیه جهان، زیر و رو می شود. در واقع شرق نیز از ما دوری خواهد کرد.

یک کارشناس ارشد اقتصاد انرژی گفت: همجواری ایران با بلوک های بزرگ انرژی در آسیا از جمله چین، یک نقشه راه استراتژیک است، البته چین در سه دهه گذشته به طور مستمر نقشه راه توسعه خود را دنبال کرده و اکنون در ادبیات اقتصادی آن آمده است. به پدیده ای مهم و نمونه تبدیل شده است.

به گفته وی از قرن پانزدهم میلادی کشورهای پرتغال، اسپانیا، هلند و… هر کدام دوره اقتدار خود را داشتند. در گذشته های دور، امپراتوری ها نیز روزهای شکوه خود را پشت سر گذاشتند. امروز آسیا در حال غلبه بر شکست های قرون گذشته خود است. البته این به معنای از بین رفتن قدرت های قبلی نیست. کشورهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده به ایفای نقش مهم خود ادامه خواهند داد.

فریدون برکشلی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با بیان اینکه در یک دهه گذشته همواره به اهمیت و جایگاه چین در اقتصاد جهانی پرداخته ایم، گفت: تمرکز اقتصاد بین المللی در قرن بیست و یکم به تدریج به سمت قاره آسیا خواهد رفت. و البته در چشم انداز وسیع تری از منطقه، اوراسیا منتقل می شود. قرن بیستم قرن آمریکا و انگلیس یا بهتر است بگوییم محور آنگلوساکسون بود و قرن نوزدهم متعلق به فرانسه بود.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *