این پژوهشگر بین المللی بانکی ضمن تاکید بر ضرورت احیای نظام پرداخت ارزی رسمی به عنوان پیش نیاز طرح پولی و تجاری کشور، گفت: بانک مرکزی در کوتاه مدت می تواند از منابع ارزی حاصل از صادرات برای واردات محصولات اساسی غذایی استفاده کرده و تامین کند. ارز جایگزین برای بخش خصوصی از طریق عملیات خزانه داری. در بلندمدت، پرداخت یارانه پایه مواد غذایی باید از نرخ ارز به محل خرید مصرف کننده منتقل شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، نشست «انطباق نقشه پولی و تجاری کشور؛ ضرورت و الزامات» با حضور جمعی از کارشناسان، مدیران و فعالان این حوزه به میزبانی «وزارت جهاد کشاورزی» برگزار شد و این نشست هشتمین نشست تخصصی دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی است که بین آبان و اسفند ماه سال جاری با موضوع «حکمرانی پولی؛ «ثبات و شکوفایی اقتصادی» توسط اندیشکده اقتصاد مقاومتی برگزار میشود. با هدف تطبیق نقشه تجاری و پولی کشور و تاثیر آن بر بهبود حاکمیت پولی و خنثی سازی تحریم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مصطفی موفق در این دیدار ضمن تاکید بر آسیب پذیری کشور به دلیل سهم بالای درهم امارات در ارزهای خارجی گفت: وجوه صادراتی به کشورهای مختلف که منبع خرید اقلام اساسی غذایی هستند از طریق تجارت به امارات منتقل می شود. . و به درهم دریافت کردند. از طرفی برای واردات مواد غذایی اساسی از همان کشور درهم از منابع پوششی پرداخت می شود.
وی ادامه داد: در واقع بین صادرات و واردات مواد غذایی اصلی سازگاری تجاری وجود دارد اما بین صادرات و واردات مواد غذایی اصلی سازگاری پولی وجود ندارد. یک مثال جالب روسیه است که با آن حتی یک کانال رسمی پرداخت بانکی ایجاد کرده ایم. با این حال، منابع صادراتی بخش خصوصی به درهم تبدیل می شود و به حساب های کارگزاری بانکی در روسیه واریز نمی شود تا بتوان از آنها برای واردات محصولات غذایی اساسی استفاده کرد.
این پژوهشگر بین المللی بانکی، احیای نظام رسمی پرداخت ارزی را اولین گام برای تجمیع منابع ارزی برای صادرات در کشورهای مبدأ واردات محصولات اساسی غذایی عنوان کرد. وی افزود: در صورت نبود سامانه رسمی پرداخت ارزی امکان تجمیع منابع صادراتی وجود ندارد و منابع ارزی صادراتی از طریق صرافی ها به امارات یا ترکیه منتقل می شود. اما کافی نیست. موضوع بعدی اصلاح نرخ ارز است.
موفق ادامه می دهد: در حال حاضر خرید ارز اختصاص یافته به مواد غذایی اساسی با نرخ ترجیحی انجام می شود اما صادرکننده تمایلی به فروش ارز حاصل از صادرات خود با این نرخ ندارد. این موضوع امکان استفاده از ارز حاصل از صادرات غیرنفتی برای واردات کالاها را زیر سوال برد. منابع پرداخت شده برای خرید کالاها عمدتاً در چین موجود است، در این کشور متقاضی واردات با نرخ های توافقی وجود دارد که صادرکننده مایل است ارز را با آن نرخ بفروشد.
وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی می تواند ارز حاصل از صادرات بخش خصوصی به کشور مبدأ واردات کالا را با منابع پولی موجود در چین با انجام عملیات خزانه داری مبادله کند. به این ترتیب بانک مرکزی مالک ارزهای حاصل از صادرات به کشور مقابل می شود و می تواند به طور مستقیم و بدون واسطه امارات، هزینه واردات کالا را پرداخت کند. همچنین صادرکننده می تواند یوان چین دریافتی از بانک مرکزی را با نرخ توافقی به متقاضیان ارز بفروشد.
اصلاح نظام پرداخت یارانه پایه مواد غذایی برای استفاده از ارزهای صادراتی غیرنفتی
این پژوهشگر بانکی بینالمللی گفت: تا زمانی که یارانه اساسی غذا در زمان خرید ارز پرداخت میشود، نمیتوان انتظار داشت که ارز غیردولتی برای واردات اقلام اساسی تخصیص داده شود. اگر بخواهیم از ارز غیرنفتی و ارز حاصل از صادرات صنعتی برای واردات مواد غذایی اساسی استفاده کنیم، باید در نرخ ارز کالا و نحوه تخصیص یارانه اساسی مواد غذایی تجدید نظر کنیم. یک پیشنهاد می تواند ارائه یارانه غذایی اولیه در محل خرید برای مصرف کننده نهایی باشد.
لغو تحریم کالاهای بشردوستانه آمریکا نباید مانع ایجاد کانال های تحریمی بی اثر شود
وی در پایان گفت: یکی از آسیب های موجود در حوزه پولی مواد غذایی ضروری، معافیت های تحریمی مواد غذایی ضروری است. این معافیت ها دولت را تشویق می کند تا از منابع قفل شده در سیستم پرداخت ارز کلیدی ایالات متحده برای پرداخت هزینه غذای اساسی استفاده کند. در نتیجه اولاً نقشه ارزی و تجاری کشور تعدیل نمی شود. دوم، تهیه مسیرهای جایگزین خارج از سیستم پرداخت تحت کنترل ایالات متحده برای دریافت منابع ارزی حاصل از صادرات دولت، مانند برق و گاز، جزو اولویت های دولت نیست. همه این موارد منجر به مشروط شدن کشور به فشارهای تحریمی می شود.
انتهای پیام