سایر موضوعات

انجمن موسسات سرمایه گذاری خواستار لغو مصوبه افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها شد – اخبار بورس – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز


به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، کانون موسسات سرمایه گذاری در نامه ای به معاون اول رئیس جمهور خواستار لغو مصوبه افزایش نرخ مواد اولیه پتروشیمی و جلوگیری از زیان دهی در صنعت پتروشیمی و غیره شد. صنایعی که بیش از 60 درصد بازار سهام را تشکیل می دهند.

متن نامه دبیرکل کانون موسسات مالی ایران به معاون اول رئیس جمهور به شرح زیر است:

دکتر مخبر عزیز

معاون اول محترم رئیس جمهور

موضوع: با توجه به افزایش سقف نرخ عرضه گازهای پتروشیمی و صنعتی

با سلام و درود

با توجه به مصوبه اخیر شورای محترم دولت مبنی بر افزایش نرخ گاز پتروشیمی و صنعتی، مرکز موسسات سرمایه گذاری ایران با اتکا به بدنه کارشناسی و بر اساس وظیفه ذاتی خود نسبت به تسهیل سرمایه گذاری و مهمتر از آن بازی نقش فعال در رشد و توسعه کشور با عنایت به آثار قطعنامه صدرالعاشارا، توجه جناب عالی به نکات زیر جلب می شود:

1) یکی از مهمترین شرایط افزایش سرمایه گذاری در اقتصاد، پیش بینی پذیری و اطمینان نسبی نسبت به رویدادهای آتی است. از آنجایی که سال هاست موضوع نرخ خوراک صنعتی یکی از مهم ترین چالش های پیش روی سرمایه گذاران بوده است، تعریف سازوکار مشخص برای یک دوره چند ساله یکی از پیش نیازهای بهبود فضای سرمایه گذاری و تشکیل سرمایه است. بنابراین انتظار می رود این مشکل یک بار برای همیشه برای سرمایه گذاران حل شود.

2) یکی از پیامدهای اعمال این سیاست کاهش چشمگیر سود صنعت پتروشیمی و حتی از دست دادن برخی گازهای خوراک پتروشیمی (متانول و اوره) و نیز به خطر افتادن وضعیت مالی شرکت های اخیرا راه اندازی شده است. پتروشیمی و فولاد و کاهش انگیزه سرمایه گذاری های جدید در صنایع پتروشیمی و پالایش نفت و فولاد که همگی مغایر با سیاست حمایت از تولید و اقتصاد مقاومتی است.

3) سیاست افزایش قیمت صنعت پتروشیمی و پالایش نفت حاکی از تاثیر منفی این سیاست بر بازار سرمایه به دلیل کاهش حاشیه سود نسبتاً زیاد بنگاه‌های پتروشیمی (به‌ویژه پتروشیمی‌های گازرسانی) و پالایش نفت است. ارزش بالای سهام شرکت های پتروشیمی، پالایشی و فولادی عرضه شده در بورس (حدود 60 درصد ارزش بازار).

4) صنایعی که تحت تاثیر افزایش اخیر قیمت گاز قرار دارند (پتروشیمی، پالایش نفت، فولاد و سیمان) سهم ویژه و بالایی در سهام و سبد سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی دارند. با توجه به ناهماهنگی این صندوق ها و کاهش نسبت حمایتی آنها، کاهش حاشیه سود مذکور ممکن است منجر به تشدید این ناهماهنگی و ضعف توان پرداخت تعهدات آنها شود.

5) فرمول تعیین شده برای تعیین قیمت عرضه گاز طبیعی پتروشیمی ها که در دی ماه 94 تعیین شده است بر اساس قیمت هاب های موجود در آمریکای شمالی و اروپا می باشد. با توجه به افزایش قیمت گاز در اروپا طی دو سال گذشته، رقابت پذیری شرکت های ایرانی کاهش یافته است. در پاسخ به این مشکل، دولت تصمیم به تعیین سقف قیمتی برای نرخ خوراک صنایع و پتروشیمی ها گرفت که هر ساله بازنگری می شود و منجر به کاهش حاشیه سود صنایع شده است.

لازم به ذکر است که ارتباط قیمت گاز ایران با قیمت هاب های بین المللی به ویژه هاب های اروپایی که گاز طبیعی مصرف و وارد می کنند، منطقی به نظر نمی رسد. علاوه بر این، تکلیف قیمت گاز پتروشیمی خلیج فارس باعث شده است که قیمت گاز پتروشیمی ایران بیش از 3 برابر قیمت گاز عمده فروشی خاورمیانه و 2.5 برابر قیمت گاز خاورمیانه باشد. کشورهای صادرکننده گاز در سال 2021 و 60 درصد بالاتر از قیمت آمریکای شمالی. بنابراین پیشنهاد می‌شود هنگام بررسی روش قیمت‌گذاری فعلی، فرمولی برای حفظ رقابت‌پذیری تولیدکنندگان ایرانی در مقابل شرکت‌های فعال در سایر کشورهای تولیدکننده گاز تعیین شود تا حداکثر ارزش مزیت نسبی ایران در بهره‌مندی از منابع گاز را می توان به دست آورد.

6) رقابتی کردن اقتصاد در سطح بین‌المللی، رشد و توسعه اقتصادی از طریق تقویت بنگاه‌های بزرگ قادر به رقابت در بازارهای جهانی امکان‌پذیر است. مصوبه اخیر باعث تضعیف رقابت پذیری بنگاه های بزرگ، عدم نوسازی صنایع و کاهش تشکیل سرمایه و کاهش سرمایه گذاری در کشور می شود.

در نهایت پیشنهاد می شود که قطعنامه اخیر و وضعیت نرخ توان به حالت قبل بازگردد و هرگونه تصمیم جدید در کارگروه مشترک کارشناسان و طرفین صنعت مورد بررسی قرار گیرد و پیشنهادات لازم برای تصویب ارائه شود. . لذا این مرکز آمادگی حضور فعال در جلسات تخصصی مربوطه و شرکت در بحث های کارشناسی مرتبط با صنعت و بازار سرمایه را دارد.

absnews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا